Στο Συμβούλιο της Επικρατείας σκοπεύουν να προσφύγουν οι έμποροι και οι εργαζόμενοι προκειμένου να προστατέψουν το ισχύον νομικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Μόνο που για να γίνει αυτό πρέπει προηγουμένως να συνταχθεί και να ψηφιστεί ο νέος νόμος με βάση τη συμφωνία για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, που προβλέπει τη λειτουργία των καταστημάτων 30 Κυριακές τον χρόνο σε τουριστικές περιοχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι και το σημερινό καθεστώς προστατεύεται από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Γύρω από τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές εξελίσσεται ένας ανηλεής πόλεμος συμφερόντων. Τα δύο μέτωπα συγκροτούνται ως εξής: υπέρ της διατήρησης του σημερινού καθεστώτος συνασπίζονται η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων.
Οι υποστηρικτές της συμφωνίας
Τη συμφωνία των 30 Κυριακών τον χρόνο που συνήψε η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών –ζητούσαν την πλήρη απελευθέρωση και των 52 Κυριακών –υπερασπίζονται ο αμερικανικός όμιλος McArthurGlen, στον οποίο ανήκει το λεγόμενο «εκπτωτικό χωριό» των Σπάτων, το Golden Hall και το Τhe Mall και φυσικά οι μεγάλες εταιρείες που διαθέτουν χώρους σε αυτά τα εμπορικά κέντρα και συγκροτούνται στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλυσίδες των σουπερμάρκετ δεν πρόκειται να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατότητες και να ανοίξουν τα καταστήματά τους.

«Οχι» από τα σουπερμάρκετ
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης στη συνέντευξη Τύπου τόνισε την απόφαση της Σκλαβενίτης ΑΕΕ να μην ανοίξει τα καταστήματά της τις Κυριακές και το απόγευμα της ίδιας ημέρας σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ κάνοντας λόγο για επαρκές ωράριο. Βέβαια το θέμα της απελευθέρωσης της λειτουργίας των Κυριακών δεν είναι καθόλου καινούργιο, αντιθέτως είναι πολύ παλιό και έχουν γίνει πολλές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις στη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών.
Η τελευταία φάση του προέρχεται από την περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, την πρώτη μάλιστα η οποία είχε συνταχθεί μετά από αίτημα του τότε υπουργού Ανάπτυξης και νυν αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη. Τότε, επί κυβέρνησης Σαμαρά, έγινε σφοδρή σύγκρουση και διαμορφώθηκε το σημερινό καθεστώς, το οποίο επί της ουσίας «επικυρώθηκε» με σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η αποδοχή από τη σημερινή κυβέρνηση των όσων προβλέπονται στις σχετικές εργαλειοθήκες τον Αύγουστο του 2015 υπονόμευσε και το σημερινό καθεστώς. Ουσιαστικά ήταν θέμα χρόνου η ανατροπή και όπως λέει πηγή της αγοράς «το θέμα υπήρχε, απλώς τώρα ενεργοποιήθηκε, προφανώς το «υπενθύμισαν» όσοι είχαν συμφέροντα με την αλλαγή του υπάρχοντος καθεστώτος».
Το βέβαιο είναι ότι το θέμα δεν πρόκειται να κλείσει με την ψήφιση του νέου νόμου και θα έχει… μεγάλη ουρά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ