Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στη Γερμανία πιθανόν επιταχύνθηκε σημαντικά το πρώτο τρίμηνο, με τη βιομηχανία και την ιδιωτική κατανάλωση να αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες, αλλά η δυνητική ανάπτυξη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας θα μπορούσε σχεδόν να μειωθεί κατά το ήμισυ έως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, η Bundesbank.

Οι υψηλές βιομηχανικές παραγγελίες, το ασυνήθιστα αισιόδοξο κλίμα στη μεταποίηση και μια ανάκαμψη στις εξαγωγές, που παραδοσιακά είναι βασικός πυλώνας της γερμανικής οικονομίας, όλα αυτά στήριξαν την ανάπτυξη, βοηθώντας την οικονομία να ανακάμψει από την επιβράδυνση που σημείωσε στα τέλη του 2016, ανέφερε η γερμανική κεντρική τράπεζα στη μηνιαία έκθεσή της.

«Η ιδιωτική κατανάλωση θα παραμείνει βασικός παράγοντας ανάπτυξης λόγω της ευνοϊκής ανάπτυξης της αγοράς εργασίας και του καλού καταναλωτικού κλίματος», ανέφερε.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2016, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4%, ενώ τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου αναμένεται να ανακοινωθούν στις 12 Μαΐου.

Ωστόσο, η Bundesbank προειδοποίησε ότι το εργατικό δυναμικό της Γερμανίας αναμένεται να συρρικνωθεί γρήγορα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, περιορίζοντας την ανάπτυξη της παραγωγικότητας και μειώνοντας τη δυνητική ανάπτυξη της οικονομίας.

Η δυνητική ανάπτυξη – ο φυσικός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης χωρίς μέτρα στήριξης και με σταθερό πληθωρισμό – αναμένεται τώρα γύρω στο 1,25% το έτος, αλλά ίσως υποχωρήσει στο 0,75% κατ’ έτος κατά μέσο όρο τα χρόνια 2021 με 2025.

Η Bundesbank εκτιμά ότι το εργατικό δυναμικό της Γερμανίας θα μειωθεί κατά 2,5 εκατ. το 2025 και ότι αυτό δεν θα αντισταθμιστεί πλήρως από την καθαρή μετανάστευση.

Σε υψηλό εξαετίας ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo

Μεγαλύτερη της αναμενόμενης βελτίωση σημείωσε τον Απρίλιο ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, που καταρτίζει το ινστιτούτο Ifo, σημειώνοντας υψηλό σχεδόν εξαιτίας, σε μια ένδειξη ότι τα στελέχη των επιχειρήσεων είναι περισσότερα αισιόδοξα για τη σημερινή κατάσταση στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, Δευτέρα, ο δείκτης Ifo, που βασίζεται σε μηνιαία έρευνα με δείγμα περίπου 7.000 επιχειρήσεις, ανήλθε στις 112,9 μονάδες από την ανοδικά αναθεωρημένη τιμή των 112,4 μονάδων του Μαρτίου.

Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από τον Ιούλιο του 2011. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν κατά μέσο όρο ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 112,5 μονάδες.

«Η γερμανική οικονομία αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς», δήλωσε σε ανακοίνωση ο επικεφαλής του Ifo Κλέμενς Φούεστ.

Οι εκτιμήσεις των διευθυντικών στελεχών για τις τρέχουσες επιχειρηματικές συνθήκες βελτιώθηκαν σημαντικά, ενώ οι προβλέψεις τους για τους επόμενους έξι μήνες ήταν κάπως λιγότερο αισιόδοξες.

Η έρευνα διενεργήθηκε το πρώτο μισό του Απριλίου, που σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνει την όποια αντίδραση στον χθεσινό πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.