Στη μείωση του αφορολογήτου στις 6.000 έως 7.000 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου (μισθωτού, συνταξιούχου, αγρότη) καταλήγουν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες κυβέρνηση και δανειστές, μετά από πολλά σενάρια που έχουν βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Οπως αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος στο «Βήμα της Κυριακής» ο στόχος είναι να μην περάσει η πρόταση του ΔΝΤ για μείωση του αφορολογήτου στα επίπεδα των 5.200 ή 5.600 ευρώ αλλά να υπάρχει ειδική πρόβλεψη για οικογένειες με παιδιά και ιδιαίτερα τις τρίτεκνες ώστε οι επιβαρύνσεις να μην είναι εξοντωτικές.

Μικρά περιθώρια
Σήμερα το αφορολόγητο ξεκινά από 8.636 ευρώ για άγαμους –έγγαμους χωρίς παιδιά και φθάνει στις 9.545 ευρώ για οικογένειες με τρία παιδιά και άνω. Αντίστοιχη κλιμάκωση επιθυμεί να υπάρχει το υπουργείο Οικονομικών και για το νέο μειωμένο αφορολόγητο. Ωστόσο οι δανειστές δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην ελληνική πλευρά και αυτό διότι επιθυμούν το μεγαλύτερο μέρος των 1,8 δισ. ευρώ που θα είναι τα νέα μέτρα στο σκέλος των εσόδων να προέρχονται από τη μείωση του αφορολογήτου και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών.
Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν «σπάσει» το ψυχολογικό αλλά και το ουσιαστικό όριο των 7.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά θα είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστούν επικοινωνιακά και πολιτικά. Το ίδιο θα συμβεί αν πέσει το αφορολόγητο κάτω από 6.000 ευρώ για τους άγαμους.
Αντιδράσεις
Ακόμη και η πρόταση που είχε συζητηθεί να πέσει το αφορολόγητο στα 5.200 ευρώ αλλά να μειωθεί ο πρώτος φορολογικός συντελεστής στο 20% από 22% έφερε αντιδράσεις στην ελληνική πλευρά που γνωρίζει ότι οι πολίτες στο τέλος της ημέρας της διαπραγμάτευσης θα έχουν ως εικόνα ένα κατακρημνισμένο αφορολόγητο και λιγότερο έναν μειωμένο φορολογικό συντελεστή. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά πιέζει η μείωση του αφορολογήτου να συνοδεύεται από μείωση του φορολογικού συντελεστή 20%, χωρίς όμως αυτό να πέσει κάτω από 6.000 έως 7.000 ευρώ.
Για οικογένειες με ένα παιδί το αφορολόγητο αναμένεται να κυμανθεί στα επίπεδα των 6.200 ή 6250 ευρώ ενώ για τα δύο παιδιά περίπου στις 6.500 – 6.600 ευρώ προκειμένου οι οικογένειες με τρία παιδιά και άνω να έχουν το αφορολόγητο των 7.000 ευρώ ή και λίγο παραπάνω.
Αξίζει να τονισθεί ότι για κάθε 1.000 ευρώ μείωση του αφορολογήτου η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για τα νοικοκυριά είναι 220 ευρώ.
Για παράδειγμα αν μειωθεί το αφορολόγητο για οικογένειες με δύο παιδιά από τις 9.090 ευρώ που είναι σήμερα στις 6.600 ευρώ τότε η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση θα ανέλθει στα 548 ευρώ. Στην περίπτωση οικογένειας με τρία παιδιά, όπου σήμερα το αφορολόγητο ανέρχεται σε 9.545 ευρώ, αν αυτό διαμορφωθεί από το 2019 σε 7.200 ευρώ τότε η πρόσθετη επιβάρυνση θα διαμορφωθεί στα 516 ευρώ.
Στις οικογένειες με ένα παιδί στις οποίες σήμερα το αφορολόγητο είναι 8.863 ευρώ, αν τελικά μειωθεί στις 6.250 ευρώ, η ετήσια επιβάρυνση θα είναι 575 ευρώ.
Για τον άγαμο ή έγγαμο χωρίς παιδιά το αφορολόγητο εφόσον πέσει στα 6.000 ευρώ από 8.636 σήμερα τότε η πρόσθετη επιβάρυνση θα είναι 580 ευρώ.
Σε όλα τα παραπάνω αναμένεται να προστεθεί και η επιπλέον επιβάρυνση που θα προκύψει από την κατάργηση της έκπτωσης 1,5% λόγω μηνιαίας παρακράτησης φόρου που ισχύει σήμερα σε μισθούς και συντάξεις.
Η φορο-ασυλία
Τον τρόπο με τον οποίο θα επέλθει ισότιμη φορολογική μεταχείριση των βουλευτών με τους υπόλοιπους φορολογουμένους αναζητεί το υπουργείο μετά τον σάλο που ξέσπασε ότι έχουν πολύ μικρότερη φορολογία σε σύγκριση με έναν μισθωτό που λαμβάνει τα εισοδήματα που εισπράττουν εκείνοι κάθε χρόνο.
Σήμερα οι βουλευτές λαμβάνουν βουλευτική αποζημίωση 5.135 ευρώ, εκ των οποίων το 25% παραμένει σε κάθε περίπτωση αφορολόγητο. Παράλληλα λαμβάνουν έξοδα κίνησης, ταχυδρομικά τέλη και επίδομα οργάνωσης γραφείου που δεν θεωρούνται φορολογητέα εισοδήματα και κατά συνέπεια δεν φορολογούνται ούτε με 1 ευρώ φόρο.
Στο υπουργείο Οικονομικών στοχεύουν σε πρώτη φάση να μην υπάρχει το αφορολόγητο του 25% στη βουλευτική αποζημίωση αλλά να εξακολουθήσουν να είναι αφορολόγητες οι έξτρα αμοιβές που λαμβάνουν για τη λειτουργία των βουλευτικών γραφείων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ