Την ενσωμάτωση στην ελληνική αγορά της ψηφιακής εφαρμογής πληρωμών Alipay, η οποία αριθμεί ήδη 500 εκατ. χρήστες παγκοσμίως, προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό την Παρασκευή 21 Απριλίου ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Alipay Europe, επικεφαλής της οποίας ήταν η Γιάνα Γκενγκ, διευθύντρια του τομέα επιχειρηματικής ανάπτυξης της εταιρείας.
Η επίσκεψη της κυρίας Γκενγκ στην Αθήνα αποτελεί συνέχεια των επαφών του υφυπουργού με τη διοίκηση της Alibaba Group Milan Office, που πραγματοποιήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιταλία. Διότι η Alipay ανήκει στον πολυσχιδή κινεζικό όμιλο επιχειρήσεων Alibaba Group, πρόεδρος του οποίου είναι ο διάσημος κινέζος μάνατζερ Τζακ Μα.
Η διείσδυση της Alipay στη χώρα μας έχει ως στόχο κυρίως τη δημιουργία φιλικού κλίματος για τους κινέζους επισκέπτες, που αποτελούν και την πλειονότητα των χρηστών της. Πρόκειται για μια εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών, η οποία θα προσφέρει δίγλωσση πληροφόρηση, προκειμένου να διευρύνει μέσω προσφορών, αξιολογήσεων και προτάσεων τις επιλογές των επισκεπτών σε τουριστικούς προορισμούς, χώρους πολιτισμού, καταστήματα και εστιατόρια.
Αμεση εφαρμογή

«Δεδομένης της ανάδειξης της χώρας μας σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους Κινέζους, η Ελλάδα αποτελεί αγορά υψηλής προτεραιότητας για την Alipay»
αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος Alipay θα ξεκινήσει άμεσα σε 10 έως 20 ελληνικές επιχειρήσεις με υψηλό τζίρο από κινέζους τουρίστες. Το σύστημα εφαρμόζεται ήδη στην Ιταλία και σε ορισμένα κρατίδια της Γερμανίας.
Στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των κινέζων τουριστών ως προς την έκδοση βίζας για την Ελλάδα συζητήθηκαν τρόποι απλοποίησης της διαδικασίας και μείωσης της σχετικής γραφειοκρατίας. Στη συνάντηση μετείχαν εξάλλου εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και εκπρόσωπος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Προσαρμογή
Οι τεχνολογικοί αυτοματισμοί και η οικονομία του Διαδικτύου αλλάζουν άρδην την καθημερινότητα όλων. Και απαιτούν από τις σύγχρονες κοινωνίες ευελιξία και γρήγορα αντανακλαστικά για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας εποχής και να μετατρέψουν τις προκλήσεις του μέλλοντος σε ευκαιρίες. Ασφαλώς η διαδικασία προσαρμογής των κοινωνιών στην ψηφιακή πραγματικότητα δεν πρόκειται να είναι βραχεία. Σε πρόσφατη ομιλία του σε συνάντηση επιχειρηματιών στο Ζενγκζού της Κίνας ο Τζακ Μα προέβλεψε για τις κοινωνίες τρεις δεκαετίες προσαρμογής στον νέο ψηφιακό και αυτοματοποιημένο κόσμο.

«Τα επόμενα 30 χρόνια ο κόσμος θα γνωρίσει περισσότερο πόνο παρά ευτυχία. Οι κοινωνικές συγκρούσεις που θα φέρουν οι νέες τεχνολογίες θα έχουν αντίκτυπο σε όλους τους βιομηχανικούς κλάδους και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής»
είπε ο Μα σε ένα ασυνήθιστο λόγο που εκφώνησε. Μιλώντας σαν οραματιστής και μελλοντολόγος, ο συνιδρυτής του ομίλου Alibaba υπενθύμισε ότι προ 15ετίας είχε προειδοποίησε τον κόσμο ότι τα πρώτα χρόνια της μεγάλης διάδοσης του ηλεκτρονικού εμπορίου οι διαλυτικές επιπτώσεις στις παραδοσιακές εταιρείες λιανικών πωλήσεων θα είναι μεγάλες.
Ρομπότ συνεργάτες

«Σε 200 ή 300 ομιλίες μου είχα προειδοποιήσει για αυτά που θα φέρει το Internet αλλά τότε κανείς δεν με άκουγε διότι ήμουν ένα τίποτα»
είπε ο κινέζος επιχειρηματίας, ο οποίος με προσωπική περιουσία 28,2 δισ. δολ. είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην πατρίδα του έπειτα από τον πρόεδρο του Dalian Wanda Group Γουάνγκ Τζιανλίν, που έχει περιουσία 33 δισ. δολ.
Ο Μα καταφέρθηκε κατά του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος υποστηρίζοντας ότι περισσότερα μέλη της παγκόσμιας κοινωνίας πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση σε πιστώσεις. Προειδοποίησε ότι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα οδηγήσει σε γήρανση του εργατικού δυναμικού και σε λιγότερες θέσεις εργασίας.
Αλλά η προοπτική αυτή μπορεί να αποτραπεί αν οι μηχανές κάνουν μόνο όσα οι άνθρωποι… δεν μπορούν! «Μόνο με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τα ρομπότ να μετατραπούν από συνεργάτες μας στη δουλειά σε ανταγωνιστές» απεφάνθη ο ηλικίας 53 ετών κινέζος μάνατζερ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ