Η υπερκάλυψη του πενταετούς ομολόγου που εξέδωσε ο ΟΠΑΠ ανέδειξε τη χαμένη δυναμική της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και κατέδειξε πως όταν το προϊόν είναι αξιόπιστο οι επενδυτές δεν έχουν κανέναν λόγο να μη στηρίξουν οποιαδήποτε έκδοση.
Η αγορά τίτλων σταθερού εισοδήματος του Χρηματιστηρίου Αθηνών «απελευθερώθηκε» μετά τη ρύθμιση απεξάρτησης της τιμολόγησης των ομολογιακών εκδόσεων από το δικαιοπρακτικό επιτόκιο.
Τον περασμένο Ιούλιο έγινε το πρώτο δειλό βήμα με τη μικρή έκδοση κοινού ομολόγου 4 εκατ. ευρώ από την MLS με ιδιωτική τοποθέτηση, ακολούθησε η Housemarket με ομόλογο 40 εκατ., όπου για πρώτη φορά έγινε χρήση του ηλεκτρονικού βιβλίου προσφορών, και το πιο δύσκολο crash test αποτέλεσε η έκδοση ομολόγου 200 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ.
Συγκεντρώθηκαν προσφορές αξίας 421 εκατ. ευρώ υπερκαλύπτοντας την έκδοση και δίνοντας την ευκαιρία σε περίπου 6.500 ιδιώτες επενδυτές και περίπου 1.500 ειδικούς επενδυτές να αποκτήσουν ομολογίες μιας υγιούς επιχείρησης με μεγάλες προοπτικές απολαμβάνοντας ετήσιες αποδόσεις 3,5% την ώρα που η αγορά μετοχών έχει βαλτώσει και οι προθεσμιακές καταθέσεις δίνουν τόκο ως 0,70%. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ κ. Ντάμιαν Κόουπ την περασμένη Τετάρτη, ημέρα έναρξης της διαπραγμάτευσης των ομολογιών του οργανισμού στην αγορά του ΧΑ, χτύπησε το «καμπανάκι» κηρύσσοντας την έναρξη των συναλλαγών δηλώνοντας:

«Η έκδοση του ομολόγου μας ήταν πολύ επιτυχημένη, καθώς υπερκαλύφθηκε τουλάχιστον δύο φορές. Πιστεύω ότι αυτό αντικατοπτρίζει το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης που δείχνουν τόσο οι θεσμικοί όσο και οι ιδιώτες επενδυτές στον ΟΠΑΠ. Το ομόλογο έχει πενταετή διάρκεια και επιτόκιο 3,5%, καθιστώντας το ιδιαίτερα ελκυστικό, με βάση τις τρέχουσες συνθήκες και προκλήσεις της αγοράς.

Με γνώμονα το «Οραμα 2020″ του ΟΠΑΠ και τις ξεκάθαρες στρατηγικές προτεραιότητες που το υπηρετούν, το ομόλογο αυτό υποστηρίζει τη σημαντική επένδυση στο δίκτυο των πρακτορείων μας, την αναβάθμιση των βασικών τεχνολογικών συστημάτων και υποδομών μας, καθώς και την εισαγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Πιστεύουμε ότι όλα αυτά μαζί θα δημιουργήσουν πραγματική αξία για την εταιρεία, τους πελάτες και τους συνεργάτες μας»
.
Τα έσοδα της έκδοσης θα χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό πλάνο του ΟΠΑΠ για την επόμενη τριετία. Ποσό 72,1 εκατ ευρώ θα αξιοποιηθεί για την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και των πρακτορείων, 25,2 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του δικτύου παιγνιομηχανών (VLTs), 20,3 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση τερματικών στοιχηματισμού τύπου self-service (SSBTs) και Virtual Sports στα πρακτορεία και 82,4 εκατ. ευρώ για κεφάλαια κίνησης.
Μόνο από τις αλλαγές των τελευταίων ετών και τις νέες άδειες (Ελληνικά Λαχεία, ΣΚΡΑΤΣ, Ιππόδρομος) καθώς και από τη βελτίωση υφιστάμενων παιχνιδιών (KINO Bonus, Πάμε ΣτοίχημαLive), δημιουργήθηκε επιπρόσθετος τζίρος 500 εκατ. ευρώ και οι επιπλέον προμήθειες που εισέπραξε το δίκτυο των πρακτόρων ξεπέρασαν τα 40 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ