Αγνά, παραδοσιακά προϊόντα διατροφής από όλη την Ελλάδα, με συνταγές από τις παλιές νοικοκυρές, συγκεντρώνει και προωθεί η εταιρεία Φιλεντέμ. Εδώ και έναν χρόνο, με κριτήριο την παραγωγή αγνών παραδοσιακών προϊόντων όλης της διατροφικής αλυσίδας, η εταιρεία Φιλεντέμ έχει τοποθετήσει στην αγορά τυροκομικά, ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα κ.λπ., με γεύσεις που θυμίζουν άλλες εποχές. Η εταιρεία συνεργάζεται με περίπου 400 μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, διαθέτοντας περισσότερους από 1.500 κωδικούς που τους προωθεί στη χώρα μας, αλλά στοχεύει να επεκταθεί και στο εξωτερικό.
Η διείσδυση στο εξωτερικό, όπως Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, είναι μέσα στους άμεσους στόχους της Φιλεντέμ, σύμφωνα με τη διοίκησή της, καθώς η ζήτηση για τα ελληνικά προϊόντα υψηλής ποιότητας είναι μεγάλη. Ηδη στελέχη της εταιρείας βρίσκονται στη διαδικασία συζητήσεων με συνεργάτες σε Αγγλία, Γερμανία, Αυστραλία προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντά τους σε ντέλι καταστήματα. Από τη συμμετοχή της εταιρείας στην πρόσφατη έκθεση τροφίμων και ποτών Food Expo, η Φιλεντέμ εξασφάλισε πολλές συναντήσεις με ξένες εταιρείες τροφίμων και στοχεύει να τις αξιοποιήσει σύντομα. Στην Ελλάδα η εταιρεία προωθεί τα προϊόντα της στα σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξής της αγγίζει το 30%.
Ο άλλος αναπτυξιακός στόχος της εταιρείας είναι να συνεργαστεί με περισσότερους παραγωγούς, πάντα μικρής κλίμακας.
Το μυστικό της Φιλεντέμ, σύμφωνα με τη διοίκησή της, είναι ότι βρίσκει μοναστήρια με δική τους παραγωγή, γυναικείους συλλόγους και μικρούς παραγωγούς που κύριο μέλημά τους είναι το αγνό προϊόν που περιέχει μόνο γνώση, φροντίδα και μεράκι.
Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που όμως είχαν ξεχαστεί στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου, καταφέρνουν να αναστήσουν «γεύσεις μιας άλλης εποχής», γεμάτες αγάπη. Σημειώνεται ότι το 80% των προϊόντων της εταιρείας προέρχεται από την Κρήτη.

Η ιστορία πίσω από το όνομα
Πίσω από τη λέξη Φιλεντέμ κρύβεται μια ιστορία αγάπης που γεννήθηκε και συγκλόνισε το Ρέθυμνο Κρήτης στη δεκαετία του 1920. Είναι πολλές οι εκδοχές σχετικά με το από πού πηγάζει το όνομα Φιλεντέμ.
Η επικρατέστερη όμως είναι η παρακάτω: Στις αρχές του 1920, ένα 22χρονο κρητικόπουλο ερωτεύτηκε παράφορα μια 20χρόνη χήρα Τουρκάλα με δύο παιδιά, τη Ζαΐρα.
Ο έρωτας καθημερινά μεγάλωνε, όπως μεγάλωνε και το αδιέξοδο του ζευγαριού λόγω της διαφορετικότητας της θρησκείας τους που τους εμπόδιζε να παντρευτούν. Το κρητικόπουλο είχε έναν τούρκο συνομήλικό του, μοναδικό πραγματικό φίλο, τον Εντέμ. Καθημερινά έλεγε στον φίλο του «Αχ, φίλε μου Εντέμ, κάτσε να σου πω τον πόνο μου, αχ, φίλε μου Εντέμ, φίλε Εντέμ, φίλε Εντέμ, μια παντρεμένη αγαπώ που έχει και δυο παιδιά». Αυτός όμως ο έρωτας δεν είχε αίσιο τέλος. Μαθεύτηκε στις κοινότητες των Κρητικών και των Τούρκων και βλέποντας το κρητικόπουλο να μην υπάρχει λύση στον αγνό έρωτά του, για να σώσει το κεφάλι της αγαπημένης του, αυτοκτόνησε. Το γεγονός αυτό ακούστηκε και έγινε τραγούδι στη Σμύρνη και στην Πόλη.
Οσο αγνή είναι αυτή η ιστορία αγάπης, μιας άλλης εποχής, καταλήγει η διοίκηση της εταιρείας, έτσι αγνά είναι και τα προϊόντα της Φιλεντέμ, με γεύσεις μιας άλλης εποχής, γεμάτες αγάπη γι’ αυτές τις παλιές νοικοκυρές που με απλά υλικά έκαναν τη μαγειρική τέχνη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ