Η ΕΚΤ αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή και χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα και αρκετά μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE), δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας επιβεβαίωσε ότι οι αγορές στοιχείων ενεργητικού με μηνιαίο ρυθμό 60 δισ. ευρώ θα συνεχιστούν ως τα τέλη Δεκεμβρίου ή και αργότερα αν κριθεί αναγκαίο.

Αν και αναγνώρισε ότι τα νεότερα στοιχεία για την οικονομική επέκταση είναι ενθαρρυντικά, τόνισε ωστόσο ότι ακόμη είναι αναγκαίος ο διευκολυντικός χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό επανάλαβε ότι αν οι προοπτικές της οικονομίας γίνουν λιγότερο ευνοϊκές η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος ή τη διάρκεια του QE.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, τα καθοδικά ρίσκα έχουν περιοριστεί και η κυκλική ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης γίνεται όλο και πιο ισχυρή. Ωστόσο, υπογράμμισε, οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υποτονικές και δεν έχουν εμφανίσει ακόμα μια πειστική ανοδική τάση, κάτι που καθιστά αναγκαία τη συνέχιση της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής, ώστε ο πληθωρισμός να επιστρέψει σταδιακά προς τον στόχο για λίγο κάτω από το 2%.

Ο υποκείμενος πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, είπε, προσθέτοντας ότι προς το παρόν πάντως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να τροποποιήσουμε το οutlook στον πληθωρισμό.

Ο Μ.Ντράγκι δεν παρέλειψε να τονίσει για μια ακόμη φορά -στέλνοντας σαφές μήνυμα στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών- ότι για να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο τα μέτρα της κεντρικής ευρωτράπεζας, πρέπει να συνεισφέρουν και οι υπόλοιποι φορείς άσκησης πολιτικής.

Αμετάβλητα διατήρησε η ΕΚΤ τα επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά, όπως αναμενόταν. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Την πρόθεσή του για συνέχιση του QE τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο του 2017, επιβεβαιώνει το ΔΣ της ΕΚΤ, ωστόσο η προσοχή των αναλυτών στρέφεται στην ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι για σχόλια αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και για πιθανές αναφορές στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ για της αποφάσεις νομισματικής πολιτικής

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού.

Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να συνεχίσει τη διενέργεια καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού, οι οποίες θα ανέρχονται στο εξής σε 60 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.

Οι καθαρές αγορές θα πραγματοποιούνται παράλληλα με την επανεπένδυση ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους.

Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος.