Την ανάγκη για περαιτέρω συγκέντρωση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος με στόχο τη μείωση του ανταγωνισμού και την αύξηση της αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων του, υπογράμμισε η επικεφαλής του SSM, του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η κυρία Νουί, για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της ΕΚΤ για την εποπτεία στην ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, τόνισε ότι είναι θέμα το γεγονός ότι οι τράπεζες είναι κατακερματισμένες σε πολλές χώρες.

Όπως είπε, αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα να οδηγεί σε ισχυρό ανταγωνισμό, άρα και σε αδύναμα κέρδη.

Σύμφωνα με την κυρία Νουί, υπάρχουν σημαντικό περιθώρια συγκέντρωσης της τραπεζικής αγοράς μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, καθώς μέχρι στιγμής οι περισσότερες συνενώσεις τραπεζών έχουν γίνει σε εθνικό και όχι σε διασυνοριακό επίπεδο.

Η επικεφαλής του SSM υποστήριξε ότι η δημιουργία της τραπεζικής ένωσης θα ωθήσει τα πράγματα προς αυτήν την κατεύθυνση, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό οι τραπεζικοί όμιλοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλη την ευρωζώνη.

Με τον τρόπο αυτό θα εκμεταλλευτούν στο έπακρο τα οφέλη της ενιαίας τραπεζικής αγοράς.

Αναφερόμενη στην πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η κυρία Νουί τόνισε ότι τους 12 μήνες μέχρι και το τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου, μειώθηκαν στην ευρωζώνη κατά 54 δις. ευρώ, στα 921 δις. ευρώ.

Την ίδια περίοδο ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε σε 6,5% από 7,3% ένα χρόνο νωρίτερα,

Η κυρία Νουί πάντως τόνισε ότι υπάρχουν κάποιες χώρες μέλη με μεγάλο πρόβλημα στον τομέα των κόκκινων δανείων, γεγονός που επιδρά αρνητικά στην κερδοφορία τους και κατ΄ επέκταση στη δυνατότητά τους να χρηματοδοτήσουν την Οικονομία.