Με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου αλλά και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής προχώρησε στην κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου για τα έτη 2017-2020. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία με την οποία επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές-«λουκέτα» σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις και μάλιστα αυτό το πράττουν συστηματικά.
Το Σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και περιλαμβάνει πέντε διαφορετικές δράσεις προκειμένου το κράτος αφενός να αυξήσει τα έσοδά του και αφετέρου να διευκολύνει φυσικά και νομικά πρόσωπα να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους και να βρουν λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν και οδηγούν σε πάγωμα της αγοράς.
Στους βασικούς στόχους του νέου Σχεδίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για εφέτος και τα επόμενα έτη περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι εξής:
n Ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης.
n Καταπολέμηση φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.
n Διευκόλυνση του επιχειρείν και του εμπορίου.
n Εξωστρεφής, αποτελεσματική και αποδοτική διοίκηση με σεβασμό προς τον πολίτη και την προστασία του κοινωνικού συνόλου.
Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, «με το πρώτο Στρατηγικό Σχέδιο της νεοσύστατης Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) καθορίζονται οι στρατηγικοί στόχοι για τις υπηρεσίες μας και τίθενται οι άξονες παρέμβασης και οι προτεραιότητες για τα έτη 2017-2020. Μέλημά μας είναι η υλοποίησή τους λειτουργώντας στο πλαίσιο της αποστολής μας, με βασικό και αδιαπραγμάτευτο γνώμονα τις αξίες μας». Ο ίδιος επισημαίνει στο εισαγωγικό του σημείωμα ότι βασίστηκε στη γνώση και στην εμπειρία των στελεχών της ΑΑΔΕ αλλά και στις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων.
Για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης η ΑΑΔΕ θα λάβει μέτρα για τη διευκόλυνση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών.
Παράλληλα, καλείται να εντοπίσει, μέσω κατάλληλων διασταυρώσεων, τους φορολογουμένους που επιδεικνύουν απροθυμία στην έγκαιρη εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων και να προβεί σε δράσεις εθελοντικής συμμόρφωσης πριν από την επιβολή κατασταλτικών μέτρων.
Για την αποτελεσματικότερη είσπραξη των εσόδων (ληξιπρόθεσμων και μη) θα υλοποιηθεί σταδιακά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής είσπραξης, το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των μεσοπρόθεσμων μεταρρυθμιστικών έργων. Οπως αναφέρεται στο Σχέδιο της ΑΑΔΕ, «τα κατασταλτικά μέτρα (διενέργεια στοχευμένων ελέγχων και λήψη κατάλληλων αναγκαστικών μέτρων είσπραξης) αποτελούν έσχατη λύση, για τη συμμόρφωση εκείνων των φορολογουμένων που δεν εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις».
Οσον αφορά τα αυστηρά πρόστιμα και τα «λουκέτα» σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών κωδικοποιημένα προβλέπει τα εξής:
n «Λουκέτο» 48 ωρών: Μη έκδοση 10 αποδείξεων ή συνολικής αξίας 500 ευρώ.
n Σε περίπτωση υποτροπής για πάνω από 3 αποδείξεις: «Λουκέτο» 96 ωρών.
n Σε περίπτωση νέας υποτροπής εντός 2 ετών: «Λουκέτο» 10 ημερών.
n Σε περίπτωση παρεμπόδισης του ελέγχου: Αναστολή λειτουργίας 1 μήνα.
n «Σπάσιμο» σφραγίδας (παραβίαση αναστολής λειτουργίας): Επιπλέον 10ήμερο «λουκέτο».
n Σε επιχειρήσεις στις οποίες δεν μπορεί να μπει «λουκέτο» (π.χ. ξενοδοχεία, γηροκομεία, φροντιστήρια, ιατρεία
κ.τ.λ.): Πρόστιμο έως 2.500 ευρώ για μη έκδοση αποδείξεων.
n Σε περίπτωση υποτροπής: Διπλάσιο πρόστιμο έως 5.000 ευρώ.
n Σε περίπτωση νέας υποτροπής: Πρόστιμο 5.000 ευρώ χωρίς καμία έκπτωση.