Τα βασικά κεφάλαια της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, όσον αφορά τα μέτρα και αντίμετρα, σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων της Δευτέρας, έχουν κλείσει ήδη. Το εργασιακό παραμένει ακόμα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ανοιχτό.

«Δίνουμε μάχη για τα εργασιακά» ανέφερε κυβερνητική πηγή, επαναλαμβάνοντας τη διατύπωση των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με την οποία όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν δώσει τα χέρια, σε αυτή τη φάση, να μην υπάρξουν διαρροές.

Ελληνικές όσο και ευρωπαϊκές πηγές κάνουν λόγο για ουσιαστικές συγκλίσεις στο Ασφαλιστικό για παράδειγμα -αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι το κεφάλαιο αυτό συγκαταλέγεται πλέον στα συμφωνηθέντα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, κανείς δεν αποκαλύπτει αν πέρασε αυτούσια η γραμμή του ΔΝΤ για περικοπές συντάξεων 1,8 δισ. ευρώ το 2020 ή η κυβέρνηση πέτυχε κάποια έκπτωση στο πακέτο ή χρονικό επιμερισμό των μειώσεων σε ορίζοντα τριετίας, όπως επιδίωκε.

Συμφωνία υπάρχει και για τα ενεργειακά και η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποδεχθεί πώληση μονάδων της ΔΕΗ, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Στο αφορολόγητο, οι τελευταίες συζητήσεις γίνονταν στη βάση μείωσής του στα 5.900 ευρώ με πρώτο συντελεστή φόρου για τα φυσικά πρόσωπα στο 22% και αντίμετρα τα οποία – εφόσον υπάρξει υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων – θα αφορούν μείωση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων και ενδεχομένως της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι αισιόδοξοι βλέπουν πιθανότητες για συμφωνία στα μέτρα ακόμα και στο άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου, στη Μάλτα.

Επισήμως, ευρωπαϊκές πηγές περιορίζονται να δηλώσουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται από τις έδρες των θεσμών και το χρονοδιάγραμμα επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα είναι ανοιχτό.

Πράγματι Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Φραντσέσκο Ντρούντι και Νικόλα Τζιαμαρόλι δεν πρόκειται να επανέλθουν στην Αθήνα προτού υπάρξει το κατάλληλο σήμα από την ελληνική κυβέρνηση ότι αποδέχεται όλο το πακέτο της συμφωνίας.

Μόνο τότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα και για την τυπική ολοκλήρωση του Staff Level Agreement.