Σκοτάδι επικρατεί στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς για το κλείσιμο της πολύπαθης δεύτερης αξιολόγησης και θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα.

Το κλίμα έχει βαρύνει και μετά την επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Τουσκ και Γιούνκερ για τα εργασιακά που δημοσιοποιήθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η κυβέρνηση βλέπει μπροστά της την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και ότι οι διαπραγματεύσεις θα τραβήξουν μέχρι τότε.

Αλλά σύμφωνα με το ΑΠΕ «ολοκληρώθηκε η δια ζώσης διαπραγμάτευση. Απομένουν δύο έως τρία ζητήματα σε εκκρεμότητα, που τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα έχουν ολοκληρωθεί». Αυτό ανέφεραν στο πρακτορείο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών για τις επαφές που είχαν οι υπουργοί στις Βρυξέλλες με τους θεσμούς, ενώ το κυβερνητικό κλιμάκιο επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα.

Από την άλλη πλευρά στην πραγματική οικονομία δημιουργούνται καθημερινά όλο και περισσότερα προβλήματα καθώς αυξάνονται τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο και τις τράπεζες.

Κορυφαίος οικονομολόγος του ESM υποστήριξε την Πέμπτη, ότι υπάρχουν εκτιμήσεις πως ήδη ο στόχος για ανάπτυξη κατά 2,7% θεωρείται χαμένος για το 2017 και μια πιο ρεαλιστική πρόβλεψη θα ήταν ανάπτυξη, αν βέβαια κλείσει άμεσα η διαπραγμάτευση να κυμανθεί μεταξύ 1,7% και 1,9%..

Αν επιβεβαιωθούν οι πλέον απαισιόδοξοι, Citi 0,5%, Barclays 0,4%, τότε το σκηνικό αλλάζει επί το δυσμενέστερον.

Υπουργείο Οικονομικών: Απομένουν 2-3 μικρά ζητήματα

«Επιβεβαιώθηκε η διά ζώσης διαπραγμάτευση, οι υπουργοί επιστρέφουν στην Αθήνα. Απομένουν 2-3 μικρά ζητήματα που θα έχουν απαντηθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες» ανέφερε συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των πιστωτών στις Βρυξέλλες, σε μια προφανή προσπάθεια να εκπέμψει το μήνυμα ότι μια πιθανή συμφωνία δεν πρέπει να αποκλείεται στο κοντινό μέλλον.

Οι διαβουλεύσεις των Βρυξελλών

Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις των Βρυξελλών ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής και η ελληνική αποστολή επιστρέφει στην Αθήνα

Φαίνεται να υπάρχει συμφωνία σε ασφαλιστικό και φορολογικό, όχι όμως σε ενεργειακά και εργασιακά.

Κυβερνητική πηγή σημείωνε στη 1 τα μεσάνυχτα πως η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα επιστρέφει στην Αθήνα, αλλά χωρίς να είναι σαφές το πώς θα συνεχιστεί η συζήτηση και πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί.

Μάλιστα νωρίτερα το βράδυ της Πέμπτης είχαν διαρρεύσει πληροφορίες από αξιωματούχο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), οι οποίες έλεγαν ότι θα υπάρξει και νέο ραντεβού την Παρασκευή.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν έκανε διαρροές, όπως είχε συμφωνηθεί, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η στάση του ΔΝΤ ήταν ιδιαίτερα σκληρή και ανατράπηκε η εικόνα σύγκλισης που υπήρχε μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργο Χουλιαράκη, παρέμεινε μετά το άκαρπο Eurogroup στη βελγική πρωτεύουσα, με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο.

Επί της ουσίας, πλέον αναμένεται να ξεκαθαρίσει:

– Αν το ΔΝΤ θα θέσει τελεσίγραφο με τις απαιτήσεις του στην ομάδα Τσακαλώτου, για μείωση αφορολογήτου στα 6.000-7.000 ευρώ, μείωση – «μαχαίρι» στις συντάξεις και απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων. Δευτερευόντως οι Ευρωπαίοι θέτουν και πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

– Αν οι δεσμεύσεις Τσακαλώτου τους αρκούν, ή οι δανειστές θα επιμείνουν να ζητούν να προσυπογράψει την τελική συμφωνία και η αντιπολίτευση. Κάτι ανάλογο είχε ζητηθεί και το 2011 και το 2012, ξανά από τη Νέα Δημοκρατία, με κατάληξη το 2ο Μνημόνιο και εν τέλει εκλογές.