Σχετικά καλή και επαρκής είναι η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μετά την ανακεφαλοποίηση στα τέλη του 2015, δήλωσε την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόεδρος του Eποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, την οποία υπέβαλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Δημήτρης Παπαδημούλης, η κ. Νουί δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά, τώρα, τις ελληνικές τράπεζες, όντως είχα τη χαρά να παρευρεθώ στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα. Αντιλήφθηκα, και το δήλωσα και προς τις ελληνικές τράπεζες, ότι έχουν σημειώσει πρόοδο, κάνουν καλές προσπάθειες να ανταποκριθούν στα προβλήματα».

«Σε ό,τι αφορά την επαρκή κεφαλαιοποίηση, απάντησα σε μια ερώτηση για το κατά πόσον θεωρώ ότι χρειάζονταν περισσότερα κεφάλαια. Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι το θέμα στην παρούσα φάση. Θεωρώ ότι είναι σχετικά καλή και επαρκής η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, μετά την ανακεφαλοποίηση που έλαβε χώρα στα τέλη του 2015.

»Αντιμετωπίζουν όμως και προκλήσεις. Προκλήσεις γνωστές. Πρόσφατα έλαβαν μέτρα για την πρόκληση της διαχείρισης σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των μελών των συμβουλίων, σε ό,τι αφορά και τη διαφάνεια της διαχείρισης και υπάρχει και η σχετική νέα νομοθεσία. Αυτό θεωρώ ότι αποτελεί ένα θετικό βήμα, προς τη σωστή κατεύθυνση. Άρα, υπάρχει μεγάλη πρόοδος, ναι, το σημειώνουμε, αλλά ακόμα χρειάζεται μεγάλη δέσμευση, το οποίο είναι και φυσιολογικό αν θέλετε. Δεν διαφέρει η κατάσταση των τραπεζών στην Ελλάδα από εκείνη των τραπεζών σε άλλες χώρες, πάντα υπάρχουν δυσκολίες και προκλήσεις» πρόσθεσε.