Αρωμα Γαλλίας στις αγορές καθώς ο φιλικός προς αυτές Εμανουέλ Μακρόν επικράτησε του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη χώρα αυξάνοντας τη διάθεση για τοποθετήσεις υψηλότερου επενδυτικού κινδύνου.
Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν μάλιστα συνέχεια του θετικού κλίματος για τα χρηματιστήρια και τις αγορές χρέους στη Γηραιά Ηπειρο καθώς προεξοφλούν πως ο Μακρόν θα είναι τελικά ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, με τις πιθανότητες έκπληξης από τη Μαρίν Λεπέν να περιορίζονται σύμφωνα με μελέτη της UBS στο 25%.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδυτές μείωσαν τις θέσεις τους στα αποκαλούμενα «ασφαλή καταφύγια», όπως στον χρυσό και στο γεν Ιαπωνίας, το ευρώ άγγιξε υψηλό πέντε μηνών, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν υψηλό δύο ετών και οι αναδυόμενες αγορές βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2015.
Ανοδικά κινήθηκε και η Γουόλ Στριτ αναμένοντας και τις προτάσεις για μείωση στο 15% της εταιρικής φορολογίας, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών FTSE All-World, ο οποίος απαρτίζεται από 3.087 μετοχές με συνολική κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 51 τρισ. δολάρια, καταγράφει κέρδη 8,2% από την αρχή του έτους. Ο χαλκός, μέταλλο που παρακολουθεί τις οικονομικές τάσεις, κινήθηκε επίσης ανοδικά καθώς υπήρξε μια αίσθηση ανακούφισης ότι η παγκόσμια οικονομία έχει αφήσει πίσω της άλλο ένα εμπόδιο.

Θετική εξέλιξη
Η νίκη του Μακρόν προκάλεσε και τη ρευστοποίηση στοιχημάτων υπέρ των ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων, οι αποδόσεις των διετών γερμανικών ομολόγων σημείωσαν το μεγαλύτερο ημερήσιο άλμα από τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ το κόστος δανεισμού υποχώρησε και στη Νότια Ευρώπη, με την απόδοση της ελληνικής δεκαετίας να υποχωρεί σημειώνοντας υπεραπόδοση και το Χρηματιστήριο της Αθήνας να βρίσκεται σε νέα υψηλά 17 μηνών, με τις τραπεζικές μετοχές να «γυρίζουν» πια σε θετικό πρόσημο από την αρχή του έτους.
Η ευρωπαϊκή ομάδα των οικονομολόγων της Citi αναμένει πως ο Μακρόν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας κάτι που αποτελεί θετική εξέλιξη («Risk-On») για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να εκτιμάται πως θα κινηθούν υψηλότερα, ενώ οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων θα υποχωρήσουν.
Παράλληλα, η πτώση στο ασφάλιστρο κινδύνου των ευρωπαϊκών αγορών σε μια στιγμή που και οι επερχόμενες εκλογές σε Βρετανία και Γερμανία θεωρείται πως έχουν μικρό ρίσκο θα οδηγήσει σύμφωνα με τη Citi σε κέρδη 15%-20% ως τα μέσα του 2018 τις ευρωπαϊκές μετοχές. Η μείωση του πολιτικού ρίσκου εξάλλου στην Ευρώπη σημαίνει πως και η ΕΚΤ θα έχει μεγαλύτερο έλεγχο σχετικά με τη νομισματική της πολιτική και θα επιδιώξει τη σταδιακή κατάργηση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Νίκη του Μακρόν σημαίνει ότι η ΕΚΤ ίσως θελήσει να ξεκινήσει το tapering (τη σταδιακή ολοκλήρωση του προγράμματος χαλάρωσης) προς το τέλος του έτους εκτίμησαν αναλυτές της UBS. Ενώ η Barclays «βλέπει» νίκη του Μακρόν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών, η Goldman Sachs θεωρεί πάντως πως η αγορά μετοχών έχει ήδη προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των εκλογών.

Οι επιπτώσεις για την Ευρώπη

Για την NN Investment Partners, η επικράτηση του Μακρόν θα έχει δύο σημαντικές επιπτώσεις για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας:

Πρώτον, θα μειώσει ουσιαστικά τον κίνδυνο η ολοένα και πιο ισχυρή και ευρεία ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας να εκτροχιαστεί από ένα πολιτικό σοκ.

Δεύτερον, στην καρδιά τα Ευρώπης θα προκύψει η προοπτική μιας ισχυρότερης και όχι ασθενέστερης συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, καθιστώντας την περιοχή πιο ικανή να αφομοιώσει νέες πολιτικές, θεσμικές και οικονομικές προκλήσεις στο μέλλον. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο, οι οποίες θα καθορίσουν αν ο πρόεδρος θα έχει ένα συνεργάσιμο Κοινοβούλιο, έτσι ώστε να προχωρήσει στις πολύ αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Το spread πάντως μεταξύ γαλλικών και γερμανικών βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, που αποτελεί σημαντικό δείκτη του πολιτικού κινδύνου στη ζώνη του ευρώ, υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών, ενώ τα γαλλικά ομόλογα προχώρησαν σε ένα ράλι των τιμών τους.

Η Capital Economics θεωρεί ωστόσο πως σύντομα θα μπει «στοπ» στην παραπάνω τάση, καθώς η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας δεν είναι ίδιας ισχύος σε σχέση με παλαιότερα, ενώ η σταδιακή απόσυρση του QE θα δυσκολέψει περαιτέρω την κατάσταση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ