Υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα μέσω της ανάπτυξης, της περιστολής της φοροδιαφυγής, αλλά και των εκατοντάδων χιλιάδων κατασχέσεων σε μικροοφειλέτες αλλά και μεγάλους οφειλέτες ευελπιστεί να πετύχει η κυβέρνηση εντός του 2017, σε μια προσπάθεια να αποδείξει στους δανειστές ότι τα πρόσθετα μέτρα που επιβάλλουν θα μπορούσαν και να είχαν αποφευχθεί.

Αυτό όμως που δεν πρόκειται να αλλάξει είναι ο αριθμός των φορολογουμένων που αναμένεται να δεχθούν επίθεση από την Εφορία με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, περιουσιακών στοιχείων, ακόμη και ακινήτων μέσω πλειστηριασμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει «λοκάρει» στο στόχαστρό της περισσότερους από 1,67 εκατομμύρια οφειλέτες με χρέη στην Εφορία ενώ μέχρι το τέλος του έτους επιθυμεί να εισπράξει από παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη ποσό άνω των 2,7 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να βγάλει στο «σφυρί» ως το τέλος Μαΐου περισσότερα από 22 ακίνητα οφειλετών που χρωστούν κυρίως στο Δημόσιο. Με καταιγιστικούς ρυθμούς όμως θα επιβάλλονται από εδώ και πέρα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης στους οφειλέτες τους Δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι μόνο μέσα στο 2016 επιβλήθηκαν 1.602.835 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, με τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων να ανέρχονται σε 1.533.451, δηλαδή περισσότερες από 4.000 κατασχέσεις την ημέρα.


Διαδικασίες-εξπρές


Οι τράπεζες με το που λαμβάνουν εντολή από την Εφορία να προχωρήσουν τις διαδικασίες, προχωρούν άμεσα στη δέσμευση των ποσών που βρίσκουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων και στη συνέχεια προχωρούν σε κατασχέσεις. Εκατοντάδες είναι καθημερινά οι καταγγελίες ότι έχουν γίνει κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων κ.τ.λ. βασισμένες στο νέο αυτό πλαίσιο.
Διαδικασίες-εξπρές θα δρομολογούνται και για πολύ μεγάλα χρέη, για τα οποία απαιτούνται κατασχέσεις κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων. Μια ματιά όμως στα χρέη των πολιτών δείχνει τη «γάγγραινα» των απλήρωτων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, με χρέη άνω των 500 ευρώ είναι ένας στους δύο οφειλέτες.
Συνολικά οι οφειλέτες ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια αλλά τελικά οι μεγάλες οφειλές είναι σε πολύ λίγα χέρια.
Πάνω από 100 εκατ. ευρώ χρωστούν στην Εφορία μόλις 93 φυσικά και νομικά πρόσωπα (συνολικά χρέη 28,7 δισ. ευρώ ή το 31% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ενώ οι οφειλέτες με αρχικό ποσό χρέους μεγαλύτερο των 300.000 ευρώ είναι μόλις 16.290, αντιπροσωπεύοντας το 0,4% του συνόλου των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Συνολικά χρωστούν 78,79 δισ. ευρώ ή το 84,8% του συνολικού ποσού ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.
Τα όρια για κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και επιδοτήσεων:
l Προστατεύονται σε μηνιαία βάση: Μισθοί, συντάξεις έως 1.000 €.
l Για χρέος άνω των 1.000 € και έως 1.500 €: Κατάσχεση έως 250 €.
l Ακατάσχετος ένας τραπεζικός λογαριασμός: Εως 1.250 € ανά ΑΦΜ.
l Πέραν των ορίων αυτών: Η Εφορία μπορεί να κατάσχει ποσά εισοδημάτων και εσόδων που δικαιούνται οι οφειλέτες χωρίς κανέναν περιορισμό.
l Η Εφορία δικαιούται να κατάσχει ακίνητο: Για ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 €.
Τι μπορεί να κατασχεθεί: Μισθός, σύνταξη, ενοίκια, καταθέσεις, οικογενειακό επίδομα, εφάπαξ, αποζημιώσεις απόλυσης, αγροτικές επιδοτήσεις, κληρονομιές.
Τι δεν μπορεί να κατασχεθεί: Προνοιακό επίδομα, επίδομα ανεργίας, Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Αυτό προϋποθέτει τη δήλωση ακατάσχετου λογαριασμού: www.aade.gr.

Αποδείξεις τέλος, έρχεται ο ηλεκτρονικός τραπεζίτης

Μια απόφαση-σταθμό για τη διευκόλυνση εκατομμυρίων φορολογουμένων υπέγραψε την περασμένη Τετάρτη ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες που υποχρεούνται από εφέτος να κρατούν σε αποδείξεις κυρίως από ηλεκτρονικές συναλλαγές το 10% ή 15% ή 20% του εισοδήματός τους δεν θα κρατούν τις αποδείξεις, απαλλάσσοντας τους φορολογουμένους από την υποχρέωση, αλλά θα χτίζουν το αφορολόγητο.

Στην απόφαση ορίζεται ότι οι φορολογούμενοι οι οποίοι δικαιούνται το αφορολόγητο δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να κρατούν τις αποδείξεις. Οι συγκεκριμένες δαπάνες τους, που μετρούν στο αφορολόγητο, θα μπορούν να επιβεβαιώνονται από τη μηνιαία statement των τραπεζών που αφορούν την κίνηση των χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών τους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Η ίδια απόφαση περιλαμβάνει και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό για παντρεμένα ζευγάρια. Στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (π.χ. μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται (π.χ. ελεύθερος επαγγελματίες), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ