Υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το καλοκαίρι του 2015 συμφωνήθηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα δεν πρέπει να ανατραπούν και ζητήθηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων να συμβουλεύσει τη χώρας για τις πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθήσει στο μέλλον. Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ευρωπαϊκή βέλτιστη πρακτική και ότι θα πρέπει να επανέλθουν στην Ελλάδα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup επεσήμανε ότι σε ορισμένες χώρες υπάρχουν κριτήρια αντιπροσωπευτικότητας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και πως αυτά τα κριτήρια συζητώνται αυτήν τη στιγμή με τους εκπροσώπους των θεσμών και τις ελληνικές Αρχές. «Η γνώμη της ομάδας των εμπειρογνωμόνων ήταν απόλυτα σαφής», πρόσθεσε και κατέληξε: «Ας δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Σωτήρη Ζαριανόπουλου, για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το ενδεχόμενο να συνδέεται με τη μείωση των μισθών στην Ελλάδα λόγω της χαμηλής παραγωγικότητας των επιχειρήσεων, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως ο ίδιος δεν πιστεύει ότι η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων θα μειωθεί στο μέλλον, ούτε ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα πρέπει να είναι συνδεδεμένες με την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων.

Σημείωσε μάλιστα σε κάποιο σημείο ότι οι χώρες του Νότου σπατάλησαν τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες.

Θα συζητήσουμε με το ΔΝΤ για το χρέος

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του κ. Παπαδημούλη σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι εάν το ΔΝΤ ζητήσει τη συγκεκριμενοποίησή τους, το Eurogroup είναι διατεθειμένο να το συζητήσει.

Υπενθύμισε, όμως, ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή το β’ εξάμηνο του 2018, και στον βαθμό που θα χρειαστούν. «Δεσμευόμαστε να συζητήσουμε αυτό το θέμα τις επόμενες εβδομάδες με το ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα χρειαστούν πολλά χρόνια» για πλήρη ανάκαμψη

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι από την αρχή της κρίσης, η εφαρμογή των προγραμμάτων εξυγίανσης στην Ελλάδα υπήρξε αργή, αλλά τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, αν αναλογιστεί κανείς ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 είχε φτάσει στο 15% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα επιβραδύνθηκε ξανά και ξανά, λόγω αβεβαιότητας, πολιτικής αστάθειας, έλλειψης εμπιστοσύνης και λόγω των αναλήψεων από τις ελληνικές τράπεζες και τις μεταθέσεις χρημάτων στο εξωτερικό.

«Σε καμία περίπτωση δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στην Ελλάδα», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, σημειώνοντας ότι «θα χρειαστούν πολλά χρόνια» για να ενισχύσουμε τις δομές, προκειμένου η χώρα να ανακάμψει πλήρως. Κάτι τέτοιο, είπε, είναι εφικτό και έχει γίνει προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη διαφορά απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2016 διαπιστώθηκε ανάπτυξη, αλλά στο τελευταίο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς καταγράφηκε ύφεση και αποδείχθηκε ότι το ΔΝΤ είχε δίκιο.

«Βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή σε μία ασταθή ανάπτυξη», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και συμπλήρωσε πως πρέπει να δημιουργήσουμε σταθερότητα, προκειμένου «να αρχίσει να ενισχύεται και να ανοίγει η ελληνική οικονομία».

«Αυτό που χρειάζεται είναι πολύ εμπιστοσύνη από την πλευρά των επενδυτών, που ακόμα δεν είναι τόσο ισχυρή», κατέληξε.

Το αργότερο στο Eurogroup Μαϊου η συζήτηση για συμφωνία

Πολιτική συζήτηση για μία συνολική συμφωνία στο Eurogroup του Απριλίου ή του Μαϊου αναμένει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με δηλώσεις του ενώπιον των ευρωβουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, σήμερα, Τρίτη.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι χθες το Eurogroup συμφώνησε να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και των ελληνικών Αρχών διά ζώσης στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εστιάσουν και να συμφωνήσουν στα βασικά εκκρεμή ζητήματα της αξιολόγησης.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι θα πρέπει να οριστικοποιήσουμε όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα σε μία πολιτική συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup, αν όχι σε αυτό της 7ης Απριλίου, τότε στο Eurogroup του Μαϊου.

Επίσης, σημείωσε ότι οι θεσμοί ζητούν από την Ελλάδα μία εκ των προτέρων δέσμη διαρθρωτικών μέτρων, προκειμένου να γίνει εύρωστη η οικονομία της χώρας και πιο φιλική προς την ανάπτυξη, καθώς και αντισταθμιστικά μέτρα σε περίπτωση που υπερκαλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι τα εργασιακά είναι σημαντικό τμήμα της διαπραγμάτευσης και ότι οι μεταρρυθμίσεις σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Ντάισελμπλουμ: Οι χώρες του Νότου ξόδευαν χρήματα σε αλκοόλ και γυναίκες

«Θύελλα» διαμαρτυριών ξεσήκωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο την Τρίτη, όταν αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα FAZ, στην οποία είπε ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης «ξόδευαν χρήματα σε αλκοόλ και γυναίκες».

Η κριτική που δέχθηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από ευρωβουλευτές, μετά την άρνησή του να απολογηθεί για την παραπάνω δήλωση, ήταν σφοδρότατη, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Financial Times.

«Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του Βορρά έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που επηρεάστηκαν από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης, αποδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. Αλλά και αυτοί έχουν υποχρεώσεις. Δεν μπορούν να ξοδεύουν όλα τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητούν βοήθεια» ήταν η επίμαχη φράση από την συνέντευξη του επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη γερμανική εφημερίδα.

Στην ακρόασή του σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ολλανδός πολιτικός -το Εργατικό Κόμμα του οποίου υπέστη πανωλεθρία στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας στη χώρα του- κατηγορήθηκε ως «προσβλητικός» και «χυδαίος» από ευρωβουλευτές για τις δηλώσεις αυτές.

Ο ίδιος ωστόσο είπε ότι δεν «θα απολογηθεί», μετά την πίεση που του ασκήθηκε να πάρει αποστάσεις από τα σχόλια αυτά, που θεωρήθηκαν ως επίθεση κατά των χωρών του Νότου -της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, μάλιστα, υπεραμύνθηκε του ισχυρισμού του, επιμένοντας ότι η «αλληλεγγύη» στην ευρωζώνη σημαίνει ότι όλες οι χώρες πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους για τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ για το χρέος και τα όρια του ελλείμματος.

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής, Γκαμπριέλ Μάτο «ξέσπασε» και τόνισε ότι οι δηλώσεις αυτές είναι «απολύτως απαράδεκτες» και συνιστούν «προσβολή» για τις χώρες του Νότου, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ο Ντάισελμπλουμ έχασε την «ουδετερότητά» του ως επικεφαλής του Eurogroup.

Αντιδρώντας στην κριτική ευρωβουλευτών, ο Ντάισελμπλουμ είπε: «Μην προσβάλλεστε, δεν πρόκειται για μία χώρα, αλλά για όλες τις χώρες μας. Και η Ολλανδία απέτυχε πριν από κάποια χρόνια να τηρήσει τα συμφωνηθέντα (για τους οικονομικούς κανόνες). Δεν βλέπω μία (σύγκρουση μεταξύ) περιοχών της ευρωζώνης».

Ο επίσης Ισπανός ευρωβουλευτής, Ερνέστο Ουρτασούν, είπε στον κ. Ντάισελμπλουμ: «Πιστεύω ότι αυτή είναι μία ατυχής δήλωση. Μπορεί να είναι αστείο για σας, αλλά εγώ διαφωνώ. Θα ήθελα να ξέρω αν αυτή είναι η πρώτη σας δήλωση ως υποψήφιος για μία δεύτερη θητεία στην προεδρία του Eurogroup».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα, κατηγόρησε τον Ντάισελμπλουμ για «προκατειλημμένα σχόλια», ενώ χαρακτήρισε τις δηλώσεις ως «ντροπιαστικές και σοκαριστικές».

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ή λόγος για τη χρήση τέτοιων εκφράσεων, ιδιαίτερα από κάποιον που υποτίθεται ότι είναι προοδευτικός» τόνισε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με το Politico.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντάισελμπλουμ εκφράζει απόψεις, οι οποίες είναι ανοιχτά αντίθετες με τη γραμμή της ευρωπαϊκής προοδευτικής οικογένειας» τόνισε ακόμη ο Πιτέλα. «Πραγματικά αναρωτιέμαι αν ένα άτομο που έχει τέτοιες απόψεις μπορεί να θεωρείται ακόμη κατάλληλο για να είναι πρόεδρος του Eurogroup» κατέληξε.