Εναν «ποταμό» 137.700 φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων πρόκειται να πραγματοποιήσει μέσα στο 2017 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου αλλά και τη βεβαίωση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που θα αυξήσουν τα έσοδα του κράτους. Την ίδια στιγμή οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις θα δεχθούν 97.000 τηλεφωνικές κλήσεις για υπόθεσή τους!
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής παρουσίασε τη Δευτέρα 3 Απριλίου τον Απολογισμό της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) για το 2016 καθώς και τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων της νεοσύστατης Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το 2017.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η ΑΑΔΕ πρόκειται να προχωρήσει στη διενέργεια 23.300 ελέγχων από εφορίες, ελεγκτικά κέντρα κ.τ.λ., να βεβαιώσει τουλάχιστον 3,96 δισ. ευρώ από τις ελεγκτικές υπηρεσίες, καθώς και να πραγματοποιήσει τουλάχιστον 39.000 μερικούς επιτόπιους (προληπτικούς) και στοχευμένους ελέγχους με στόχο τον περιορισμό των φαινομένων παραβατικότητας.

Επίσης θα ριχθεί φως σε 110 υποθέσεις έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ, με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 30% αυτών και τουλάχιστον 80 υποθέσεων έρευνας φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

Για τον εντοπισμό και τον έλεγχο φαινομένων λαθρεμπορίου θα πραγματοποιηθούν 50.000 τελωνειακοί έλεγχοι δίωξης ενώ θα γίνουν και 15.400 έλεγχοι δίωξης από τις Κινητές Ομάδες Ελέγχου, με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 10% αυτών.
Το σύνολο όλων των παραπάνω υποθέσεων ξεπερνά τις 137.000 και ο στόχος αυτός είναι εφικτός σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου προγράμματος των δραστηριοτήτων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Παράλληλα, θα καθοριστούν δείγματα ελέγχου για υποθέσεις στις οποίες χορηγήθηκε η επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ χωρίς έλεγχο και για υποθέσεις στις οποίες χορηγήθηκε η επιστροφή Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων.
Ακόμη, θα αναπτυχθεί μελέτη αξιολόγησης κινδύνων με σκοπό τη στόχευση και διενέργεια ελέγχων σε φυσικά πρόσωπα που ασχολούνται με παροχή υπηρεσιών, ενώ θα υπάρξει παρακολούθηση και αξιολόγηση αποτελεσμάτων διενέργειας μερικών φορολογικών ελέγχων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για τις οποίες εντοπίστηκαν ενδείξεις φοροδιαφυγής κατόπιν διαδικτυακής έρευνας.
Στο πλαίσιο ενίσχυσης της οικειοθελούς συμμόρφωσης το πρόγραμμα προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

• Συμμόρφωση των φορολογουμένων που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και είσπραξη τουλάχιστον 35% των εν λόγω οφειλών, μετά από δράσεις της ΔΦΣ.
• Υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ των ενεργών υπόχρεων σε ποσοστό τουλάχιστον 97%.
• Διενέργεια τουλάχιστον 97.000 τηλεφωνικών επικοινωνιών, από το τηλεφωνικό κέντρο της ΔΦΣ.
• Αποστολή ανά δίμηνο ηλεκτρονικών μηνυμάτων υπενθύμισης δόσεων βάσει δηλώσεων, προτού καταστούν αυτές ληξιπρόθεσμες.
•Αποστολή ανά δίμηνο ηλεκτρονικών μηνυμάτων υπενθύμισης δόσεων βάσει δηλώσεων και υπενθύμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μικροοφειλέτες παλαιότερων ετών.

Για τη βελτίωση των διαδικασιών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών στόχοι είναι οι εξής:

• Εισπράξεις προ επιστροφών φόρων από ΔΟΥ, ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ 32,783 δισ. €.
• Εισπράξεις προ επιστροφών φόρων από τελωνεία 12,7895 δισ. €.
• Επιστροφές 3,289 δισ. € από ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ και ΔΟΥ, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού 2017, για εκκρεμείς αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά τις 30.4.2016.
• Εισπράξεις 2,7 δισ. €.έναντι του παλαιού ληξιπρόθεσμου χρέους της φορολογικής διοίκησης.
• Συνολικό ποσό εισπράξεων ΕΜΕΙΣ 690 εκατ. € από μεγάλους οφειλέτες και στοχευμένες δράσεις.
• Επέκταση του εύρους των κατασχέσεων και περαιτέρω αυτοματοποίησή τους.

HeliosPlus