Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται ο προορισμός της Αθήνας, με τις διεθνείς αφίξεις να παρουσιάζουν άνοδο ρεκόρ, ενώ κινητικότητα παρατηρείται και στην αγορά της φιλοξενίας. Η ασφάλεια που συνοδεύει την Αθήνα σε μια ευρύτερη περιοχή όπου υπάρχει αναστάτωση, η συνδεσιμότητά της και η εγγύτητα σε ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν βασικά πλεονεκτήματα στην επιλογή city break. Παράλληλα, αποτελεί κύριο σταθμό, με μία έως δύο διανυκτερεύσεις, για όσους ταξιδεύουν σε καλοκαιρινούς προορισμούς της χώρας.

«Το θέμα της τρομοκρατίας στη Δυτική Ευρώπη μπορεί να έχει θετική επίπτωση στην Αθήνα»
τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γιάννης Ρέτσος. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «η Αθήνα ευνοήθηκε πολύ από τη συντριβή της Κωνσταντινούπολης. Αποτέλεσε εναλλακτική ειδικά για όσους Ευρωπαίους ήθελαν έναν προορισμό city break που να απέχει δυόμισι με τρεις ώρες».
Με βάση τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) τον Μάρτιο, το αεροδρόμιο της Αθήνας ήταν μεταξύ των πέντε κορυφαίων σε επιβατική κίνηση (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά και Ρόδος) με 1.374.600 διακινούμενους επιβάτες. Το 2016 η ελληνική πρωτεύουσα κατέγραψε ρεκόρ αφίξεων όλων των εποχών με 4,6 εκατ. τουρίστες, έναντι 4,2 εκατ. τουριστών το 2015, σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 8%, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο δήμαρχος Αθηναίων κ.Γιώργος Καμίνης, λέγοντας ότι «από το 2012 οι τουρίστες στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά 2 εκατομμύρια». Αυξημένη θα είναι η τουριστική κίνηση και εφέτος, καθώς για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου οι αφίξεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» κατέγραψαν αύξηση 14%, ενώ η αύξηση για την Aegean το ίδιο διάστημα άγγιξε το 19%, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Aegean Airlines κ. Ευτύχη Βασιλάκη.
Με βάση δε στοιχεία τηςAegean, την τετραετία 2013-2016 σημειώθηκε σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης μέσω Αθήνας, 128% αύξηση της συνολικής κίνησης από/προς Αθήνα, 97% αύξηση της κίνησης-διασύνδεσης εσωτερικού/εξωτερικού και 66% αύξηση κίνησης-διασύνδεσης προορισμών εσωτερικού.

Συνέργειες, εκθέσεις και αθλητικά γεγονότα
Καθοριστικής σημασίας είναι οι συνέργειες, όπως η Τουριστική Σύμπραξη για την Αθήνα (Athens Tourism Partnership), με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ, που αναπτύσσει τη συνεργασία μεταξύ του Δήμου Αθηναίων, της Aegeanκαι του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας, μέσω της δωρεάς του Hellenic Initiative (Ελληνική Πρωτοβουλία) και με την υποστήριξη της Σύμπραξης για την Αθήνα / Athens Partnership. Την πόλη αναδεικνύει και η έκθεση σύγχρονης τέχνης documenta 14, με την Aegean να συνδέει Αθήνα και Κάσελ. Η εταιρεία αναμένεται να μεταφέρει περισσότερους από 8.500 επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης στην πρωτεύουσα. Στο τουριστικό προϊόν συμβάλλουν επίσης ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας και ο Ημιμαραθώνιος, καθώς και η ανάδειξη της Αθήνας σε Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 από την UNESCO.

Ενα προς ένα τα κρεβάτια το 2018
Τη μεγάλη απόκλιση μεταξύ των αφίξεων επισκεπτών στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας και των αφίξεων στα ξενοδοχεία επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, στοιχείο που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «οι τελευταίοι διαμένουν και σε άλλου τύπου καταλύματα, τα οποία είτε είναι απλά σπίτια που πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο και χωρίς έλεγχο είτε είναι καταλύματα που αυτοαποκαλούνται και αυτοπροβάλλονται στα sites κρατήσεων ως «ξενοδοχεία», χωρίς να είναι», καθώς πολλά παίρνουν άδεια και ως ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Εξάλλου τα διαμερίσματα χωρίς ειδικό σήμα λειτουργίας που διατίθενται για βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι σε έξαρση, ενώ αναμένεται η ΚΥΑ για το σχετικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με στοιχεία της Airbnb τον Απρίλιο του 2017 καταγράφηκαν 10.000 ενεργές καταχωρίσεις καταλυμάτων για την Αθήνα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. «Δεν είμαστε σε θέση να ορίσουμε την προσφορά του προορισμού», καθώς δεν είναι γνωστές οι κλίνες –όχι ξενοδοχειακές –σε λοιπά καταλύματα. «Το 2018 θα μιλάμε για ένα προς ένα στα κρεβάτια ξενοδοχειακού, με κρεβάτια άλλου τύπου» υποστηρίζει ο κ. Βασιλικός.
Εν τω μεταξύ τον τελευταίο χρόνο τριπλασιάστηκε και ο τζίρος της νεοφυούς ελληνικής εταιρείας blueground, η οποία διαχειρίζεται 400 ακίνητα και δραστηριοποιείται στον χώρο της φιλοξενίας σε Αθήνα, Κωνσταντινούπολη και Ντουμπάι.

Η απαγόρευση για την Πλάκα
Ετσι, παρά το άνοιγμα νέων μονάδων, στη δυναμικότητα της Αθήνας είναι εμφανής η μείωση ξενοδοχειακών δωματίων και κλινών. Με βάση στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), ο συνολικός αριθμός των ξενοδοχείων της Αττικής μειώθηκε κατά 3%, σε 649 μονάδες το 2016 από τις 669 το 2005, ενώ την ίδια περίοδο ο αριθμός των δωματίων μειώθηκε κατά 4,3%. Στον κεντρικό τομέα της Αθήνας, ο αριθμός των ξενοδοχείων μειώθηκε σε 226 μονάδες το 2016 από 256 το 2005, αντιπροσωπεύοντας μείωση 11,7%. Την ίδια περίοδο ο αριθμός των δωματίων μειώθηκε σε 14.985, ήτοι 9,1%.
Σύμφωνα δε με τη Γνωμοδότηση 304/2015 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεν επιτρέπεται η λειτουργία Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων-Διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ) στην περιοχή της Πλάκας, λόγω της ιδιότητάς τους ως μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, με βάση το ΠΔ της 5/7-10-1993. Σύμφωνα με την ανωτέρω γνωμοδότηση η απαγόρευση δεν αφορά καταλύματα που λειτουργούσαν νομίμως πριν από τις 23.11.1982.

Νέα ξενοδοχεία ανοίγουν και παλαιά ανακαινίζονται

Θετικό στοιχείο αποτελεί και η λειτουργία αρκετών νέων ξενοδοχειακών μονάδων, η επαναλειτουργία παλαιοτέρων που είχαν διακόψει τη λειτουργία τους, καθώς και η ανακαίνιση πολλών. Σε φάση υλοποίησης επενδυτικού προγράμματος εκσυγχρονισμού είναι τα ξενοδοχεία «Metropolitan» του ομίλου Χανδρή, ο «Αστέρας Βουλιαγμένης», καθώς και το «Hilton» Αθηνών. Το ξενοδοχείο «Electra Metropolis» λειτούργησε το 2016 στο κτίριο που παλαιότερα στέγαζε το υπουργείο Παιδείας στην οδό Μητροπόλεως. Στην ίδια οδό αναμένεται και το δεύτερο αθηναϊκό ξενοδοχείο του ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel, δυναμικότητας 50 δωματίων, σε κτίριο του ομίλου Χυτήρογλου.

Επίσης, μετά το Wyndham Grand Athens, ο μεγαλύτερος ξενοδοχειακός όμιλος στον κόσμο Wyndham Hotel Group ανακοίνωσε τη δημιουργία άλλων δύο ξενοδοχείων στην Αττική και ειδικότερα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, σε συνεργασία με τη Zeus International. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Wyndham Hotel Group κ. Τζεφ Μπαλότι, τα ξενοδοχεία «Mare Nostrum Hotel Club Thalasso» στην περιοχή Βραυρώνα και το «Aquamarina» στο Μάτι θα μετονομασθούν από τις αρχές του 2018 σε «Ramada Plaza Attica Riviera» και σε «Wyndham Garden Attica Riviera» αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα, πρόγραμμα εκσυγχρονισμού εν λειτουργία ξεκίνησε και στο ξενοδοχείο «Intercontinental», με προϋπολογισμό τρία εκατ. ευρώ και ορίζοντα έως το 2019. Επενδυτικό πρόγραμμα ενός εκατ. ευρώ υλοποιείται και στα ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρεταννία» και «King George». Επίσης ο όμιλος Airotel ολοκλήρωσε την ανακαίνιση του ξενοδοχείου «Alexandros». Πρόγραμμα εκσυγχρονισμού επτά εκατ. ευρώ, για την ανακαίνιση του λόμπι και του μπαρ, καθώς και όλων των δωματίων του ξενοδοχείου ολοκληρώθηκε στο «Divani Palace Acropolis», του ομίλου Διβάνη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ