Αισιοδοξία φαίνεται να επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά το σημερινό ραντεβού της ελληνικής πλευράς με το κουαρτέτο.

Τις επόμενες ημέρες κλείνει η συμφωνία, φέρεται να δήλωσαν κυβερνητικοί παράγοντες λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών με τους επικεφαλής των θεσμών το μεσημέρι της Πέμπτης.

«Το ΔΝΤ επιμένει σε πολλά θέματα που δεν μας αρέσουν αλλά η πρώτη εικόνα δείχνει πως δεν υπάρχει διάθεση κωλυσιεργίας εκ μέρους τους και θεωρώ ότι έως την Κυριακή μπορούμε να κλείσουμε τη συμφωνία. Τα πιο μεγάλα θέματα τα λύσαμε στη Μάλτα, τώρα έχουν μείνει από δύο-τρία μικρά διάσπαρτα ζητήματα σε όλα τα θέματα». Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τα εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις κτλ. Άλλο στέλεχος της διαπραγματευτικής ομάδας, πάντως, υποστήριξε ότι «όλα θα έχουν κλείσει έως την Τετάρτη».

Κατά τη σημερινή, διάρκειας 1,5 ώρας, συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις, στα χρηματοοικονομικά και στα εργασιακά.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, το μεσημέρι της Παρασκευής αναμένεται να υπάρξουν συζητήσεις επί των τεσσάρων κειμένων εργασίας (το MOU με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών και το MEFP με το ΔΝΤ, καθώς και τα δύο αντίστοιχα τεχνικά κείμενα).

Πρόσθεσε πως τόσο η ελληνική πλευρά όσο και εκείνη των θεσμών έχουν δώσει οδηγίες να «καθαρίζονται» τα κείμενα από τα τεχνικά κλιμάκια, για να μένουν μόνο τα βασικά ζητήματα για τους επικεφαλής, προκειμένου να υπάρξουν θεματικές συζητήσεις στα τέσσερα κείμενα.

Στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί όλα την προσεχή Κυριακή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στη σημερινή συνάντηση μετείχαν από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Μετά τη συνάντηση το οικονομικό επιτελείο ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η έναρξη των συζητήσεων επί των κειμένων συνεργασίας αναμένεται το μεσημέρι της Παρασκευής.

Τα θέματα της συνάντησης

Στο τραπέζι θα βρεθούν τα τέσσερα βασικά κείμενα – προσχέδια συμφωνίας που έχουν παραδώσει οι θεσμοί στην κυβέρνηση πριν από την άφιξη των θεσμών στην Αθήνα.

Τα τέσσερα κείμενα είναι το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το τεχνικό μνημόνιο (δηλαδή τα δύο βασικά κείμενα που πρέπει να συμφωνηθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς), αλλά και το μνημόνιο και το τεχνικό μνημόνιο που πρέπει να υπογραφούν με το ΔΝΤ, εφόσον οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Το μνημόνιο με το ΔΝΤ, σύμφωνα με τα όσα υποστήριζε αρμόδια κυβερνητική πηγή, είναι ένα κείμενο πέντε σελίδων το οποίο έχει τις ίδιες βασικές αρχές με το ευρωπαϊκό μνημόνιο, αλλά δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε «συγκεκριμένα θέματα». Η ίδια πηγή απέφυγε να ονοματίσει αυτά τα θέματα στα οποία φέρεται να επιμένει το ΔΝΤ.

Επίσης, αναμένεται να συζητθούν οι μειώσεις στις συντάξεις μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, το αφορολόγητο και τα αντίμετρα της κυβέρνησης.

Κατά τη συνάντηση θα τεθεί και το χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες ημέρες.

Χθες, Τετάρτη, δεν έγιναν συναντήσεις, καθώς, όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, υπήρχε ακόμη πολλή δουλειά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.