«O Σόιμπλε επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ στην οικονομική στήριξη της Αθήνας. Αυτό όμως θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα στον γερμανικό προεκλογικό αγώνα» γράφει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Die Welt.

Υπενθυμίζοντας ότι πριν από δυο περίπου χρόνια η Ελλάδα βρισκόταν ένα βήμα πριν από την έξοδό της από το ευρώ, ο συντάκτης σημειώνει:

«Ορισμένοι διερωτώνται εάν αυτό θα ήταν καλύτερο για την Ευρωζώνη και την Ελλάδα. Διότι, τώρα η ιστορία κινδυνεύει να επαναληφθεί. Πάλι υπάρχουν διαμάχες. Πάλι το θέμα είναι ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει ακόμη να υλοποιήσει η Ελλάδα, για να εκταμιεύσει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ESM την επόμενη δόση».

Ο αρθρογράφος αναδεικνύει τη βαρύτητα του ζητήματος για τα εσωτερικά της Γερμανίας: «Η απουσία του ΔΝΤ θα μπορούσε να θεωρηθεί ‘σημαντική αλλαγή’ στο τρέχον πρόγραμμα, για την οποία η γερμανική Βουλή θα έπρεπε να ξαναψηφίσει. Η συναίνεση της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU/CSU δεν θα πρέπει να θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή, αφού στο παρελθόν επέμενε στη συμμετοχή του ΔΝΤ.

» Πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου θα ήταν δύσκολο να εξηγηθεί μια τέτοια αλλαγή πλεύσης. Στο ερώτημα εάν η επόμενη δόση των Ευρωπαίων δανειστών από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης μπορεί να εκταμιευτεί και χωρίς το ΔΝΤ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απαντά με ένα ξεκάθαρο ‘όχι’.»