Οι κοινωνικοί εταίροι, «παρά το αποτρεπτικό – απορρυθμιστικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο διεξάγονται (γι’ άλλη μια χρονιά) οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομόθυμα και ομόφωνα κατέληξαν στην αναγκαιότητα υπογραφής νέας Ε.Γ.Σ.Σ.Ε, με τους ίδιους όρους, όπως και οι προηγούμενες» αναφέρει η ΓΣΕΕ μετά την πρώτη συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2017.


«Αυτό αφενός μεν για να διασφαλιστεί το σύνολο των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτή και αφετέρου να εξακολουθεί να υφίσταται το ελάχιστο πλαίσιο δικαίου για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα» συμπληρώνει η ΓΣΕΕ.


Δεν παραλείπει δε η Συνομοσπονδία να προσθέσει ότι «για τη ΓΣΕΕ, οι ευθύνες και της παρούσας Κυβέρνησης είναι δεδομένες, αφού η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου, εξακολουθεί να παραμένει μια ακόμα προεκλογική εξαγγελία».

.
Ευθύνες στην κυβέρνηση επιρρίπτει και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Είναι γνωστό ότι ούτε οι Συλλογικές Συμβάσεις επανήλθαν, ούτε ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, όπως προεκλογικά εξήγγειλε η κυβέρνηση. Έτσι, οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της σύμβασης, της νέας Εθνικής Σύμβασης γίνονται στο περιοριστικό περιβάλλον των μνημονιακών νόμων, που απαγορεύουν ο κατώτατος μισθός, το ύψος του κατώτατου μισθού, να συνομολογείται από τη ΓΣΕΕ και τις οργανώσεις των εργοδοτών».


Αυτό που σήμερα συμφωνήθηκε, συνέχισε ο κ. Παναγόπουλος «είναι ότι σε κάθε περίπτωση, εντός των νόμιμων προθεσμιών, θα παραταθεί η ισχύς της υπάρχουσας σύμβασης, ώστε να υπάρχει μία, όση μπορεί να υπάρχει, ασφάλεια δικαίου για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους. Βεβαίως, θα υπάρχει πάλι η πρόνοια, ώστε, αν βελτιωθεί το νομοθετικό περιβάλλον αμέσως να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και για τον κατώτατο μισθό».


Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι που περιμένει να συμβεί ο κ. Παναγόπουλος: «Ομολογώ ότι είμαι εντελώς απαισιόδοξος για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με αυτά τα ζητήματα. Θα εξεταστούν κι άλλα ζητήματα που αφορούν συμπληρωματικές ασφαλίσεις, διάσωση θέσεων εργασίας, υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, δηλαδή θεσμικά ζητήματα που είναι τα μόνα που δεν απαγορεύει ο νόμος».

Σημειώνεται ότι στις 31 Μαρτίου λήγει το τρίμηνο της χρονικής επέκτασης
της μετενέργειας, με κίνδυνο να βρεθούν στον «αέρα» τέσσερα επιδόματα
για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα: των τέκνων, σπουδών, επικίνδυνης
εργασίας και ωρίμανσης τριετιών.