Απώλειες από ένα έως 350 ευρώ θα έχει το 30% των συνταξιούχων (περίπου 900.000) το 2019 με την εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων για την περικοπή του συνόλου ή μέρους της προσωπικής διαφοράς.
Με τη συμφωνία της Μάλτας, που εξειδικεύεται με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα, έχουν κλειδώσει οι περικοπές 1,8 δισ. ευρώ στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019, ενώ η ελληνική πλευρά προσπαθεί να περιορίσει τις απώλειες και να περισώσει ένα μέρος της προσωπικής διαφοράς, στις συντάξεις που έχουν υψηλές διαφορές.
Πάντως, η υπουργός Εργασίας κυρία Εφη Αχτσιόγλου ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν μειώσεις-διαφορές στις καταβαλλόμενες συντάξεις για το 30% των συνταξιούχων, ενώ επισημαίνει ότι «στόχος της διαπραγμάτευσης είναι να υπάρξει ένα ποσοστό προστασίας των συντάξεων και ένα ανώτατο όριο απομείωσης της προσωπικής διαφοράς για να μην υπάρξουν μεγάλες μεταβολές».
Σύμφωνα με πληροφορίες, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η προσωπική διαφορά να κόβεται τόσο ώστε το συνολικό ποσό της εκάστοτε σύνταξης να μη μειώνεται πάνω από 20% με 25%. Αυτό το ποσοστό στις υψηλές συντάξεις μπορεί να αντιστοιχεί σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις σε μείωση έως και 350 ευρώ. Συνεπώς, οι απώλειες θα είναι διαφορετικών ταχυτήτων, θα ξεκινούν από 1 ευρώ και σε ορισμένες ακραίες αλλά πραγματικές περιπτώσεις θα ξεπερνούν τα 350 ευρώ. Η κυρία Αχτσιόγλου επισημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν προσωπικές διαφορές στις χαμηλές συντάξεις του ΙΚΑ, όπου η μέση σύνταξη είναι περίπου στα 720 ευρώ. Αντιθέτως, θέμα υπάρχει με τις συντάξεις των 270.000 συνταξιούχων, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν το σύνολο της λεγόμενης βασικής σύνταξης των 220 ευρώ.
Οι περικοπές θα αφορούν μόνο τις κύριες συντάξεις, ενώ δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής επικουρικών συντάξεων, καθώς ο επανυπολογισμός τους έγινε το 2016 και υπήρξαν περικοπές όταν το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ.
Ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων έχει προσχωρήσει περίπου στο 50% των χορηγούμενων συντάξεων (πλην ΟΓΑ). Τα στοιχεία «δείχνουν» ότι οι προσωπικές διαφορές φθάνουν ακόμη και το 40%, γεγονός που σημαίνει ότι οι περικοπές θα είναι εξαιρετικά υψηλές εάν δεν υπάρξει «οροφή» στις μειώσεις.
Εκτός από όλους τους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, που ελάμβαναν την προσαύξηση των 220 ευρώ, απώλειες θα έχουν και οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΑΕ,που ήταν ασφαλισμένοι σε μεγάλες κατηγορίες. Εως 22% φτάνουν κατά μέσο όρο οι προσωπικές διαφορές για τους προερχομένους από το ΙΚΑ και το Δημόσιο (40 χρόνια ασφάλισης), ενώ στους χαμένους των επερχόμενων μέτρων συγκαταλέγονται οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί με 35ετία, οι ένστολοι, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί,καθώς έχουν αρκετά μεγάλο ποσό προσωπικής διαφοράς, ενώ από τους μισθωτούς μεγάλοι χαμένοι εκτιμάται ότι θα είναι οι συνταξιούχοι με πλήρη σύνταξη, υψηλόμισθοι, που αποχώρησαν με μεγάλα χρονικά διαστήματα ασφάλισης.
Τα εργασιακά
Στα εργασιακά, οι θεσμοί επιμένουν ότι μέχρι το τέλος του προγράμματος θα συνεχίσουν να ισχύουν όσα αποφασίστηκαν με τα προηγούμενα μνημόνια. Δεν θα αποκατασταθούν η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων σε επιχειρήσεις που δεν τις υπογράφουν και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που προβλέπει ότι η κλαδική σύμβαση υπερισχύει της επιχειρησιακής αν έχει καλύτερους όρους για τον εργαζόμενο.
Η υπουργός υπογραμμίζει ότι η επιστροφή των διατάξεων αυτών θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2018, δηλαδή μετά τη λήξη του Μνημονίου. Κατά τα λοιπά, το όριο των ομαδικών απολύσεων δεν αλλάζει, παραμένει:
Στους 6 εργαζομένους για επιχειρήσεις με 20 έως 150 εργαζομένους και στο 5% του προσωπικού μηνιαίως με όριο τους 30 εργαζομένους για επιχειρήσεις με προσωπικό 150 εργαζομένους και άνω. Ωστόσο η αρμοδιότητα για την άσκηση βέτο κατά τη διαδικασία έγκρισης ομαδικών απολύσεων φεύγει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και δίδεται αποκλειστικά στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), στο οποίο θα συμμετέχουν ισομερώς εκπρόσωποι εργοδοτών, εργαζομένων και πολιτείας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ