Λίγες ημέρες μετά το πράσινο φως που άναψε το Πεκίνο στη δραστηριοποίηση στην Κίνα όχι μιας ή δύο αλλά… 38 εμπορικών επωνυμιών που έχουν πολύ ή λιγότερο ισχυρούς δεσμούς με τον Ντόναλντ Τραμπ και τις επιχειρήσεις του, έγινε γνωστό ότι μια νεοϋορκέζικη εταιρεία ακινήτων που ανήκει στην οικογένεια του γαμπρού του αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, διαπραγματεύεται την πώληση αντί 400 εκατ. δολαρίων ενός ουρανοξύστη στην Anbang Insurance Group, έναν κινεζικό όμιλο που ελέγχουν οικογένειες ανώτατων αξιωματούχων του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Η Anbang Insurance Group σκοπεύει να επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στον ουρανοξύστη που ανεγέρθηκε πριν από 60 χρόνια και δεσπόζει στο Μανχάταν, για να τον ανακαινίσει και να τον μετατρέψει σε ένα υπερπολυτελές εμπορικό κέντρο που θα χαρακτηρίζει τις επόμενες δεκαετίες τη «Μέκκα» του παγκόσμιου καπιταλισμού. Αν ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα σηματοδοτήσει τη σύναψη στενών δεσμών μεταξύ των πλέον ισχυρών πολιτικά και οικονομικά οικογενειών των ΗΠΑ και της Κίνας.
Ταυτόχρονα όμως θα δημιουργήσει συνθήκες σύγκρουσης συμφερόντων για τον Ντόναλντ Τραμπ, δεδομένου ότι ο σύζυγος της κόρης του, Ιβάνκα Τραμπ, όχι μόνο είναι γόνος της οικογενείας που ελέγχει και διαχειρίζεται σήμερα τον προς πώληση ουρανοξύστη αλλά παρέχει στον πεθερό του και υπηρεσίες συμβούλου σε ό,τι αφορά την άσκηση εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών. Αίσθηση προκαλεί εξάλλου το γεγονός ότι οι ειδήσεις περί σύσφιγξης των επιχειρηματικών δεσμών του αμερικανού προέδρου με την Κίνα πολλαπλασιάζονται ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον κινέζο ομόλογό του Ξι Τζινπίνγκ στην έπαυλή του Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριδα τον Απρίλιο. Θα είναι η πρώτη σινοαμερικανική συνάντηση κορυφής επί προεδρίας Τραμπ.
Ερωτηθείς την περασμένη Τρίτη για την υπόθεση ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στον επιχειρηματικό όμιλο της οικογένειας Κούσνερ. «Σε ό,τι αφορά τον Τζάρετ, φροντίζει όσο κανείς άλλος να μην παραβιάσει τους κανόνες σύγκρουσης συμφερόντων» πρόσθεσε ο Σπάισερ. Οπως έγραφαν την περασμένη Πέμπτη οι «New York Times» πάντως, τον περασμένο Νοέμβριο ο πρόεδρος της Anbang Γου Ξιαοχούι, ο οποίος έχει νυμφευθεί την εγγονή του μεταρρυθμιστή ηγέτη Ντενγκ Ξιαοπίνγκ, είχε προσφέρει στον Τζάρετ Κούσνερ δείπνο στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τους «New York Times», οι δύο άνδρες συνόδευσαν το φαγητό τους με ένα μπουκάλι Château Lafite Rothschild αξίας 2.100 δολαρίων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ