Καθώς μετά το τρομοκρατικό χτύπημα λίγα μόλις 24ωρα πριν από τη διεξαγωγή των κρίσιμων εκλογών στη χώρα ο τρόμος επέστρεψε στο Παρίσι, οι αγορές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη Γαλλία, οι προεδρικές εκλογές της οποίας, που περιλαμβάνουν δύο γύρους, στις 23 Απριλίου και στις 7 Μαΐου, θα μπορούσαν να καθορίσουν το επενδυτικό τοπίο της επόμενης ημέρας, αλλά και το μέλλον της Ευρώπης.
Υπάρχουν τέσσερις βασικοί υποψήφιοι που βρίσκονται πολύ κοντά στις δημοσκοπήσεις και κατά συνέπεια έξι βασικά αποτελέσματα για τους επενδυτές. Τα τέσσερα από αυτά (Εμανουέλ Μακρόν εναντίον των άλλων τριών υποψηφίων και Φρανσουά Φιγιόν εναντίον της Μαρίν Λεπέν) δεν έχουν σημαντικό ρίσκο για τις αγορές. Αντίθετα, αν στον δεύτερο γύρο έχουμε την σύγκλιση Μελανσόν – Λεπέν ή την απίθανη περίπτωση που θα οδηγήσει και σε πολλές συζητήσεις Μελανσόν – Φιγιόν το ρίσκο θα βρεθεί στα ύψη. Η πρόσφατη άνοδος του Ζαν-Λικ Μελανσόν αυξάνει ωστόσο τις πιθανότητες του σεναρίου-«εφιάλτη» όπως το ονομάζει η αμερικανική τράπεζα Citigroup, δηλαδή να έχουμε στον δεύτερο γύρο αντιπάλους τη Μαρίν Λεπέν και τον Μελανσόν, με ορισμένες δημοσκοπήσεις να δείχνουν στην περίπτωση αυτή νίκη της Λεπέν. Στο σενάριο αυτό οι αγορές θα σημειώσουν πτώση 5%-10% το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ αντίθετα μία αναμέτρηση στον δεύτερο γύρο του Μακρόν με τον Φιγιόν θα οδηγήσει σε κέρδη 3%-6% τις αγορές το επόμενο διάστημα.
Η ευρωπαϊκή ομάδα των αναλυτών της Citigroup δίνει πάντως στο κεντρικό της σενάριο πιθανότητες νίκης 35% στον Εμανουέλ Μακρόν, έναντι 30% στον Φρανσουά Φιγιόν.
Για την Bank of America Merrill Lynch, το χειρότερο αποτέλεσμα για τις αγορές είναι να περάσουν στον δεύτερο γύρο Λεπέν και Μελανσόν, καθώς οι επενδυτές θα αποτιμούσαν τον κίνδυνο του Frexit, ενώ και το ζευγάρι Μελανσόν – Φιγιόν στον δεύτερο γύρο θα μπορούσε να οδηγήσει τις αγορές να αντιδράσουν αρνητικά καθώς οι δημοσκοπήσεις στο σενάριο αυτό δείχνουν νίκη Μελανσόν.
Αντίθετα και για την BofA/ML αν στον δεύτερο γύρο περάσουν ο Μακρόν με τον Φιγιόν το αποτέλεσμα θα ήταν φιλικό για τις αγορές, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο διάστημα, καθώς μακροπρόθεσμα και οι δύο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της γαλλικής οικονομίας. Για την NN Investment Partners η πρόσφατη άνοδος του Μελανσόν στις δημοσκοπήσεις δημιούργησε το ακραίο ενδεχόμενο ενός δεύτερου γύρου μεταξύ των δύο ευρωσκεπτικιστών, κάτι που τρομάζει τις αγορές, οι οποίες θα κινηθούν ανοδικά σε περίπτωση νίκης του Μακρόν.

To ράλι της στερλίνας…

Η προκήρυξη εκλογών στη Βρετανία οδήγησε σε ράλι τη στερλίνα. Ο John Hardy, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της Saxo Bank, εκτίμησε πως καθώς η αγορά ακολουθεί γενικά πορεία πώλησης, τα δραματικά νέα οδήγησαν τους επενδυτές σε επανεκτίμηση της κατάστασης και ως άμεση αντίδραση σε απομόχλευση των θέσεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ