Πόση απόσταση χωρίζει σήμερα μια έξυπνη ιδέα από την τελική υλοποίησή της και ποιος είναι ο σύγχρονος ο τρόπος για έναν νέο επιχειρηματία να πραγματοποιήσει το όνειρό του; Ο σύγχρονος νέος επιχειρηματίας, ή αλλιώς «start upper» σύμφωνα με την ορολογία της μόδας, μπορεί να έχει ιδέες, φιλοδοξίες, ακόμη και ένα καλό επιχειρηματικό σχέδιο, δεν είναι αυτονόητο όμως ότι έχει και τα κεφάλαια για να προχωρήσει. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν επενδυτές σε αναζήτηση μιας καινοτόμου ιδέας που είναι πρόθυμοι να επενδύσουν ώστε αυτή η ιδέα να γίνει μια κερδοφόρος επιχείρηση. Το «ραντεβού» οργανώνεται από έμπειρες ομάδες ανθρώπων που «τρέχουν» σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Venture Capital.
Εργαλείο
Τo Venture Capital αποτελεί στις σημερινές συνθήκες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, το κατ’ εξοχήν κατάλληλο εργαλείο χρηματοδότησης επιχειρήσεων υψηλού ρίσκου αλλά και υψηλών επενδυτικών αποδόσεων. Είναι ένα χρηματοδοτικό μοντέλο που ευθυγραμμίζει τα κίνητρα επενδυτών και επιχειρηματιών με κοινή ανάληψη του ρίσκου και κοινό στόχο το κέρδος. Οι εταιρείες που μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια μέσω ενός VC έχουν την καινοτομία, την ευελιξία και την εξωστρέφεια σαν βασικά τους ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Οι επενδύσεις γίνονται με τη μορφή συμμετοχής σε αυξήσεις κεφαλαίου ή μέσω μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές. Στόχος της χρηματοδότησης είναι η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου και η δημιουργία κερδών για τους μετόχους.
Η Τράπεζα Πειραιώς διέβλεψε πολύ νωρίς τις δυνατότητες που προσφέρει ο μηχανισμός του Venture Capital στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής της να ενεργοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία χρηματοδότησης για την υποστήριξη του επιχειρείν. Η νεοφυής επιχειρηματικότητα, η αναζήτηση νέων ιδεών που παρουσιάζουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον, η όλο και μεγαλύτερη στροφή στην καινοτομία, η εμπλοκή όλο και περισσότερων νέων στην ιδέα του επιχειρείν, ανέδειξαν τα πλεονεκτήματα εναλλακτικών σύγχρονων χρηματοδοτικών μηχανισμών με πλέον διαδεδομένο τον θεσμό του VC.

Επιτυχίες
Η τράπεζα δραστηριοποιείται στον χώρο του Venture Capital ήδη από το 2008 καταγράφοντας ένα σερί από επενδυτικές επιτυχίες, με βασικό άξονα την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Η έμπειρη ομάδα των στελεχών της με επικεφαλής τον Ιωνα Τσάκωνα, γνωρίζοντας καλά τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς, επιμένει ότι το Venture Capital είναι το καταλληλότερο επενδυτικό εργαλείο στη συγκεκριμένη συγκυρία: «Το να προσπαθείς ως νέος επιχειρηματίας να στήσεις μια επιχείρηση σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον», λέει ο κ. Τσάκωνας, «είναι πολύ δύσκολο αλλά όχι αδύνατον. Εξίσου δύσκολο είναι να προσπαθείς να στηρίξεις χρηματοδοτικά μια νέα επιχείρηση ως θεσμικός επενδυτής. Κατ’ αρχάς χρειάζεται η καλή ομάδα με την κατάλληλη εμπειρία, η νέα ιδέα, το καλό επιχειρηματικό σχέδιο και τέλος πολλή και συνεχής δουλειά. Από την άλλη πλευρά, απαιτείται τεχνογνωσία, εμπειρία, ένστικτο και συνεχής επαφή με την αγορά σε διεθνές επίπεδο, ώστε η ιδέα και το σχέδιο να αξιολογηθούν σωστά και να προχωρήσει η συνεργασία.

Το Venture Capital της Πειραιώς διαθέτει τη μοναδική εξειδικευμένη ομάδα στην Ελλάδα που έχει ταυτόχρονη παρουσία στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Τα μέλη της ομάδας συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών στις οποίες έχει γίνει επένδυση και τις βοηθούν να εξελιχθούν, να αναπτυχθούν, να χτίσουν κερδοφορία και προοπτική. Ασφαλώς η σύνδεση της δραστηριότητας του VC με έναν τραπεζικό οργανισμό δημιουργεί μεγαλύτερες ευχέρειες και προοπτικές συνεργειών τόσο με τους πελάτες της τράπεζας αλλά και με την ίδια την τράπεζα μέσω καινοτόμων λύσεων».
Μια τέτοιου τύπου δραστηριότητα στηρίζει και προωθεί το οικοσύστημα των νεοφυών και –όχι μόνο –επιχειρήσεων που αξιοποιούν την αιχμή της τεχνολογίας προς όφελος της καθημερινότητάς βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής. Ταυτόχρονα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, αποτελεί ανάχωμα στο brain drain, κινητοποιεί ιδιωτικά και θεσμικά κεφάλαια, δημιουργεί ρευστότητα και συντηρεί την κινητικότητα και το ενδιαφέρον ιδιαίτερα των νέων για την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Δύο funds
Οπως εξηγεί ο κ. Τσάκωνας, το Venture Capital της Τράπεζας Πειραιώς υλοποιεί τις δραστηριότητές του μέσα από δύο funds, το PJ Tech Catalyst Fund ύψους €15 εκατ., και το Piraeus-Πειραιώς TANEO Capital Fund, συνολικού ύψους €30 εκατ.
Πρώτο δημιουργήθηκε το 2008 το Piraeus-Πειραιώς TANEO Capital Fund από τη σύμπραξη της Τράπεζας Πειραιώς και του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) και μέχρι σήμερα έχει χρηματοδοτήσει εξωστρεφείς εταιρείες software όπως η Inaccess (φωτοβολταϊκά πάρκα) και η ESS Docs (ηλεκτρονικά νομικά έγγραφα για τη ναυτιλία), η Advent (fuel cells), η Unismack (σνακ χωρίς γλουτένη), η VoiceWeb (φωνητικές εφαρμογές) και η ASA (ανακύκλωση). Εχει επίσης ολοκληρώσει επένδυση στην εταιρεία Κertus (φαρμακευτικά) που πουλήθηκε στην ολλανδική ASEUS το 2014.

Προγράμματα εκπαίδευσης για ορθοπαιδικούς χειρουργούς

Η OvidVr σχεδιάζει προγράμματα εικονικής πραγματικότητας με στόχο να παρέχει περιβάλλοντα εκπαίδευσης ή δοκιμών για ορθοπαιδικούς χειρουργούς. Η ιδέα ήρθε στο PJ για αξιολόγηση και επένδυση μέσα από το δίκτυο της Τράπεζας Πειραιώς στην Κρήτη, αναδεικνύοντας την ουσιαστική και λειτουργική συνέργεια με τον οργανισμό. Πρόσφατα η εταιρεία παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Virtual Reality in Orthopaedics» στην Ιntel στην Καλιφόρνια, το οποίο για πρώτη φορά εφαρμόζεται στον τομέα της υγείας και βασιζόμενο στα μοντέλα προσομοίωσης μπορεί να αποτελέσει συμπληρωματικό εργαλείο στην εκπαίδευση των νέων γιατρών.

Internet of Things στη διατροφική αλυσίδα

H Centaur Analytics αποτελεί μια κοινή επένδυση του PJ Tech Catalyst Fund με το ισραηλινό VC Οurcrowd. Οι καινοτόμες λύσεις της εταιρείας βοηθούν στη μείωση των καταστροφών αγροτικών προϊόντων κατά τη διάρκεια μεταφοράς τους από το χωράφι στις βιομηχανίες τροφίμων. Οι αισθητήρες της εταιρείας δίνουν πληροφορίες για την κατάσταση των εμπορευμάτων σε πραγματικό χρόνο μέσω Διαδικτύου. Οι εταιρεία αναπτύσσει το πελατολόγιό της με ταχείς ρυθμούς σε Βόρεια και Νότια Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αφρική.

Η Pollfish είχε διαβλέψει τη νίκη Τραμπ και το Brexit

Η ιδέα της Pollfish στηρίχθηκε στη δημιουργία μιας πλατφόρμας διεξαγωγής ερευνών αγοράς μέσα από εφαρμογές έξυπνων κινητών τηλεφώνων με πρόσβαση σε 300 εκατομμύρια καταναλωτές παγκοσμίως. Μέσω της πλατφόρμας αυτής ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει ένα ερωτηματολόγιο, να στοχεύσει το κοινό στο οποίο θέλει να απευθυνθεί και να πάρει αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο, με πολύ χαμηλό κόστος μέσα από τα εκατομμύρια των χρηστών της υπηρεσίας.

Το PJ Tech Catalyst ήταν ο πρώτος θεσμικός επενδυτής της startup αυτής με το ποσό των 150.000 ευρώ και έχει συνεχίσει να παρέχει χρηματοδότηση μέχρι και σήμερα που η εταιρεία έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από €2,5 εκατ. και να μεταφέρει την κυρίως δραστηριότητά της στη Νέα Υόρκη.

Η εταιρεία είχε διαβλέψει τη νίκη του προέδρου Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές και το Brexit. Με φθηνό και αποτελεσματικό τρόπο αλλάζει τελείως τον τομέα της έρευνας αγοράς δίνοντας καλύτερα αποτελέσματα με χαμηλότερο κόστος από οποιαδήποτε ανταγωνιστική λύση.

Πρωτοπόρος παγκοσμίως στον τομέα ελέγχου της παραγωγής ενέργειας των ΑΠΕ

Ιδιαίτερα αξιόλογη είναι η περίπτωση της Inaccess η οποία αποτελεί καινοτόμο εταιρεία η οποία σχεδιάζει και αναπτύσσει συστήματα και λύσεις τηλεπικοινωνιών και διαχείρισης φωτοβολταϊκών πάρκων. Καλύπτει πελάτες σε 80 χώρες και εξάγει το 90% των προϊόντων της που κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και η Inaccess είναι πρωτοπόρος παγκοσμίως στον τομέα ελέγχου της παραγωγής.

Kαταλύτης startup εξελίξεων

Το PJ Tech Catalyst Fund είναι VC Fund που χρηματοδοτεί επιχειρήσεις στον τομέα Information Communication Technology μέσω του προγράμματος «Jeremie» του Εuropean Investment Fund.

Το PJ Tech Catalyst Fund αυτή τη στιγμή έχει επενδύσει σε 21 νεοφυείς εταιρείες (startups). Οπως λέει ο κ. Τσάκωνας, «το fund έχοντας ολοκληρώσει την επενδυτική του περίοδο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση επανεπένδυσης και ανάπτυξης των εταιρειών στις οποίες έχει επενδύσει παρέχοντας – πέραν της χρηματοδότησης – υποστήριξη σε θέματα στρατηγικής, επαφών με πελάτες, προσέλκυσης στελεχών, υπηρεσιών οικονομικού ελέγχου αλλά και επαφών με funds του εξωτερικού, στοχεύοντας στην κάλυψη μελλοντικών χρηματοδοτικών αναγκών που θα προκύψουν σε μεταγενέστερα στάδια της εξέλιξής τους».

Η σημερινή ομάδα του PJ αποτελείται από τους Νίκο Αντωνίου, Francesco Benincasa, Χρήστο Τσάγκο και Γιώργο Βαρθολομαίο. Eχει παρουσία στις ΗΠΑ με τον Κώστα Μάλλιο και στη Μ. Βρετανία με τον Βασίλη Θεοχαράκη. Η ομάδα αποτελείται από στελέχη με πολύχρονη εμπειρία στον χώρο του VC και του επιχειρείν, που με τη σειρά τους προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια και καθοδήγηση στις εταιρείες στις οποίες έχουν πιστέψει και επενδύσει όταν αυτές ήταν ακόμη σε επίπεδο αρχικής ιδέας αλλά και – σε αρκετές περιπτώσεις – όταν η έμπειρη ομάδα του PJ διέκρινε ότι υπήρχε ήδη κάποια μαγιά. Aλλωστε η φιλοσοφία ενός Venture Capital Fund είναι να επενδύει με στόχο τη δημιουργία υπεραξίας για τους επενδυτές του, η οποία συνήθως αποκρυσταλλώνεται με την πώληση της εταιρείας σε άλλον επενδυτή, στρατηγικό αγοραστή ή την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.

Μεταξύ των επενδύσεων του PJ Tech Catalyst είναι οι εξής εταιρείες:
Pollfish (έρευνα αγοράς μέσω κινητών), PVPro (e-sports platform), Enios (βιοπληροφορική), ΟVID VR (εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας σε ιατρικές επεμβάσεις), Radiojar (online radio), Intale (online διαχείριση για λιανικό εμπόριο), Parkaround (parking μέσω κινητού), Fieldscale (simulation), Centaur Analytics (αγροτεχνολογία και Ιnternet of Τhings), Ιntellibox (αυτόματη ανακύκλωση κινητών), Vyra (πλατφόρμα για ενοικίαση σκαφών), Αccusonus (artificial intelligence στην επεξεργασία ήχου), Qrator (ηλεκτρονικό εμπόριο), Douleutaras (πλατφόρμα για εύρεση επαγγελματιών), Vertcily (marketing) Reembed (video analytics), Novoville (εφαρμογές για τοπική αυτοδιοίκηση), Mist.io (cloud management).

H ομάδα του PJ Tech Catalyst συνεχίζει τη δραστηριότητά της στον χώρο του Venture Capital με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα του EIF «Equifund for Greece».

Χρηματοδοτήσεις εταιρειών όπως το Taxibeat και η Imagga

Η Τράπεζα Πειραιώς τo 2010 συνεχίζοντας τη δραστηριότητά της συμμετείχε ως ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης εταιρειών όπως το Taxibeat που πουλήθηκε στη mytaxi του ομίλου Daimler, τη Youscan που πουλήθηκε στην Υell και την Imagga που πουλήθηκε στο Launchhub. Οι αποδόσεις των επενδύσεων αυτών ήταν ιδιαίτερα καλές και έδωσαν το έναυσμα για την συνέχιση της δραστηριότητας του ομίλου πλέον μέσω του PJ Tech Catalyst Fund.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ