Πράσινο φως από το EWG για επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεδριάσουν για να λάβουν την απόφασή τους. Εντός της ημέρας θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κοινοβουλευτικών παραγόντων αν η συμφωνία κλείσει στις 7 Απριλίου και έρθει το νομοσχέδιο με τα μέτρα στη Βουλή, αυτό θα συζητηθεί με επείγουσα μορφή, δηλαδή σε τριήμερη διαδικασία από την Μεγάλη Δευτέρα έως την Μεγάλη Τετάρτη. Εαν δεν έρθουν τα μέτρα, τη Μ. Τρίτη θα συζητητθεί η Εξεταστική για την Υγεία.

Το σχόλιο της Κομισιόν

Δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Η Ανίκα Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις, οι οποίες συνεχίζονται σε διάφορα επίπεδα από την έδρα των θεσμών. «Αυτές οι διαβουλεύσεις θα επιτρέψουν να ανοίξει η πόρτα για την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα με στόχο να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση. Ωστόσο, δεν έχει οριστεί ακόμα η ημερομηνία επιστροφής τους», δήλωσε η κ. Μπράιτχαρτ.


Που μπλόκαρε η απόφαση της Πέμπτης

Μπροστά σε σκληρό δίλημμα φέρνει την κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μπλοκάροντας την επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής των Θεσμών, επειδή δεν έχουν ικανοποιηθεί πλήρως οι αξιώσεις του για τις περικοπές των συντάξεων και για τα εργασιακά.

Στο EuroWorking Group της Πέμπτης, η αδιαλλαξία της ομάδας του Πόουλ Τόμσεν προκάλεσε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον πολύ πιθανό ότι το ορόσημο της 7ης Απριλίου για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας με τους δανειστές θα χαθεί, εκτός αν υποχωρήσει η Αθήνα στις πιέσεις του Ταμείου.

Με τη διαπραγματευτική του τακτική, ο «σκληρός» επικεφαλής του Ταμείου στην Ευρώπη επιχειρεί να αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο τρόπο την πίεση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση να κλείσει τη συμφωνία σε στενά χρονικά περιθώρια. Στόχος του είναι να εναρμονισθεί πλήρως η τεχνική συμφωνία με τις απαιτήσεις του Ταμείου, χωρίς να γίνουν από την πλευρά του οργανισμού έστω και ελάχιστες υποχωρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα δύο θέματα που προκάλεσαν την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις η ελληνική πλευρά θεωρούσε ότι υπήρχε σύγκλιση απόψεων σε μεγάλο βαθμό, αλλά το Ταμείο επανήλθε στις αρχικές του θέσεις, φέρνοντας την κυβέρνηση μπροστά σε ένα δύσκολο δίλημμα: να υποχωρήσει για να κλείσει έγκαιρα η συμφωνία, ή να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση, διακινδυνεύοντας να χαθεί άλλο ένα ορόσημο;

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, το ΔΝΤ επιμένει ότι οι περικοπές, με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, που θα θίξουν 900.000 συνταξιούχους, θα πρέπει να γίνουν το 2019, ενώ η κυβέρνηση ζητούσε να γίνουν τμηματικά, σε δύο ή τρία χρόνια και φαινόταν ότι μια ρύθμιση αυτής της μορφής θα μπορούσε να γίνει δεκτή από το Ταμείο.

Για τα εργασιακά, η ελληνική πλευρά πίστευε ότι θα γινόταν δεκτό να μην αυξηθεί το μηνιαίο όριο για τις ομαδικές απολύσεις, αλλά να καταργηθεί μόνο η διαδικασία έγκρισης από το υπουργείο Εργασίας. Όμως, το Ταμείο επιμένει στην αύξηση του ορίου στο 10%, ενώ δεν έχει αποσύρει και τις προτάσεις του για αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και για την καθιέρωση του lock-out.

Η κυβέρνηση καλείται τώρα να αποφασίσει μέσα στα επόμενα 24ωρα αν θα επανέλθει με νέες προτάσεις προς το ΔΝΤ, προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός, ώστε να υπάρξει μια νέα τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, όπου θα εγκριθεί η επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα, στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας.

Αν δεν επιστρέψουν οι Θεσμοί, θα χαθεί και το Eurogroup της Μάλτας και πλέον η επόμενη ευκαιρία για οριστικοποίηση της τεχνικής συμφωνίας θα δοθεί στη συνεδρίαση της 22ας Μαΐου. Αυτή η καθυστέρηση θα δημιουργούσε άλλης τάξεως πολιτικά προβλήματα, αφού θα δυσκόλευε τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου) μεταξύ των πιστωτών της χώρας (Washington Group) για την ελάφρυνση του χρέους.

Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, φέρεται να έχει υποσχεθεί στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup πριν την τακτική στις 22 Μαΐου, εάν στο μεταξύ οριστικοποιηθεί η τεχνική συμφωνία.

Πριν το Euroworking Group

Με τη συμφωνία μια να κλείνει και μια να παραμένει ανοιχτή τις τελευταίες ώρες, το ενδιαφέρον για τα επόμενα βήματα μεταφέρεται την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες και στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, την οποία κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να υποβαθμίσουν.

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν όμως ότι κατά τη διάρκειά του θα φανεί αν η πρόοδος που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις αποτελεί επαρκή συνθήκη για την επάνοδο του κουαρτέτου στην Αθήνα (κατά πάσα πιθανότητα από την ερχόμενη Δευτέρα) ώστε να μπουν οι τελικές υπογραφές στη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (Staff Level Agreement).

Πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών αναγνωρίζουν ευρωπαϊκές πηγές, σημειώνοντας ωστόσο πως παραμένουν κάποια «αγκάθια» για την επίτευξη της συμφωνίας, που θα ανοίξει το δρόμο για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement), οπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέα εμπόδια ενόψει του Eurogroup της 7ης Απριλίου, καθώς οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και το λοκ- άουτ δεν έχουν φύγει από το τραπέζι.

Ειδικότερα, ως προς το θέμα των ομαδικών απολύσεων τίθεται εκ νέου στη διαπραγμάτευση η αύξηση του ορίου από το 5% στο 10% με παράλληλη κατάργηση της προέγκρισης από το κράτος.

Από την άλλη πλευρά, το Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας ως αιχμή του δόρατος τα εργασιακά και την απόκρουση των θέσεων του ΔΝΤ, εκτιμάται πως πολύ δύσκολα θα υποχωρήσει σε θέματα αρχών όπως είναι το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όσο και αυτά των ομαδικών απολύσεων και της ανταπεργίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με την επιστολή του πριν τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρώμη, για την ανάγκη προάσπισης του ευρωπαϊκού κεκτημένου και τερματισμού της κατάστασης εξαίρεσης που ισχύει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έθεσε επί της ουσίας την κόκκινη γραμμή ότι ο εργασιακός μεσαίωνας δεν περνά.

Νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης ερωτηθείσα σχετικά η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ ανέφερε πως έχει σημειωθεί «πρόοδος» τις τελευταίες εβδομάδες και πως οι συζητήσεις συνεχίζονται.

«Εναπόκειται σε όλες τις πλευρές να δράσουν υπεύθυνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό» επανέλαβε η ίδια.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, υπάρχει αισιοδοξία ενόψει της σημερινής συνεδρίασης των επιτελών των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, ωστόσο αυτήν την ώρα δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία.

«Όλοι συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά και ίσως κάτι προκύψει μέχρι το βράδυ» ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η ίδια πηγή, ενώ έτερος αξιωματούχος συμφωνούσε πως μέχρι τη συνεδρίαση του EuroWorking Group «υπάρχει χρόνος».

Στο ιδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ στην ολλανδική Βουλή, όπου είπε ότι ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων (SLA), αλλά αναγνώρισε πως υπάρχει πρόοδος τις τελευταίες ημέρες.

Oι τελευταίες πληροφορίες, που δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα, φέρνουν στο προσκήνιο έναρξη των περικοπών στις συντάξεις από το 2019, όταν το αρχικό σενάριο των δανειστών προέβλεπε μαχαίρι μια κι έξω, με εξοικονομήσεις 1,8 δισ. ευρώ το 2020.

Η κυβέρνηση επιχείρησε να μοιράσει τον πόνο σε τρία χρόνια. Από το 2020 έως και το 2022. Στο παζάρι με τους δανειστές, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση πέτυχε τελικά μεγαλύτερο διάστημα για την εφαρμογή των μειώσεων, αποδεχόμενη όμως να αρχίσουν από το 2019.

Σύμφωνα με μία πηγή, μάλιστα, οι περικοπές θα εφαρμοστούν όχι στη βάση της κατάργησης των προσωπικών διαφορών αλλά στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, κλιμακωτά, για συνολικές αποδοχές άνω των 700 ευρώ.

Αλλη πηγή αναφέρει ότι το πακέτο στις συντάξεις συμφωνήθηκε να είναι εμπροσθοβαρές για το 2019, χωρίς να επιβεβαιώνει την κλιμάκωση των περικοπών σε ορίζοντα τριετίας. Μια κι έξω ή σε τρεις δόσεις, μετά το τέλος του προγράμματος οι συνταξιούχοι θα κληθούν να εισφέρουν ακόμα μία φορά τον οβολό τους για να βγαίνουν τα νούμερα του ΔΝΤ.


Στα φορολογικά επίσης προκύπτουν στρογγυλέματα, αλλά ο λογαριασμός είναι αδιαμφισβήτητα βαρύς. Αναζητούνται 1,8 δισ. ευρώ από τις τσέπες των φορολογουμένων στα κατώτερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Το αφορολόγητο βαίνει προς μείωση (ανοιχτό αν θα εφαρμοστεί από το 2019 ή το 2020) στην περιοχή των 5.900 ευρώ, ενδεχομένως με μια μικρή μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22% στο 19% – 20%.

Μέχρι τώρα, όμως, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες με ετήσιο εισόδημα από 8.636 έως 9.545 ευρώ (ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων) είχαν μηδενική φορολογική επιβάρυνση. Από το αφορολόγητο και πάνω και έως τα 20.000 ευρώ εισόδημα (σήμερα) επιβάλλεται ο συντελεστής 22%.

Αν σφραγιστεί σε αυτό το πλαίσιο η συμφωνία, φόρος εισοδήματος πέφτει στις πλάτες ακόμα και των μισθωτών – συνταξιούχων του πεντακοσάρικου.

Στα εργασιακά, το βάρος των εντυπώσεων πέφτει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στις ομαδικές απολύσεις.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία κλείνει με διατυπώσεις που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το τέλος του προγράμματος, ενώ στις ομαδικές απολύσεις οι δανειστές φέρονται να έκαναν πίσω έναντι της αρχικής θέσης (είχε φύγει από καιρό από το τραπέζι) για αύξηση του ποσοστού από το 5% στο 10%.

Το τελευταίο διάστημα, ιδίως το ΔΝΤ επέμενε κυρίως στην ανάγκη ομαδικών απολύσεων με μια απλή κοινοποίηση από τους εργοδότες, χωρίς να υπάρχει καμία διοικητική προέγκριση από τον υπουργό Εργασίας ή κάποια επιτροπή. Αυτό, φέρεται να το κέρδισε τελικά εγκαταλείποντας όμως την επαναφορά του λοκάουτ, του δικαιώματος ανταπεργίας των εργοδοτών.


Σε δύο δόσεις τα μέτρα 2019 – 2020

Σε δύο «πακέτα» σπάνε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2019 και το 2020, που αναμένεται να κινηθιούν μεταξύ 3,6 και 4 δισ. ευρώ ανάλογα με τ5ις εξελίξεις και το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας..
Τα δημοσιονομικά μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2019 θα διαμορφωθούν στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ στα δύο δισ. ευρώ, ενώ το δεύτερο πακέτο μέτρων, επίσης 1% του ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ, θα ενεργοποιηθεί μέσα στο 2020.

Αντίστοιχα, βέβαια, σε δύο δόσεις θα «σπάσουν» και τα αντίμετρα, τα οποία θα ενεργοποιηθούν υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά το 2019 και κατά το 2020. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι είναι πολύ πιθανό ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι δανειστές έχουν καταλήξει σε έναν συμβιβασμό για σταδιακή μείωση και του αφορολόγητου και των συντάξεων.
Δηλαδή, το αφορολόγητο να περιοριστεί τελικώς στα 5.910 ευρώ όχι αυτόματα από το 2019 αλλά μέχρι το 2020.

Τα μέτρα

1. Μέσα στο 2019 θα μειωθεί το αφορολόγητο σε τέτοιο σημείο ώστε οι απώλειες εισοδήματος για το 2019 θα είναι της τάξεως των 300 ευρώ (ή περίπου 25 ευρώ μηνιαίως δεδομένου ότι θα υπάρξει αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου).

2. Επιπλέον 300 ευρώ θα χαθούν και το 2020. Επιβεβαίωση αυτού του σεναρίου θα σημαίνει και τη μείωση της φορολογικής έκπτωσης στα 1.600 ευρώ για το 2019 (από τα 1.900 ευρώ που θα είναι μέχρι και το 2018) και στα 1.300 ευρώ για το 2020.

3 Σε δύο δόσεις θα γίνει και η περικοπή του εισοδήματος από συντάξεις, ώστε οι απώλειες να μη φανούν στο σύνολό τους μέσα στο 2019.

4. Στο τέλος του 2018 θα αποφασιστεί αν θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή θετικών μέτρων της τάξεως του 1% του ΑΕΠ μέσα στο 2019, ενώ αντίστοιχη απόφαση θα ληφθεί προς το τέλος του 2019 για το τέλος του 2020.

Το κριτήριο που θα κρίνει την ενεργοποίηση των θετικών μέτρων θα είναι η πρόβλεψη για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος μέσα στο 2019. Έτσι, αν στο τέλος του 2018 προβλεφθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κλείσει στο 3,5% του ΑΕΠ (χωρίς τα επιπλέον αρνητικά μέτρα του 1% του ΑΕΠ), τότε και τα θετικά μέτρα θα είναι 1% του ΑΕΠ. Αν κριθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 3%, τότε θα ληφθούν τα αρνητικά μέτρα του 1% του ΑΕΠ και θετικά μέτρα 0,5% του ΑΕΠ.

5.Αντίστοιχη διαδικασία θα επαναληφθεί και στο τέλος του 2019 για τον προϋπολογισμό του 2020.