Με τις ολλανδικές εκλογές ξεπεράστηκε το πρώτο εμπόδιο της ευρωπαϊκής προεκλογικής περιόδου. Η ήττα του λαϊκιστή Γκέερτ Βίλντερς από το ήδη κυβερνών φιλελεύθερο κόμμα VVD θα μπορούσε να αποδυναμώσει το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν εν αναμονή των γαλλικών εκλογών τον Απρίλιο. Με την παραδοχή ότι η Λεπέν δεν θα γίνει πρόεδρος της Γαλλίας, η NN Investment Partners πιστεύει μάλιστα πως οι μετοχικές αγορές της ευρωζώνης έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν ανοδικά.
Χρησιμοποιώντας τα λόγια του Μαρκ Ρούτε, καθορίστηκαν οι προημιτελικοί της ευρωπαϊκής εκλογικής σεζόν με την ήττα του Γκέερτ Βίλντερς και τώρα προχωράμε στους ημιτελικούς που θα είναι οι γαλλικές προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο και τον Μάιο, και ακολουθούν οι τελικοί στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο.
Η πραγματική δοκιμασία για την Ευρώπη θα είναι οι γαλλικές εκλογές, εκτιμά η NN, γιατί μια νίκη της θαυμάστριας του Βίλντερς, Μαρίν Λεπέν, θα κάνει σχεδόν απίθανη την απολύτως απαραίτητη θεσμική πρόοδο που πρέπει να πραγματοποιηθεί σε όλη τη ζώνη του ευρώ, κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές. Επί του παρόντος, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν νίκη στον δεύτερο γύρο του Εμανουέλ Μακρόν.
«Καθώς ένας από τους βασικούς παράγοντες που λαμβάνουμε υπόψη είναι το ερώτημα κατά πόσον ή όχι η λαϊκιστική αντιευρωπαϊκή τάση κερδίζει έδαφος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας περιόδου υπέρτερων αποδόσεων των αγορών της ευρωζώνης» ανέφερε η ΝΝ, συστήνοντας ελαφρώς αυξημένες θέσεις σε μετοχές της ζώνης του ευρω.

Παράλληλα, αναβάθμισε σε ουδέτερες τις θέσεις της σε ομόλογα των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης, τα δεδομένα που βασίζονται στον δείκτη «Οικονομικής Πολιτικής Αβεβαιότητας» (Economic Policy Uncertainty Index) εμφανίζουν μια σχετική μείωση του πολιτικού κινδύνου και τα spreads των περιφερειακών χωρών είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον δείκτη αυτόν.
Αν και οι ολλανδικές εκλογές αποτέλεσαν ένα πλήγμα στους λαϊκιστές, οι επενδυτές δεν μπορούν ακόμη να αγνοήσουν τον κίνδυνο μιας αντιευρωπαϊκής ψήφου στη Γαλλία, εκτιμούσε και η UBS, σημειώνοντας ωστόσο πως ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται πολύ πιθανό να διεκδικήσει την προεδρία νικώντας τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο, κάτι που θεωρείται καλό νέο για τις επενδύσεις που ενέχουν ρίσκο. Στο σενάριο αυτό καθώς περιορίζεται ο κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης, μια νίκη του Μακρόν θα μπορούσε να μειώσει τα ασφάλιστρα κινδύνου και να οδηγήσει σε ανοδική κίνηση τις αγορές της ζώνης του ευρώ.

Μυτιληναίος: Νέα τιμή-στόχος για τη μετοχή

Σύσταση αγοράς με υψηλότερη τιμή-στόχο στα 9,3 ευρώ για τη μετοχή της Μυτιληναίος εξέδωσε η Eurobank Equities εκτιμώντας πως η εταιρική αναδιάρθρωση που ανακοίνωσε ο όμιλος ενισχύει την αξία για τους μετόχους, ενισχύοντας μεταξύ άλλων και την παραγωγή των ταμειακών ροών της εταιρείας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ