Μπορεί η Μάλτα να ανέβασε τις ελληνικές μετοχές και κυρίως αυτές των τραπεζών (+4,73%), αποκλιμακώνοντας και τις αποδόσεις των ομολόγων (στο 6,89% το 10ετές), εντούτοις για την αγορά αρκετά «ανοιχτά μέτωπα» παραμένουν ακόμη στο τραπέζι.
Για την ευρωπαϊκή ομάδα των οικονομολόγων της Citigroup (Giada Giani, Guillaume Menuet, Christian Schulz και Antonio Montilla) η Μάλτα αποτελεί «ένα μικρό βήμα προς την τελική συμφωνία», ενώ αν και η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση έγκαιρα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου, αυτό δεν θα είναι το τελευταίο επεισόδιο του 7χρονου «έπους» του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.
Σχεδόν έναν χρόνο μετά την τελευταία συμφωνία (και 4-6 μήνες πίσω από το αρχικό χρονοδιάγραμμα) η Ελλάδα, αναφέρει, συμφώνησε την Παρασκευή να νομοθετήσει άμεσα τις περικοπές στις συντάξεις ύψους 1% του ΑΕΠ που θα εφαρμοστούν το 2019 και τη μείωση του αφορολογήτου, που θα αποφέρει επίσης 1% του ΑΕΠ και θα εφαρμοστεί το 2020. Η επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια τεχνική συμφωνία, απαραίτητη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.
Η συμφωνία της Παρασκευής, αναφέρει η Citi, δεν έχει δώσει το πράσινο φως για την επόμενη εκταμίευση, αλλά είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Τα «ανοιχτά μέτωπα» αφορούν τα εξής:
1. Τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
2. Τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους (π.χ. αν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 διατηρηθεί και για πόσο χρονικό διάστημα στη συνέχεια).
3. Τις αναπτυξιακές, όπως τις ονομάζει, μεταρρυθμίσεις (ομαδικές απολύσεις – αγορά ενέργειας).
4. Τη μείωση του χρέους.
Μια «αξιόπιστη στρατηγική» για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους θεωρείται εξάλλου απαραίτητη για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αν και έχουν αυξηθεί πια οι πιθανότητες πως η τελική συμφωνία και η εκταμίευση του δανείου θα λάβουν χώρα πριν από τις μεγάλες αποπληρωμές χρέους του Ιουλίου.
Ωστόσο, αναφέρει, καθώς η πολιτική κατάσταση παραμένει εύθραυστη και μένει να δούμε αν η κυβέρνηση μπορεί να περάσει τα νέα μέτρα λιτότητας από τη Βουλή, ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών, αν και δεν αποτελεί το βασικό σενάριο, παραμένει στο τραπέζι. Από την άλλη πλευρά, η οικονομία παλεύει να επιπλεύσει, κάτι που δυσκολεύει την επίτευξη των στόχων για την ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα περιορίζοντας τις πιθανότητες επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές αλλά και ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προτού αυτό ολοκληρωθεί.

Η συμμετοχή των ξένων

Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο σύνολο της αγοράς στο τέλος Μαρτίου – συνυπολογίζοντας τη συμμετοχή του ΤΧΣ – ανήλθε στο 59,1%, ενώ χωρίς τη συμμετοχή του ΤΧΣ στο 61,6%, έναντι 61,8%. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ έκλεισε τον Μάρτιο στα €38,79 δισ. (+2,7% από τον προηγούμενο μήνα).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ