Τέλος στην ασυδοσία των στρατηγικών κακοπληρωτών που δεν πληρώνουν τα χρέη τους σε τράπεζες και Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι διάγουν τρυφηλό βίο, θέλουν να βάλουν κυβέρνηση, τραπεζίτες και η ΤτΕ.

Σύμφωνα με την Ημερησία, επειτα από το ξεκαθάρισμα των χαρτοφυλακίων των «κόκκινων» δανείων αλλά και με την ενοποίηση με τα χρέη σε εφορία και ταμεία, οι αρχές έμειναν έκπληκτες από το εύρος του φαινομένου.

Πάμπλουτοι Ελληνες, με καταθέσεις εκατομμυρίων, με βίλες στα βόρεια προάστια, εξοχικά σε νησιά και βουνά, χρωστούν τεράστια ποσά δανείων.

Αλλοι, με μεγάλο κομπόδεμα, θυρίδες σε τράπεζες διαφορετικές από εκείνες που χρωστούν, πολυτελή αυτοκίνητα και με αγορές ακριβών αντικειμένων με μετρητά ή πιστωτικές, έχουν «εξαφανιστεί» και δεν δίνουν λογαριασμό στους πιστωτές τους.

Επιπλέον, έχουν πιαστεί στη φάκα πολίτες που έχουν βγάλει εκατομμύρια ευρώ με εμβάσματα στο εξωτερικό, πριν από τα capital controls ή έχουν επενδύσει σε ομόλογα, χρυσό ή μετοχές και ταυτόχρονα δεν πληρώνουν φόρους, εισφορές ή δάνεια.

Στο επόμενο διάστημα ξεκινά άγριο κυνηγητό με όλα τα μέσα από τράπεζες και εφορίες, καθώς
έκπληκτοι έχουν μείνει οι αρμόδιοι φορείς από τις περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών, δηλαδή από έχοντες που επιλέγουν να μην πληρώσουν τα χρέη τους και μάλιστα μένοντας για χρόνια ατιμώρητοι.

Πλούσιοι μπαταχτσήδες που πιάστηκαν στη φάκα

Κρεοπώλης στην περιοχή της Φθιώτιδας έφτασε να έχει 8,5 εκατομμύρια δάνεια από διάφορες τράπεζες χωρίς να μπορεί να πληρώσει. Το ερώτημα είναι γιατί ένας επαγγελματίας που διατηρεί κρεοπωλείο σε επαρχιακή πόλη είχε τόσο υψηλά δάνεια, ποιοι τα ενέκριναν και με ποια κριτήρια και πού κατευθύνθηκε όλο αυτό το χρήμα.

Αγροτικός συνεταιρισμός στον θεσσαλικό κάμπο πήρε δάνεια ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, αλλά δεν πλήρωσε ποτέ τις δόσεις του και βεβαίως συνεχίζει να «φεσώνει» τις τράπεζες.

Εμπορική εταιρεία που εισάγει προϊόντα από την Κίνα και πουλάει σε μαγαζιά στην Ελλάδα έφτασε να έχει χρέος 4,5 εκατομμύρια ευρώ στην εφορία και το ΙΚΑ! Το εντυπωσιακό είναι ότι έχει μηδέν χρέος σε τράπεζες, καθώς κατάφερε να ρυθμίσει τα δάνειά του και δεν φαίνεται ποτέ «κόκκινος» στον Τειρεσία. Οι αρχές αναρωτήθηκαν πώς γίνεται να χρωστά τόσα πολλά στο Δημόσιο και να μην πληρώνει, χωρίς κανείς να μην τον έχει ενοχλήσει.

Τεχνική εταιρεία που παίρνει μικρές εργολαβίες ανά την Ελλάδα είχε χρέος 1,5 εκατ. ευρώ σε τράπεζες αλλά μηδέν χρέος στο Δημόσιο. Ο στόχος συγκεκριμένος. Ρύθμιζε όσες οφειλές είχε σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ώστε να μπορεί να παίρνει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και να κατεβαίνει στους διαγωνισμούς του Δημοσίου. Όμως, με τις τράπεζες είχε… κακή σχέση, αφού σταμάτησε να πληρώνει.

Εταιρεία με χημικά προϊόντα χρωστά σε τρεις τράπεζες πάνω από 1,5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά σε μία δεν οφείλει ούτε ένα ευρώ. Πρόκειται για ένα περίεργο φαινόμενο και οι αρχές διαπίστωσαν ότι οι τρεις απλά δεν τον ενοχλούσαν όσο έπρεπε και η έτερη τράπεζα ήταν φιλική προς την εταιρεία, με αποτέλεσμα να εξυπηρετεί κανονικά τις οφειλές του. Επέλεγε ο επιχειρηματίας να χρωστά εκεί που πίστευε ότι δεν έχει υποχρέωση ή όχληση.

Τουριστική εταιρεία στον ξενοδοχειακό κλάδο έφτασε να χρωστά 12 εκατομμύρια ευρώ σε τράπεζες. Το οξύμωρο είναι ότι οι οφειλές του είναι 10 φορές πάνω από τον τζίρο του! Οι αρχές κατάλαβαν αμέσως ότι πρόκειται για διακίνηση «μαύρου» χρήματος, η εταιρεία δηλαδή είχε πολλά περισσότερα έσοδα τα οποία έκρυβε.

Ιδιοκτήτης βίλας πολλών εκατομμυρίων ευρώ χρωστά στην εφορία περί το 1,2 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα κανείς δεν του έκανε τίποτε διότι δήλωνε τη βίλα ως πρώτη κατοικία. Στο εξής όποιος χρωστά πάνω από 250 χιλιάδες θα χάνει και το σπίτι του.

Ιδιοκτήτης πολλών ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα με μεγάλο ΕΝΦΙΑ χρωστά στην τράπεζα 200 χιλ. ευρώ. Δεν πληρώνει δόση πάνω από ένα χρόνο κι ενώ φάνηκε να έχει κάνει αγοραπωλησία ακινήτου και να εισέπραξε ένα καλό ποσό, δεν έσπευσε να εξοφλήσει το χρέος του.

Επιχειρηματίας πήρε δάνειο 700 χιλ. ευρώ για να ανοίξει μια επιχείρηση. Η εταιρεία δεν πήγε καλά, οι δόσεις έμεναν απλήρωτες και η τράπεζα κανονικά θα έπρεπε να προχωρεί σε κατασχέσεις. Όμως, ο πολυμήχανος επιχειρηματίας είχε προλάβει να μεταβιβάσει όλα του τα ακίνητα και την κυριότητα του αυτοκινήτου σε γυναίκα και παιδιά, με αποτέλεσμα η τράπεζα να μην μπορεί να του πάρει τίποτε.

Άλλος επιχειρηματίας με χρέη στις τράπεζες έκανε μεταβίβαση όλων των ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων εκτός από το σπίτι που διαμένει και το δηλώνει ως πρώτη κατοικία. Ετσι, γλιτώνει τις κατασχέσεις εδώ και χρόνια.

Υπήρξε περίπτωση επιχειρηματία που χρωστά δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ, δηλώνει ότι δεν έχει να πληρώσει, όμως, μέχρι πρότινος είχε καταθέσεις πολλών χιλιάδων και κυκλοφορούσε με πολυτελές αυτοκίνητο και μάλιστα επιδεικτικά.

Ελεύθερος επαγγελματίας με σημαντικούς πελάτες και έσοδα πολλών χιλιάδων ευρώ μηνιαίως δεν πλήρωνε την πιστωτική του κάρτα για δύο χρόνια. Ο ίδιος δήλωνε στην εφορία εισοδήματα όσο το αφορολόγητο όριο, δηλαδή λίγο πάνω από τα 8 χιλιάδες ευρώ, όμως, διατηρούσε γραφείο σε πολυτελή περιοχή της Αθήνας.

Υπάρχει και περίπτωση συνταξιούχου που… πιάστηκε στη φάκα από λάθος. Κάνοντας συνεχείς αναλήψεις μετρητών από την τράπεζα του έπεσε ένα χαρτάκι που έγραφε «100 χιλιάδες στη θυρίδα και τα υπόλοιπα θαμμένα στον κήπο». Ο ίδιος είχε δάνειο στην τράπεζα άνω των 100 χιλιάδων ευρώ που σταμάτησε να εξυπηρετεί.