Μεγάλες προκλήσεις για προσέλκυση τουριστών προωθούνται στην περιοχή Θαλασσινές Σπηλιές του Δήμου Πέγειας της Πάφου όπου αναπαράγεται η μεσογειακή φώκια μοναχός (Monachus monachus), το πιο απειλούμενο με εξαφάνιση είδος στη Μεσόγειο και χαρακτηρίζεται ως κρισίμως κινδυνεύον με αφανισμό από τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης.
Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως Πάφου απέστειλε στο Τμήμα Περιβάλλοντος τρεις αιτήσεις από επιχειρηματίες που αφορούν την ανέγερση ξενοδοχείου, κατοικιών με πισίνες, βιολογικού σταθμού επεξεργασίας λυμάτων και τουριστικών επαύλεων.
Πρόκειται για επαύλεις εκατομμυρίων ευρώ αν λάβει κανείς υπόψη ότι η αξία της γης ως χωράφι έχει εκτοξευτεί στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Μόνο σε μια περίπτωση που έχει ληφθεί περιβαλλοντική γνωμάτευση για την ανέγερση έξι παραθεριστικών κατοικιών με πισίνες και βιολογικό σταθμό επεξεργασίας λυμάτων, η αξία της γης από 32.000 ευρώ το στρέμα το 1980, πολλαπλασιάστηκε 66 φορές μέσα σε 33 χρόνια και έφθασε τα 2,1 εκατ. ευρώ στη βάση των επίσημων εκτιμήσεων του Τμήματος Κτηματολογίου.