«Η εθνική οικονομία κινδυνεύει από πιθανή κατάρρευση της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ δεν πληρώνει προμηθευτές, δεν πληρώνει το τέλος στα φωτοβολταϊκά και αν συνεχιστεί η ταμειακή ασφυξία, είναι πιθανό να μην έχει να πληρώσει και τους μισθούς του Ιουνίου».
Το σήμα κινδύνου με τις βαριές αυτές προειδοποιήσεις εξέπεμψε στην κυβέρνηση και στη διοίκηση της ΔΕΗ ο πρώην υπουργός Ενέργειας, βουλευτής κ. Γιάννης Μανιάτης κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την ενέργεια.
Οπως είπε ο κ. Μανιάτης, η κατάρρευση είναι γενικευμένη. Εκτός από τα χρέη ιδιωτών προς τη ΔΕΗ που ξεπέρασαν τα 2,6 δισ. ευρώ, η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ από 2,5 δισ. ευρώ που ήταν το φθινόπωρο του 2014, σήμερα είναι μόλις 600 εκατομμύρια ευρώ.
Είναι γεγονός ότι η ΔΕΗ βρίσκεται εδώ και μήνες στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Πλέον οι αντοχές της περιορισµένης ρευστότητάς της εξαντλούνται ηµέρα µε την ηµέρα ενώ η νέα χρηµατοδότηση, ύψους 200 εκατ. ευρώ, που η επιχείρηση διαπραγµατεύεται µε τις τράπεζες από τις αρχές Ιανουαρίου, δεν έχει ακόµη διασφαλιστεί.
Οµόλογο 200 εκατ. ευρώ
Οπως είναι γνωστό, στο τέλος Απριλίου η ΔΕΗ πρέπει να αποπληρώσει ένα ακόµη οµόλογο 200 εκατ. ευρώ και στην περίπτωση που µέχρι τότε οι τράπεζες δεν εγκρίνουν το νέο κοινοπρακτικό δάνειο που έχει ζητήσει η διοίκησή της προκειµένου να αποφύγει την πτώχευση, θα υποχρεωθεί να το εξοφλήσει παρακρατώντας χρήµατα από την αγορά ηλεκτρισµού στην οποία ήδη οφείλει πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ.
Σε µια προσπάθεια διαχείρισης του προβλήµατος, η διοίκηση της ΔΕΗ αποπληρώνει κατά προτεραιότητα υποχρεώσεις.
Οι ανεξόφλητες οφειλές προς τους εργολάβους έχουν φτάσει τα 900 εκατ. ευρώ, µε αποτέλεσµα πολύ συχνά µονάδες παραγωγής να ξεµένουν από καύσιµο και άλλα απαραίτητα υλικά για τη λειτουργία τους. Τα προβλήµατα επεκτείνονται προς τις δύο θυγατρικές της, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, που ελέγχουν και λειτουργούν τα δίκτυα διανοµής και µέσης τάσης.
Το πρόβληµα της παρακράτησης χρηµάτων από την αγορά ηλεκτρισµού εκ µέρους της ΔΕΗ απασχόλησε και την ΡΑΕ, η οποία έπειτα από αίτηµα των δύο θυγατρικών κάλεσε σε απολογία τη διοίκηση της επιχείρησης.
Στις δύο ακροάσεις που πραγµατοποιήθηκαν ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης περιέγραψε τη δύσκολη οικονοµική κατάσταση της επιχείρησης και οµολόγησε ότι αναγκάζεται να βάλει προτεραιότητες στις πληρωµές για να καλύψει µη ανελαστικές δαπάνες.
Ο κ. Παναγιωτάκης πέρασε µάλιστα στην αντεπίθεση, καταλογίζοντας εµµέσως στους συναρµόδιους υπουργούς ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ. Οπως είπε, µόνο από τις ρυθµίσεις που έχουν ληφθεί µέχρι σήµερα για το άνοιγµα της αγοράς η ΔΕΗ έχει επιβαρυνθεί µε 1,5 δισ. ευρώ.
Από την εφαρµογή της ρύθµισης για τον µηδενισµό ελλείµµατος των ΑΠΕ, το 2016 επιβαρύνθηκε µε 35 εκατ. ευρώ ενώ η επιβάρυνση για το 2017 έχει προϋπολογιστεί στα 170 εκατ. ευρώ και το 2018 στα 190 εκατ. ευρώ. Με 60 εκατ. ευρώ επιβαρύνθηκε µόνο το τελευταίο τρίµηνο του 2016 από την εφαρµογή µίας ακόµη ρύθµισης από τον τότε υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη για τον µηδενισµό του ελλείµµατος των ΑΠΕ, ενώ µόνο για τις τρεις πρώτες εβδοµάδες ο σχετικός λογαριασµός που εκλήθη να πληρώσει έφτασε τα 120 εκατ. ευρώ.
Χρέη 2,6 δισ. ευρώ
Οι ανεξόφλητες οφειλές από λογαριασµούς ρεύµατος ανέρχονται στα 2,6 δισ., εκ των οποίων 500 εκατ. ευρώ, όπως είπε στη Βουλή ο επικεφαλής της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης, προέρχονται από «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Ποσό 500 εκατ. προέρχεται από καταναλωτές µε οφειλές µέχρι 1.000 ευρώ, στους οποίους µε άτυπη υπουργική εντολή η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να µην προχωρήσει σε διακοπές ρεύµατος.
Και ενώ τα Ταµεία στεγνώνουν, εκτός του οµολόγου ύψους 200 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, πρέπει συνολικά µέσα στο 2017 να αναχρηµατοδοτήσει λήξεις δανείων 640 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες, λόγω του οξύτατου προβλήµατος ρευστότητας που αντιµετωπίζει η ΔΕΗ και της υλοποίησης του σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, ζητούν αυξημένες εγγυήσεις για να προχωρήσουν.
Επειτα από συµφωνία µε το υπουργείο Οικονοµικών, ως εκπρόσωπο του βασικού µετόχου της ΔΕΗ, αποδέχτηκαν να ικανοποιήσουν το αίτηµα της επιχείρησης για νέο κοινοπρακτικό ύψους 200 εκατ. ευρώ υπό προϋποθέσεις, µε βασικότερη την εκχώρηση συµβάσεων πελατών της, συνολικού ύψους τουλάχιστον ισόποσου µε αυτό του δανείου.
Στη διαπραγµάτευση που ακολούθησε µε τη ΔΕΗ οι τράπεζες έθεσαν όρους, τους οποίους η επιχείρηση δεν αποδέχεται, µε το επιχείρηµα ότι εάν ικανοποιηθούν, το δάνειο δεν θα προσθέσει ρευστότητα αλλά θα αφαιρέσει, µε αποτέλεσµα η χρηµατοδότηση να έχει µπλοκάρει.

«Σιγή ιχθύος» από τη διοίκηση για τα σχέδια σωτηρίας

Με την κυβέρνηση «εγκλωβισμένη» σε μια διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το ποσοστό των μονάδων της ΔΕΗ (κυρίως λιγνιτικών, αλλά πιθανώς και υδροηλεκτρικών) που θα πρέπει να πωληθούν, η διοίκηση της εταιρείας αναζητεί εναλλακτικά σενάρια για την επόμενη ημέρα. Η ΓΕΝΟΠ, σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «έγκλημα» την πώληση μονάδων, ενώ ο πρόεδρός της, κ. Γιώργος Αδαμίδης, αμφισβήτησε τη δυνατότητα της επιχείρησης να καταβάλλει τη μισθοδοσία από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η διοίκηση της ΔΕΗ, αν και τηρεί «σιγή ιχθύος» ως προς τα σχέδια σωτηρίας της επιχείρησης, διαμηνύει ότι δεν υφίσταται ενδεχόμενο να μην καταβληθούν οι μισθοί των εργαζομένων. Πάντως, όπως διαφαίνεται, το εναλλακτικό σχέδιο της επιχείρησης για τη σύσταση θυγατρικών εταιρειών με μέρος του πελατολογίου της, με προοπτική να πουληθούν σε ανταγωνιστές, το οποίο είχε παρουσιάσει στους θεσμούς ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, ναυαγεί.

Για την ώρα, και έως ότου «κλειδώσει» με τους θεσμούς το χαρτοφυλάκιο των μονάδων που θα πουληθούν και διαμορφωθεί το τελικό τοπίο, η εταιρεία προσπαθεί να μειώσει τη χασούρα, με όποιον τρόπο μπορεί, προκειμένου να μαζέψει ρευστό στα ταμεία της.

Ετσι, σύντομα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ και για τους μικρότερους πελάτες της ΔΕΗ το πρόγραμμα της προπληρωμής των ετήσιων λογαριασμών, το οποίο διασφαλίζει έκπτωση 6%. Επιπλέον, ασκούνται πιέσεις στον ΔΕΔΔΗΕ και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να γίνεται καλύτερος έλεγχος των ρευματοκλοπών, οι οποίες εκτιμάται ότι κοστίζουν στην επιχείρηση ετησίως 200 – 300 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ