Περιορισμένες ήταν οι αλλαγές που έκανε γνωστές ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό στήριξης οφειλών επιχειρήσεων.

Μάλιστα σε αυτές δεν περιλαμβάνονταν βελτιώσεις που είχε προαναγγείλει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όπως η απλοποίηση της διαδικασίας δικαστικής επικύρωσης, η οποία προβλέπεται και έχει βρεθεί μεταξύ των άλλων στο στόχαστρο της κριτικής της αντιπολίτευσης που έχει χαρακτηρίσει τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης ψευδεπίγραφη.

Οι αλλαγές στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Παπαδημητρίου αφορούν τις ανενεργές επιχειρήσεις, αυτές δηλαδή που έχουν διακόψει τις εργασίες τους και θα μπορούν να υπαχθούν στην ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού αφού υποβάλλουν δήλωση έναρξης εργασιών.

Επίσης, αναφερθείς στον ρόλο του διαμεσολαβητή, είπε ότι θα έχει την δυνατότητα επαλήθευσης των στοιχείων, ενώ σχετικά με τους συντονιστές σημείωσε ότι μπει πλαφόν ότι θα είναι 320, αλλά όπως σημείωσε «θα μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός τους».

Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης δεν είπε κάτι για την απλοποιημένη διαδικασία δικαστικής επικύρωσης, η οποία, όπως είχε προϊδεάσει στην επιτροπή, στην περίπτωση που δεν έχουν υπάρξει ενστάσεις και δεν υπάρχει διαγραφή οφειλής, τότε θα πηγαίνει στον απλό δικαστή χωρίς ακροαματική διαδικασία, ενώ θα προβλέπεται και δικαίωμα ανακοπής.