Από 1η Απριλίου 2017 άρχισαν να ισχύουν οι νέοι μισθοί στα ξενοδοχεία όλης της χώρας, στα πλαίσια τη εφαρμογής της τελευταίας ΣΣΕ, που έχει υπογραφεί από το 2016 και προβλέπει αύξηση 1% για το 2017.
Να θυμίσουμε, βέβαια, ότι το Υπουργείο Εργασίας είχε απορρίψει το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων για κήρυξή της ως υποχρεωτικής.
Αυτό επιβάλλεται από τον Ν. 4024/2011 «ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2012-2015» και συγκεκριμένα το άρθρο 37 , το οποίο προβλέπει την αναστολή της εφαρμογής των διατάξεων των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 11 του ν.1876/1990 όσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές οι κλαδικές συμβάσεις κηρύσσονταν με Υπουργική Απόφαση ως υποχρεωτικές, μετά από γνώμη του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, ανεξάρτητα με το είδος της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης. Μέχρι την κήρυξή της ως υποχρεωτικής, αυτή εφαρμοζόταν μόνο από εργοδότες που απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια μερίδα εργαζομένων να επωφεληθούν από την υπογραφή της σύμβασης και να τηρηθούν γι’ αυτούς οι προβλεπόμενοι όροι αμοιβής και να φθάσουν να αμείβονται ακόμα και με την ΕΓΣΣΕ.
Να υπενθυμίσουμε, βέβαια, ότι υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας, που εφαρμόζονται τοπικές κλαδικές συμβάσεις, όπως η Κρήτη -όπου υπογράφονται ξεχωριστές συμβάσεις για τους νομούς Χανίων, Ηρακλείου, Λασιθίου- αλλά και στη Ρόδο κ.ο.κ.
Οι παραπάνω τοπικές έχουν ήδη υπογραφεί και κάποιες μάλιστα έχουν πρόβλεψη και μέχρι και το 2019.