Οι λογαριασμοί ρεύματος που ήταν «φουσκωμένοι» λόγω των υψηλών καταναλώσεων του εφετινού χειμώνα –το ακριβό πετρέλαιο οδήγησε σε εκτεταμένη χρήση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης –προκάλεσαν έντονες συζητήσεις και επανέφεραν στο προσκήνιο πολιτικές αντιπαραθέσεις για τις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).
Μονοπώλησαν μάλιστα και τη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποία είχε κληθεί να μιλήσει την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) κ. Νίκος Μπουλαξής.
Τι σημαντικό μάθαμε από τον πρόεδρο της ΡΑΕ; Κατ’ αρχάς ότι η αρμόδια Αρχή θεωρεί στρεβλό τον τρόπο υπολογισμού της χρέωσης των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας) στα τιμολόγια ρεύματος και ότι πρέπει να αλλάξει. Κατά δεύτερον, όταν θα ισχύσουν οι νέες ενεργειακές προτάσεις της Κομισιόν, του λεγόμενου «χειμερινού πακέτου», οι χρεώσεις κοινωνικής πολιτικής θα πρέπει να ξεχωρίσουν από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και να εξυπηρετούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Είναι η κατεύθυνση στην οποία πηγαίνουμε» επισήμανε ο κ. Μπουλαξής. Αναφέρθηκε μάλιστα και στο παράδειγμα της Ισπανίας, η οποία έχει ήδη προσαρμοστεί στον νέο ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι χρεώσεις για τις ΥΚΩ επιβαρύνουν σήμερα όλους τους συνεπείς καταναλωτές μέσω των τιμολογίων ρεύματος (της ΔΕΗ ή των ιδιωτών παρόχων), οι οποίοι ουσιαστικά επωμίζονται τα βάρη της κοινωνικής πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων, επιδοτώντας (μέσω των ΥΚΩ) τη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών αλλά και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και το αντίστοιχο πολυτεκνικό.
Ο υπολογισμός
Και δεν είναι μόνο αυτό. Με τον στρεβλό υπολογισμό που ισχύει, αν ο καταναλωτής ξεπεράσει έστω και κατά μία κιλοβατώρα την κλίμακα των 2.000 kwh καταβάλει αυξημένες ΥΚΩ για το σύνολο της κατανάλωσης και όχι για το επιπλέον ρεύμα.
Τον συγκεκριμένο τρόπο υπολογισμού της χρέωσης των ΥΚΩ ο κ. Μπουλαξής χαρακτήρισε ως στρεβλό και διεμήνυσε ότι πρέπει να αλλάξει. Για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να γνωμοδοτήσει η ΡΑΕ και να ακολουθήσει η σχετική απόφαση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της Αρχής στη συζήτηση στη Βουλή δεν φάνηκε ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε μια επαναξιολόγηση η οποία θα επιβαρύνει τα τιμολόγια, γεγονός που αποκλείουν και παράγοντες του υπουργείου μιλώντας προς «Το Βήμα».
Αλλωστε, με την προοπτική οι ΥΚΩ από τον επόμενο χρόνο να βαραίνουν και τον κρατικό προϋπολογισμό (βάσει του νέου ενεργειακού πακέτου), μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να δημιουργήσει ανεξέλεγκτες συνέπειες.
Ρυθμίσεις
Ετσι, η ΡΑΕ αναμένεται το επόμενο διάστημα να προτείνει μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων τόσο για τις χρεώσεις των ΥΚΩ όσο και για τα φθηνότερα ειδικά τιμολόγια που αφορούν τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Μπουλαξή, το ζήτημα με τις ΥΚΩ θα λυθεί οριστικά όταν υλοποιηθούν οι περίφημες ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα. Εως το τέλος του έτους αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη για τις δυνατότητες διασύνδεσης των νησιών ή διαφορετικά για τις εναλλακτικές μορφές παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) που μπορούν να εφαρμοστούν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ