Συνεδρίασε το Eurogroup στις Βρυξέλλες και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος της συνεδρίασης οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα.

Συγκεκριμένα «συμφωνήσαμε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν εδώ στις Βρυξέλλες» ανέφερε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης σημειώνοντας ότι υπάρχει πρόοδος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο ίδιος είπε, ωστόσο, πως, παρά το γεγονός ότι ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις το ταχύτερο δυνατό, δεν υπάρχει εγγύηση ότι αυτό θα συμβεί μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ακόμη ότι οι θεσμοί παρακολουθούν την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Ωστόσο ο Γ.Ντάισελμπλουμ, διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι «υπάρχει ισχυρή βούληση» να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό, προσθέτοντας ότι έχει γίνει πολλή δουλειά, αλλά παραμένουν ακόμη ανοιχτά μερικά σημαντικά θέματα.

Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι αποφασίστηκαν συγκεκριμένες και ταχύτατες διαδικασίες για να κλειδώσουν τα εκκρεμή ζητήματα.

Και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε για σημαντική πρόοδο σε σχέση με το τελευταίο Eurogroup, αλλά τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικά θέματα που δεν έχουν επιλυθεί ακόμα.

«Οι συνομιλίες θα εντατικοποιηθούν» πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ συμπληρώνοντας ότι πρέπει να διατηρηθεί το momentum.

«Οι επόμενες μεγάλες πληρωμές είναι τον Ιούλιο, αλλά θα ήταν πολύ καλύτερα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αρκετά πριν, ώστε να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία» είπε ο επικεφαλής του ESM.

O Γερούν Ντάισελμπλουμ ρωτήθηκε γιατί δεν επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση επί των ανοιχτών ζητημάτων.

«Πάντα υπάρχει το δίλημμα εάν πρέπει πρώτα να λύσουμε τα μικρά τεχνικά ζητήματα και μετά να πάμε στα μεγάλα, ή να ξεκινήσουμε με τα μεγάλα και κατόπιν να πάμε στα μικρότερα» απάντησε.

Ο Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι απόφαση είναι να αντιμετωπιστούν πρώτα τα μεγάλα ζητήματα, με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες, και μετά θα συζητηθεί επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για τα μικρότερα ζητήματα.

O επικεφαλής του Eurogroup ρωτήθηκε επίσης εάν έχει την αίσθηση ότι υπάρχει πολιτική βούληση στην Αθήνα για να κλείσουν τα σημαντικά εκκρεμή ζητήματα, ή η διαπραγμάτευση θα μπορούσε να παραταθεί και μέσα στο καλοκαίρι.

«Δεν έχω καθόλου αυτήν την αίσθηση» (περί έλλειψης πολιτικής βούλησης στην ελληνική κυβέρνηση) απάντησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας πως σημαντικός παράγοντας για την ελληνική οικονομία είναι η εμπιστοσύνη και από αυτήν την απόψη είναι σημαντικό να μην παραταθεί η εκκρεμότητα.

Οι δηλώσεις πριν την συνεδρίαση

«Θα ενημερώσω τους υπουργούς Οικονομικών σε ποια κατάταση βρισκόμαστε προκειμένου να δούμε αν θα μπορέσουν να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Το σήμα που πρέπει να δώσουμε είναι ότι είμαστε κοντά στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση. Πρέπει να δείξουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να αρθεί η αβεβαιότητα» δήλωσε προσερχόμενος ο Πιερ Μοσκοβισί.

Ερωτηθείς για το αν ο ESM μπορεί να αντικαταστήσει το ΔΝΤ, σημείωσε ότι «ίσως μπορεί να γίνει στο μέλλον».

Ο κ Ντάισελμπλουμ είναι πολύ καλός πρόεδρος Eurogroup. Η συμβολή του ήταν καθοριστική στο θέμα της Ελλάδας σημείωσε ερωτηθείς για το αν θα εξακολουθήσει να είναι πρόεδρος της ευρωομάδας μετά τα αποτελέσματα των ολλανδικών εκλογών.

«Δεν θέλω να μιλήσω για πολιτική…» ανέφερε ερωτηθείς αν η σημερινή ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις. «Από το eurogroup του 2015 έχει καλυφθεί πολύς δρόμος. Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και τις έχει εφαρμόσει… Και τώρα μιλάμε για ένα success story» πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από σταθερότητα και ορατότητα, είπε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο κ. Σαπέν είπε ότι σήμερα στο Eurogroup θα συζητηθεί μια λύση που θα πρέπει να υλοποιηθεί τόσο για το καλό της Ελλάδας όσο και για τη συνοχή της Ευρώπης. Πρόσθεσε ότι έχει γίνει δουλειά από τους Θεσμούς, αλλά πρέπει και οι υπουργοί Οικονομικών να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Διαφοροποίησε τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας με αυτή του 2015, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε αφήσει πίσω το δράμα».

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς και των δανειστών.

«Το θέμα της Ελλάδας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Μην περιμένετε μια θεαματική συνεδρίαση. Η τρόικα, σε συνεργασία με την Ελλάδα, θα πρέπει να καταλήξουν στο συμπέρασμα εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις του προγράμματος. Υπάρχουν σαφείς όροι για το πότε τηρούνται. Στην συνέχεια πιθανώς να υπάρξει συμφωνία. Μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει δυσκολία να βρεθεί συμφωνία. Θα μπορούσαμε να έχουμε ολοκληρώσει αυτό το θέμα (της αξιολόγησης) πολύ νωρίτερα, αλλά θα προχωρήσουμε τελικά προς την επίλυσή. Πάντως το ελληνικό θέμα δεν θα μας απασχολήσει πολύ σήμερα», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup.

Συνάντηση θεσμών με Τσακαλώτο-Χουλιαράκη πριν το Eurogroup

Ολοκληρώθηκε η προπαρασκευαστική συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και των θεσμών υπό τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε μια ύστατη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι μεγάλες διαφορές κυρίως σε ό,τι αφορά εργασιακά, δημοσιονομικό, ενεργειακό, ώστε το Eurogroup αργότερα να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την επίτευξη προόδου και να επιτρέψει επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, να δοθεί μία νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν «ισχυρές δεσμεύσεις» από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα. Επίσης, ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι σύντομη.

Κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες με το βλέμμα στο επόμενο

Προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος που χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές θα γίνει στο Eurogroup που πραγματοποιείται τη Δευτέρα, ωστόσο, ακόμα και ο πρόεδρός του Γ.Ντάισελμπλουμ δεν αναμένει εξελίξεις πριν τον Απρίλιο.

Πάντως, ενδιαφέρον και βαρύτητα αποκτούν οι συναντήσεις με τους κορυφαίους των θεσμών που ενδεχομένως θα έχει, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Το οικονομικό επιτελείο προσέρχεται στη συνεδρίαση με στόχο να διαπιστωθεί σημαντική πρόοδος στη διαπραγμάτευση, κάτι που θα ανακοινωθεί, γεγονός που θα ανάψει με τη σειρά του το «πράσινο φως» για την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Με επόμενο «σταθμό», τη διαπίστωση τεχνικής συμφωνίας στο Eurogroup της Μάλτας την 7η Απριλίου.