Νέα καριέρα έχει δημιουργήσει λίγο προτού κλείσει τα 70 του χρόνια ο Λέοναρντ Αμπες, ο αμερικανός μάνατζερ από το Μαϊάμι που το 2008 πούλησε την τράπεζά του και μοίρασε μπόνους 60 εκατ. δολαρίων στους υπαλλήλους του.
Σήμερα, περίπου μία δεκαετία μετά και όντας δισεκατομμυριούχος (η προσωπική του περιουσία ανέρχεται σε 1,3 δισ. δολάρια), καταπιάνεται με ένα πλήθος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που –αν και επικερδείς –μοιάζουν τόσο αντισυμβατικές όσο και ο τρόπος αποχώρησής του από τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ο Αμπες ασχολείται με τη μίσθωση τμήματος ενός μικρού αεροδρομίου της Φλόριδας, του Orion Jet Center, στο οποίο προτιμούν να προσγειώνουν για ανεφοδιασμό τα ιδιωτικά τους τζετ διασημότητες όπως ο παίκτης του ΝΒΑ Λεμπρόν Τζέιμς και ο δημοφιλής τραγουδιστής των τινέιτζερ Τζάστιν Μπίμπερ.
Ταυτόχρονα ο πρώην τραπεζίτης είναι ο κύριος μέτοχος στην Jersey Jack Pinbal, μιας εκ των δύο μεγαλυτέρων στον κόσμο εταιρειών κατασκευής φλίπερ (παιχνίδι σφαιριστηρίων που είχε απαγορεύσει στην Ελλάδα η χούντα). Καθώς η τεχνολογία εξελισσόταν και ο κόσμος στρεφόταν όλο και περισσότερο στα ψηφιακά παιχνίδια, οι περισσότεροι κατασκευαστές εγκατέλειψαν την παραγωγή και κυκλοφορία αυτού του ιδιαίτερα δημοφιλούς τις δεκαετίες του 1970 και έπειτα παιχνιδιού και προτίμησαν άλλα, όπως τα video games. Ωστόσο ο ευρηματικός Αμπες υποστηρίζει ότι έχει εντοπίσει μια κερδοφόρα θέση που σχετίζεται με την πώληση παιχνιδιών φλίπερ σε συλλέκτες, μια αγορά αξίας 50 εκατ. δολαρίων.
Και δεν είναι μόνο αυτά. Ο αεικίνητος μάνατζερ κατέχει χιλιάδες στρέμματα γεωργικών εκμεταλλεύσεων, από όπου παράγει ένα δημοφιλές και βραβευμένο σιρόπι σφενδάμου, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει ενέργειες για την ανάπτυξη της καλλιέργειας λάιμ στα νότια της Φλόριδας.
Ο Λέοναρντ Αμπες είναι η εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τους τραπεζίτες ψυχρούς επαγγελματίες και εραστές του κέρδους με κάθε τρόπο. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι πρέπει «να έχουν ψυχή». Σύμφωνα με το Bloomberg, ένας λόγος που ξεκίνησε την επιχείρηση με το Orion Jet Center ήταν για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε μια υποβαθμισμένη περιοχή του Μαϊάμι, την πολιτεία Ντέιντ. Περίπου 500 άτομα απασχολούνται άμεσα και έμμεσα από το κέντρο τζετ, λέει στο αμερικανικό πρακτορείο.
Η οικογένεια του Αμπες ανήκει στις επιφανείς προσωπικότητες της Φλόριδας και η δράση τους έχει ταυτιστεί με ενέργειες προς το συμφέρον της κοινότητας. Ο εβραίος ρουμανικής καταγωγής πατέρας του ίδρυσε τη City National Bank of Florida, τη δεύτερη παλαιότερη εμπορική τράπεζα του Μαϊάμι και ένα από τα πρώτα μεταπολεμικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της περιοχής, με την υπόσχεση ότι εκείνος και ο συνεταίρος του θα επιστρέφουν πάντα ένα μερίδιο των κερδών από τις επιχειρήσεις τους στην τοπική κοινωνία.
Ετσι η οικογένεια Αμπες μετατράπηκε σε πυλώνα της εβραϊκής κοινότητας της Φλόριδας, αλλά και γενναιόδωρος υποστηρικτής μιας φιλοσοφίας που βασίζεται στη φιλανθρωπία και στην ανταπόδοση. Ο ίδιος ο Αμπες δεν ταυτίζεται απόλυτα με αυτή την εικόνα. Τονίζει ότι η οικογένειά του τοποθετεί τα χρήματά της πρώτα απ’ όλα όπου πιστεύει ότι είναι μια καλή επένδυση.
Ωστόσο, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το μπόνους των 60 εκατ. δολαρίων που είχε μοιράσει με την πώληση της CNBF, απάντησε ότι δεν ήταν μια ξαφνική απόφαση αλλά για κάτι που σχεδίαζε πολλά χρόνια να κάνει. «Κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους τούς γνώριζα από τότε που ήμουν επτά ετών. Δεν μου φαινόταν σωστό να πάρω όλα τα χρήματα μόνος μου. Ποτέ δεν πίστευα ότι ήμουν ο μόνος υπεύθυνος για την επιτυχία της τράπεζας. Υπήρχαν 400 και πλέον άνθρωποι που έκαναν τη δουλειά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είχε πει χαρακτηριστικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ