Σε επενδύσεις 300 εκατ ευρω για την παραγωγή ράβδων καπνού που χρησιμοποιούνται στο νέο σύστημα θέρμανσης καπνού IQOS που έχει λανσάρει η Philip Morris προχωρεί η θυγατρική της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο.

Η επένδυση θα δημιουργήσει 400 νέες θέσεις εργασίας. Η επένδυση θα ολοκληρωθεί σε 10 μήνες και από τις αρχές του 2018 οι ράβδοι καπνού θα εξάγονται σε 30 χώρες που θα κυκλοφορεί το IQOS.
Ουσιαστικά με την επένδυση η Παπαστράτος θα μετατραπεί από βιομηχανία συμβατικών τσιγάρων, αποκλειστικά σε βιομηχανία παραγωγής ράβδων καπνού με παραγωγική δυναμικότητα 20 δις ράβδων ετησίως.

Οι ράβδοι καπνού θα χρησιμοποιούν ελληνικά καπνά ανατολικού τύπου ενισχύοντας την καπνοκάλλιεργεια στη χώρα μας.

Την αναγγελία της επένδυσης έκανε ο προεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος κ. Χρήστος Χαρπαντίδης σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρπαντίδη, η Ελλάδα και η Παπαστράτος έδωσαν μάχη για να προσελκύσουν την επένδυση από άλλες χώρες που έχει αντίστοιχες μονάδες η Philip Morris. «Η Παπαστράτος κάνει πάλι το χρέος της απέναντι στην Ελληνική Οικονομία», δήλωσε ο κ. Χαρπαντίδης και εξήγησε πως η Ελλάδα επελέγη από την Philip Morris για την επένδυση λόγω της γεωγραφικής της θέσης, των καπνών υψηλής ποιότητας που διαθέτει αλλά και του έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού της Παπαστράτος. Τα κεφάλαια δεν είναι δανειακά και θα προέλθουν απευθείας από τη μητρική.

Το IQOS αποτελεί προϊόν έρευνας που διαρκεί πάνω από 6 χρόνια. Η επένδυση ξεπέρασε τα 3 δις. δολάρια απασχολώντας 400 επιστήμονες από 40 χώρες. Πρόκειται για ένα από τα τέσσερα καπνικά προϊόντα της Philip Morris το οποίο δεν καίγεται όπως τα συμβατικά τσιγάρα για αυτό και όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές της Philip Morris εκλύει λιγότερες επιβλαβείς ουσίες (πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα κ.α.). Eνα συμβατικό τσιγάρο όταν καίγεται αναπτύσσει θερμοκρασίες άνω των 800 βαθμών κελσίου, ενώ το IQOS θερμαίνει τις ράβδους καπνού που εισάγονται σε αυτό στους 300 βαθμούς κελσίου.

Το IQOS λανσαρίστηκε το 2014, σήμερα έχει παρουσία σε 20 χώρες και το χρησιμοποιούν 1,4 εκατ. ενήλικες καπνιστές. Τέλος του 2017 εκτιμάται ότι το IQOS θα βρίσκεται σε 30 χώρες.