Η άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων στη Γερμανία και στην Ισπανία απομάκρυνε την προοπτική αύξησης των επιτοκίων του ευρώ από το Μάριο Ντράγκι και έπληξε το ευρώ. Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις έδωσαν ώθηση στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων και δη στα γερμανικά ομόλογα.
Συγκεκριμένα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,3% το μεσημέρι της Πέμπτης έναντι του δολαρίου, ενώ οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου της γερμανικής κυβέρνησης υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων.
Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ισπανία στο 2,1% το Μάρτιο (δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε πληθωρισμό 2,7%), ενώ και στη Γερμανία η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή περιορίστηκε στο 1,5%, χαμηλότερα από το αναμενόμενο.

Φτηνό χρήμα
Όπως μεταδίδει το Reuters, την Τετάρτη έξι πηγές με πρόσβαση στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ διαβεβαίωναν τους επενδυτές ότι η πολιτική νομισματικής χαλάρωσης της Ευρωτράπεζας δεν πλησιάζει προς τον τερματισμό της. Οι αγορές συναλλάγματος, πάντως, είχαν ήδη αρχίσει να προεξοφλούν αύξηση των βασικών επιτοκίων του ευρώ τον προσεχή Δεκέμβριο και επίσης νέα αύξηση το Μάρτιο του 2018.

«Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της Πέμπτης και οι δύο αυτές εκτιμήσεις χάνουν την αξιοπιστία τους»
, αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters.
Σε ό,τι αφορά το ευρώ, οι πιέσεις που υφίσταται την Πέμπτη αποδίδονται από τους ειδικούς εν μέρει και στην απόφαση της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την έναρξη των διετών διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο της χώρας της με την ΕΕ.

Άνθρακες ο «τραμπληθωρισμός»
Όσο για το δολάριο, ενισχύθηκε όχι μόνο έναντι του ευρώ αλλά και έναντι του γεν και άλλων νομισμάτων. Το αμερικανικό νόμισμα φαίνεται να απαλλάσσεται από τις πιέσεις τις οποίες είχε υποστεί τις τελευταίες ημέρες έπειτα από την αποτυχία του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να προωθήσει την κατάργηση του Obamacare και την αντικατάστασή του από το δικό του σύστημα υγείας.
Η αγορά ερμήνευσε την αποτυχία ως ένδειξη ότι ο «τραμπληθωρισμός» τίθεται εν αμφιβόλω. Με τον όρο «τραμπληθωρισμός» οι ειδικοί αναφέρονται στις ανοδικές πιέσεις που θα έχει στις τιμές η αύξηση των δημοσίων δαπανών και η μείωση της φορολόγησης που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Τραμπ.
Εσχάτως, όμως, διάφορες πρωτοβουλίες του προέδρου μοιάζουν να σκοντάφτουν είτε στους ρεπουμπλικανούς βουλευτές (παράδειγμα το Obamacare) είτε στην αμερικανική Δικαιοσύνη (παράδειγμα το κλείσιμο των αμερικανικών συνόρων σε πολίτες από 6 μουσουλμανικές χώρες).