από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 

Ενας στους δύο Ελληνες δεν αγοράζει ποτέ από το Διαδίκτυο

Αυξάνεται η χρήση πλαστικού χρήματος αν και οι καταναλωτές επιμένουν στα μετρητά
Ενας στους δύο Ελληνες δεν αγοράζει ποτέ από το Διαδίκτυο
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ενας στους δύο Ελληνες καταναλωτές δεν ψωνίζει ποτέ από το Διαδίκτυο, που σημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για τον χώρο των ηλεκτρονικών αγορών στη χώρα μας. Επιπλέον, ένας στους τρεις (το 32%) απαντά «μία - δύο φορές το εξάμηνο ή πιο σπάνια». Μόνο το 16% του πληθυσμού κάνει μέσα στον μήνα αγορές μέσω Internet. Οι κυριότερες κατηγορίες του πληθυσμού που αγοράζουν συχνότερα μέσω Internet, είναι: τα άτομα ηλικίας 25-34 ετών (33%) και 35-44 (37%), οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (25%), οι απασχολούμενοι (26%) και οι κάτοχοι μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος άνω των 1.500 ευρώ.

Αυξάνεται η χρήση πλαστικού χρήματος στην Ελλάδα, αν και οι καταναλωτές επιμένουν στα μετρητά. Από όσους πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές αγορές, οι οκτώ στους δέκα (81%) δεν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα ασφαλείας με τη χρήση κάρτας (π.χ. υπερχρέωση ή κλοπή προσωπικών δεδομένων), το 17% έκανε ηλεκτρονικές αγορές αλλά δεν χρησιμοποίησε κάρτα (πλήρωσε με αντικαταβολή ή με τραπεζική κατάθεση) και μόνο το 1% των ερωτώμενων ανέφερε κάποιο πρόβλημα ασφαλείας.

Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει έρευνα της Public Issue για λογαριασμό της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), με αντικείμενο τη στάση των ελλήνων καταναλωτών έναντι του πλαστικού χρήματος. Η έρευνα εξετάζει διάφορες πτυχές που σχετίζονται με το πλαστικό χρήμα, όπως η διείσδυση των POS. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, το 61% των καταναλωτών είναι εμφανώς «υπέρ» της υποχρεωτικής τοποθέτηση POS έναντι ποσοστού 18% που είναι εναντίον και 16% που υιοθετεί ουδέτερη στάση. Ιδιαίτερα δε μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούν κάρτες το ποσοστό αποδοχής του μέτρου («υπέρ») είναι πολύ υψηλότερο (72%) έναντι εκείνων που δεν χρησιμοποιούν (37%).

Οσον αφορά τη διαθεσιμότητα POS στα καταστήματα και στις υπηρεσίες, ένα ποσοστό της τάξεως του 22% (περίπου ένας στους πέντε) δήλωσε ότι την τελευταία εβδομάδα συνέβη να θέλει να πληρώσει με κάρτα αλλά δεν υπήρχε στο κατάστημα τερματικό αποδοχής καρτών. Αντίθετα, το 77% (περίπου τρεις στους τέσσερις) δεν αντιμετώπισε τέτοιο πρόβλημα. Οι περιπτώσεις εκείνες που δεν διέθεταν POS ήταν κυρίως: καταστήματα πώλησης τροφίμων και ποτών (όπως σουπερμάρκετ, περίπτερα, ζαχαροπλαστεία, λαϊκές αγορές κ.ά. - 27%), καταστήματα εστίασης και καφέ (25%), υπηρεσίες ιατρών, κλινικών και κέντρων υγείας (9%), καταστήματα ρουχισμού, ένδυσης και υπόδησης (8%), κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής (6%) κ.ά.

Υπέρ της χρήσης των μετρητών ως μέσου πληρωμών εξακολουθεί να τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών στην Ελλάδα. Οι πέντε στους δέκα ερωτώμενους (52%) δηλώνουν ότι προτιμούν να πληρώνουν περισσότερο ή μόνο με μετρητά, έναντι τεσσάρων στους δέκα (39%) που προτιμούν να πληρώνουν περισσότερο ή μόνο με κάρτα. Το υπόλοιπο 8% (σχεδόν ένας στους δέκα), δεν εκφράζει ιδιαίτερη προτίμηση, επιλέγοντας τη μεσαία θέση («το ίδιο με μετρητά και με κάρτα»).

Στο μεταξύ, περίπου οι δύο στους τρεις Ελληνες (68%) χρησιμοποιούν σήμερα «πλαστικό χρήμα», δηλαδή κάποια χρεωστική, πιστωτική ή προπληρωμένη κάρτα, ή συνδυασμό αυτών, στις συναλλαγές τους. Συγκεκριμένα, το 61% (οι έξι στους δέκα) χρησιμοποιεί χρεωστική κάρτα, το 21% (οι δύο στους δέκα) πιστωτική και το 6% προπληρωμένη κάρτα. Υψηλότερα ποσοστά χρήσης καρτών (>70%) εμφανίζουν οι άνδρες (70%) έναντι 65% των γυναικών αλλά και οι ηλικιακές ομάδες: 35-44 ετών (70%), 45-54 (77%) και 55-64 ετών (72%).

Από την άλλη πλευρά, ένα σημαντικό ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, της τάξεως του 32% (δηλαδή ένας στους τρεις), δεν χρησιμοποιεί καθόλου κάρτες στις συναλλαγές του. Πρόκειται κυρίως για γυναίκες (35%), για άτομα άνω των 65 ετών (40%), για αποφοίτους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (57%), για νοικοκυρές (47%) και ανέργους (40%), για κατοίκους αγροτικών (40%) και ημιαστικών (39%) περιοχών, καθώς και για όσους έχουν χαμηλό μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα (κάτω από 1.000 ευρώ).

Οσον αφορά τη συχνότητα πληρωμών με κάρτες, από τις απαντήσεις των ερωτώμενων (που χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα) προκύπτει ότι η χρεωστική κάρτα χρησιμοποιείται από το 25% (περίπου από έναν στους τέσσερις) σε καθημερινή βάση και από το 65% (περίπου από δύο στους τρεις) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Η πιστωτική κάρτα χρησιμοποιείται από το 14% σε καθημερινή βάση και από το 42% (περίπου από τέσσερις στους δέκα) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ η προπληρωμένη από το 5% σε καθημερινή βάση και από το 23% (σχεδόν από ένας στους τέσσερις) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.


HeliosPlus
Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (3)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  οχι καρτες | 06/04/2017 06:28
  οι καρτες θα ειναι το τελος μας γιαυτο κανουν τα παντα για να μας βαλουν στο μαντρι
  sifis
  απάντηση00
   
   
  Η κατοχή μετρητών ... | 05/04/2017 13:48
  ... και η πραγματοποίηση των συναλλαγών με αυτά είναι ο μοναδικός τρόπος να διατηρεί ένας άνθρωπος στοιχειώδη έλεγχο στο "παράθυρο" της ζωής του που εκθέτει σε κοινή θέα η αγοραστική συμπεριφορά του. Στην Ελλάδα πολλοί το ξεχνούν αυτό, παρασυρόμενοι από σνομπίστικο μιμητισμό και τη δήθεν ευκολία. Όποιος ελέγχει ΚΑΙ την κίνηση του χρήματος, ακόμη και του μισού ευρώ για κουλούρι, ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ. Σε όποιον αρέσει να εκχωρεί έλεγχο, ελεύθερα. Εγώ, χρησιμοποιώ το ατού της ηλικίας που μου επιτρέπει την αποχή από τη χρήση πλαστικού χρήματος, κάνω τη χαζή και διατηρώ τον έλεγχο στην αγορά ενός μπαλονιού για το εγγόνι μου.
  Γιαγιάκα
  απάντηση41
   
   
  Ευτυχώς | 05/04/2017 10:52
  Προφανώς σε μερικούς δεν αρέσει να περπατούν σε πρώην εμπορικούς δρόμους γεμάτους λουκέτα, ούτε να στηρίζουν γνωστές εταιρείες online εμπορίου που φοροδιαφεύγουν κραυγαλέα και καταπατούν στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων χωρίς να προσφέρουν στην εγχώρια οικονομία.
  EA
  απάντηση30