Για τέταρτη συνεχή χρονιά ο κρατικός προυπολογισμός έκλεισε το 2016 με πρωτογενές πλεόνασμα ξεπερνώντας τους μνημονιακούς στόχους.

Δημοσιονομικά στοιχεία για την περίοδο 2013-2016

Οπως ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις για το 2016 ο προϋπολογισμός παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,9% του ΑΕΠ ξεπερνώντας κατά οκτώ φορές το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Σε απόλυτους αριθμούς το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, διαμορφώθηκε στα 6,937 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 4,105 δισ. ευρώ (2,3% του ΑΕΠ) το 2015.

Αυτό σημαίνει ότι ο κρατικός προυπολογισμός (συνυπολογιζομένης και της καταβολής τόκων) το 2016 ήταν ισοσκελισμένος.

Η υπεραπόδοση οφείλεται στην καλύτερη πορεία των φορολογικών εσόδων, αλλά και στην αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων από εισφορές ενώ για δεύτερη χρονιά θετικό ισοζύγιο παρουσιάζουν στα οικονομικά τους και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα οριστικά στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν και να επιβεβαιωθούν από τη Eurostat στα μέσα Μαίου με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαικής Επιτροπής για την οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η εφαρμογή του «κόφτη» δαπανών αναβάλεται για την επόμενη χρονιά το 2018 κι αυτό στο βαθμό που η Ελλάδα δεν καταφέρει να διατηρήσει εφέτος το πρωτογενές πλεόνασμα σε ύψος 1,75% του ΑΕΠ (δηλαδή λιγότερο από το μισό του 2016)

Στο 4,19% το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 σε όρους μνημονίου

Το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους μνημονίου διαμορφώθηκε πάνω στο 4,19% του ΑΕΠ το 2016, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, έναντι μνημονιακού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ. Σε αξία φτάνει στα 7 δισ. ευρώ περίπου.

Τα στοιχεία δείχνουν την τεράστια υπεραπόδοση κατά 6 και πλέον δισ. ευρώ έναντι του μνημονιακού στόχου που πέτυχε το ΓΛΚ αλλά και την εξίσου τεράστια υπερφορολόγηση και την αποστράγγιση της αγοράς που έλαβε χώρα το 2016 και συνεχίζεται, εμποδίζοντας την ανάπτυξη και «ραπίζοντας» τον ιδιωτικό τομέα.

Πλέον επιχειρείται τα στοιχεία αυτά να αναδειχθούν από το ΥΠΟΙΚ ως «ασπίδα» για τα νέα μέτρα στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουάσιγκτον, καθώς ακόμη οι θεσμοί αμφισβητούν ότι είναι διατηρήσιμα.

Ν.Παππάς: Σήμα αποτελεσματικής διακυβέρνησης τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Εντυπωσιακό οικονομικό αποτέλεσμα το οποίο στέλνει διεθνώς ένα σήμα αποτελεσματικής διακυβέρνησης, χαρακτήρισε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πλεόνασμα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

«Αυτό είναι ένα εντυπωσιακό οικονομικό αποτέλεσμα και «τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια όσων θα ήθελαν να υπονομεύσουν αυτή την προσπάθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 FM.

«Δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία έριξε όλα της τα λεφτά στο ενδεχόμενο μιας οικονομικής αστοχίας, μιας οικονομικής καταστροφής και ενός αδιεξόδου. Γι’ αυτό βλέπετε να προσπαθεί -δυστυχώς γι’ αυτούς όχι με επιτυχία- να αλλάξει την κουβέντα με έναν τρόπο αλλοπρόσαλλο, ο οποίος στα μάτια του ελληνικού λαού δημιουργεί και θυμηδία», πρόσθεσε ο Ν. Παππάς.