Τα τέσσερα βασικά κείμενα – προσχέδια συμφωνίας που έχουν παραδώσει οι
θεσμοί στην κυβέρνηση βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για το
κλείσιμο του SLA της β’ αξιολόγησης.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αργά το βράδυ της Τρίτης η ελληνική πλευρά επρόκειτο να παραδώσει στο «κουαρτέτο» τις παρατηρήσεις της για τα τέσσερα προσχέδια κειμένων που βρίσκονται στα χέρια της πριν από την άφιξη των θεσμών στην Αθήνα.

Τα τέσσερα κείμενα είναι το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το τεχνικό μνημόνιο (δηλαδή τα δύο βασικά κείμενα που πρέπει να συμφωνηθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς), αλλά και το μνημόνιο και το τεχνικό μνημόνιο που πρέπει να υπογραφούν με το ΔΝΤ εφόσον βεβαίως οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα.

Το μνημόνιο με το ΔΝΤ, σύμφωνα με τα όσα υποστήριζε αρμόδια κυβερνητική πηγή, είναι ένα κείμενο πέντε σελίδων το οποίο έχει τις ίδιες βασικές αρχές με το ευρωπαϊκό μνημόνιο, αλλά δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε «συγκεκριμένα θέματα». Η ίδια πηγή απέφυγε να ονοματίσει αυτά τα θέματα στα οποία φέρεται να επιμένει το ΔΝΤ.

Η ατζέντα της διαπραγμάτευσης

Η οριστικοποίηση των μέτρων της διετίας 2019 – 2020, καθώς και του πακέτου των αντίμετρων βρίσκονται εκ των πραγμάτων στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων με τους πιστωτές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται και σειρά άλλων δύσκολων ζητημάτων όπως:

  • Νέες αλλαγές στην αγορά φαρμάκου και συγκεκριμένα στις κατηγορίες φαρμάκων που δεν αποζημιώνονται από τα ταμεία.
  • Απελευθέρωση επαγγελμάτων, μεταξύ αυτών και των μηχανικών.
  • Σαφείς συστάσεις να προχωρήσουν με ταχύ ρυθμό οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες

Ο βαρύς λογαριασμός πρόκειται να «κλειδώνει» τις επόμενες μέρες με τους δανειστές και φέρνει περικοπές 3,6 δισ. ευρώ σε συντάξεις και αφορολόγητο.

Σε ό,τι αφορά στις κυοφορούμενες μειώσεις στο αφορολόγητο, που θα ισχύσουν, με τα σημερινά δεδομένα, από την 1η Ιανουαρίου 2020, θα πρέπει να κλειδώσει το ύψος του αφορολόγητου, για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.

Το βασικό σενάριο προβλέπει πως θα «προσγειωθεί» στις 5.636 ευρώ έως 6.245 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Η μείωση του αφορολογήτου θα συνοδεύεται με μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από 22% σε 20% πιθανότατα, μέτρο που εντάσσεται στο πακέτο των αντίμετρων που προωθεί η κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα, σύμφωνα με άλλες δημοσιογραφικές πηγές, η κυβέρνηση προτείνει μειώσεις στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και στον ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα για το φόρο εισοδήματος προβλέπεται μείωση κατά 1,4 δισ. ευρώ. Στον ΕΝΦΙΑ και στη φορολογία επιχειρήσεων οι μειώσεις είναι μικρότερες.

Στον τομέα των δαπανών, προβλέπεται αύξηση κυρίως στο πλαίσιο του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, καθώς και η χορήγηση σχολικων γευμάτων και τόνωση επενδύσεων σε δημόσια έργα.