Νέα συνάντηση ανάμεσα σε αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών και στο κουαρτέτο αναμένεται το απόγευμα του Σαββάτου μετά την μαραθώνια διαπραγμάτευση από τις 16.00 το απόγευμα ως τις 22.00 της Παρασκευής.

Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας εμφανίστηκε το βράδυ της Παρασκευής αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα ήμουν ευχαριστημένος και με αρκετά λιγότερα» θέματα από αυτά που έχουν κλείσει.

Την Παρασκευή στο Hilton, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο βρέθηκαν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Για το θέμα του ασφαλιστικού και των εργασιακών στο Hilton βρέθηκε το μεσημέρι και η υπουργός εργασίας Έφη Αχτσιόγλου αλλά η συνάντηση αναβλήθηκε.

Με συμφωνία στο πακέτο των μέτρων – αντίμετρων σε όλα τα θέματα, εκτός από το πακέτο των συντάξεων, το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα δεν είναι τεχνικό αλλά έχει και πολιτικές πτυχές, ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Αντίθετα υπήρξε συμφωνία στο φορολογικό πακέτο με τη μείωση του αφορολόγητου.

Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι πολιτικό ζήτημα υπάρχει και στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, χωρίς όμως να το προσδιορίσει.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα δεν έγινε τελικά συζήτηση για τα εργασιακά, καθώς και για το ποιο μερίδιο του πρωτογενούς πλεονάσματος 4,2% του ΑΕΠ είναι μόνιμου και ποιο προσωρινού χαρακτήρα. Συζήτηση, πάντως, που θα πραγματοποιηθεί σε επόμενες συναντήσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι έχει υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για τα θέματα της ενέργειας, της παιδείας και της υγείας.

Πληροφορίες για τη νέα συμφωνία

Ορισμένα βασικά σημεία της νέας συμφωνίας που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι τα εξής:

1. Μέτρα 450 εκατ. ευρώ από το 2018 με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, κάτι που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκατ. ευρώ.

2. Δημόσιο: μείωση συμβασιούχων κατά 1.028 άτομα. Με αίτημα του ΔΝΤ επιβάλλεται «ταβάνι» στον αριθμό των συμβασιούχων. Ο αριθμός τους όχι απλώς δεν επιτρέπεται να αυξηθεί, αλλά πρέπει να μειωθεί από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019. Παράλληλα το μνημόνιο του ΔΝΤ απαιτεί νομοθεσία για την προάσπιση της διαφάνειας, την αξιολόγηση και την κινητικότητα, καθώς και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων (άρα νέες περικοπές) για τα ειδικά μισθολόγια. Ο λόγος της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει ένα προς τρία το 2018 εφόσον τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

3. Αντίμετρα μόνο με πλεόνασμα 3,7%! Σε αντίθεση με ό,τι γνωρίζαμε ως τώρα, το τεχνικό κείμενο του ΔΝΤ αναφέρει ότι τα αντίμετρα θα εφαρμόζονται όχι όταν η κυβέρνηση πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά μόνο αν υπάρχει ένα περιθώριο 0,2% πάνω από το 3,5%. Αρα ο πήχης ανεβαίνει αυτομάτως στο 3,7%.

Πριν το ραντεβού της Παρασκευής

Νέο γύρο διαβουλεύσεων θα έχει σήμερα, Παρασκευή, το οικονομικό
επιτελείο της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να
κλείσουν και τα τελευταία ανοιχτά θέματα.

Το ραντεβού ορίστηκε για το απόγευμα και αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανάγνωση των τεσσάρων κειμένων της συμφωνίας (το επικαιροποιημένο μνημόνιο με τον ESM, το αντίστοιχο κείμενο του ΔΝΤ και τα τεχνικά κείμενα που τα συνοδεύουν).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο ραντεβού θα έχει ως θέμα τα δημοσιονομικά, στις 18:30 ακολουθεί νέος γύρος συζητήσεων για τα χρηματοπιστωτικά ενώ στις 19:30 ακολουθεί συνάντηση για τα εργασιακά.

Όπως όλα δείχνουν, η
διαπραγμάτευση μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία με στόχο το SLA να «κλειδώσει» τις επόμενες ημέρες -στην καλύτερη περίπτωση την Κυριακή- και όλες οι
διαδικασίες για την β’ αξιολόγηση να έχουν ολοκληρωθεί έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο χθες το βράδυ, έδωσε σχετικές οδηγίες προκειμένου να κλείσει το συντομότερο το SLA και η συμφωνία για μέτρα και προαπαιτούμενα να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή.

Η ψήφιση των μέτρων αναμένεται εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου -το αργότερο έως τις 15 του μήνα.

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο βρίσκεται η διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη κυρίως μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι μπορεί να βρεθεί λύση έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου, όπως εκτίμησε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χθες, Πέμπτη, από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Το επόμενο ραντεβού κορυφής στο οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία είναι η Σύνοδος της G7 στην Ιταλία, όπου πιθανότατα θα συνεδριάσει το Washington Group.