από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Απριλίου 2018
 
 

Τηλεδιάσκεψη οικονομικού επιτελείου-θεσμών το μεσημέρι της Παρασκευής

Ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας
Τηλεδιάσκεψη οικονομικού επιτελείου-θεσμών το μεσημέρι της Παρασκευής
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Το μεσημέρι της Παρασκευής πραγματοποιείται η τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο Τσακαλώτο, Χουλιαράκη.

Θα δούν που βρίσκονται σε ποιά κεφάλαια έχουν ήδη συμφωνήσει και άρα κλείνουν και σε ποιά υπάρχει απόσταση και πόσο μεγάλη είναι - με πρώτο τα εργασιακά εργασιακά και δεύτερο τις περικοπές στις συντάξεις - για να κάνουν κοινή ενημέρωση στο Eurogroup της Δευτέρας που θα δώσει νέες κατευθύνσεις.

Οριστική συμφωνία τον Απρίλιο

Για τις 7 Απριλίου μεταθέτει ο υπουργός Οικονομικών το κλείσιμο της οριστικής συμφωνίας με τους δανειστές, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα η συμφωνία αυτή εκτός από τις δυσκολίες της να έχει και θετικές εκπλήξεις.

Σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Ευ. Τσακαλώτος είπε ότι η καλύτερη εκδοχή είναι να έχουμε στις 20 Μαρτίου συνολική λύση για σχεδόν όλα τα θέματα, αλλά για ένα εξέφρασε τον φόβο του ότι «μπορεί να μην λυθεί (μέχρι τότε)», υπονοώντας, όπως έλεγαν βουλευτές, το σύνθετο θέμα των εργασιακών.
Ενημερώνοντας τους βουλευτές για την πορεία των διαπραγματεύσεων είπε ότι είναι σε εξέλιξη οι τηλεδιασκέψεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (είτε για τα «καλά μέτρα», είτε για την φορολογία, είτε για τις συντάξεις κλπ.) και το επόμενο βήμα θα είναι μια νέα τηλεδιάσκεψη σήμερα το μεσημέρι με την συμμετοχή του ιδίου και των επικεφαλής του κλιμακίου των Θεσμών.

«Στόχος μας είναι να κλείσουμε όσο πιο πολλά θέματα μπορούμε, με την καλύτερη εκδοχή την Δευτέρα, στις 20 Μαρτίου, να έχουμε μια συνολική λύση για σχεδόν όλα τα θέματα», είπε, σημειώνοντας ότι από εκεί και πέρα θα υπάρξουν συζητήσεις για την πορεία πλεονασμάτων για μετά το 2018 και για την περιγραφή, τη συστηματικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για χρέος. Ακολούθως, όπως είπε, ο πρόεδρος του Eurogroupθα απευθυνθεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. και αφού τους ενημερώσει για την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί, θα τους ζητήσει «να κάνουν με τη σειρά τους κάτι για το χρέος».

«Με όλα αυτά θα μπορούμε να έχουμε κάποια οριστική συμφωνία στις 7 Απριλίου. Μπορεί και νωρίτερα, αλλά αυτός είναι ένας εφικτός στόχος», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Θα είναι στενάχωρη ή ευρύχωρη συμφωνία;», ρωτήθηκε από τον βουλευτή του Ποταμιού Γ. Αμυρά και απάντησε: «Θα είναι, ελπίζω, μια συμφωνία με δυσκολίες, με θετικές εκπλήξεις η οποία υπό όρους αν ανοίξει το δρόμο για το QE (ποσοτική χαλάρωση), κάτι που είμαι αρκετά αισιόδοξος, θα δώσει χώρο στην κυβέρνηση και στην χώρα να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη». Μάλιστα εμφανίστηκε αισιόδοξος για το 2017 και 2018 αλλά και μακροπρόθεσμα, αφού ο στόχος είναι η ανάπτυξη να είναι «βιώσιμη, διαφορετική απ΄ ότι στο παρελθόν και δίκαιη».

Αναφερθείς στο «αγκάθι» των εργασιακών διευκρίνισε ότι επιμένουμε στην επιστροφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας «γιατί ο κόσμος της εργασίας και τα μεσαία στρώματα τράβηξαν πολλά και χωρίς αυτές δεν έχουν καμία εγγύηση ότι θα έχουν συμμετοχή στην καμπή της ανάπτυξης».

Σχετικά με την στάση του ΔΝΤ σημείωσε ότι «το Ταμείο έχει μια ισχυρή θέση», η οποία απορρέει από την απαίτηση της Γερμανίας και της Ολλανδίας για συμμετοχή του στο πρόγραμμα. «Σχεδόν έχουν δύναμη βέτο Γερμανία και Ολλανδία», είπε, θυμίζοντας ότι το ΔΝΤ λέει πως «για να μπω (στο πρόγραμμα) θεωρώ ότι υπάρχουν δομικά προβλήματα στην Ελλάδα (συνταξιοδοτικό, φορολογικό) που πρέπει να διορθωθούν και για να μπω θέλω ακόμα την εγγύηση ότι το χρέος είναι βιώσιμο». «Εγώ δεν συμφωνώ με τις εκτιμήσεις για το δομικό, λέει όμως μερικά πράγματα που έχει δίκιο. Αν πάρεις τον κοινωνικό φάκελο, δεν έχουμε την βέλτιστη κατανομή των δαπανών», είπε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος, με την ευκαιρία, περιέγραψε κάπως τα αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν θέματα όπως η παιδική φτώχεια και τα σχολικά γεύματα. «Θα δείτε στο πακέτο αναπτυξιακά, για ανεργία, για την παιδική φτώχεια. Όταν το δείτε θα μου ζητήσετε συγγνώμη ότι όλα θα είναι για τους βιομήχανους», είπε ενοχλημένος προς τους βουλευτές του ΚΚΕ που άσκησαν δριμεία κριτική.

Επίσης, καταφέρθηκε κατά του προέδρου της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι από την Κρήτη, όπου περιόδευσε, είπε ότι «πρέπει να υπάρχει υπέρβαση των στόχων για να πάρουμε τα καλά μέτρα». «Δεν ισχύει αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι μόνο αν κάνουμε υπέρβαση των στόχων θα κάνουμε τα καλά μέτρα. Αν είμαστε στο στόχο θα μπουν και τα καλά και τα κακά μέτρα», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι«η συμφωνία είναι ότι αν είμαστε εντός των στόχων τότε περνάνε και τα καλά και τα κακά μέτρα». Επίσης, τόνισε πως αυτό που λέει η κυβέρνηση είναι αυτό που είπε και ο επικεφαλής του EurogroupΓερούνΝτάισελμπλουμ.

Όπως είπε κάνοντας μια υπόθεση εργασίας για το 2019, ας πούμε ότι θα είναι 3,5% ο στόχος του πλεονάσματος. «Τότε θα πάνε και τα καλά και τα κακά μέτρα διότι είμαστε στο στόχο, δηλαδή 2% αναπτυξιακά μέτρα και 2% υφεσιακά. Ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι: τα κακά μέτρα θα παρθούν έτσι κι αλλιώς και τα βάζω στο σενάριο βάσης και λέω ότι όταν φτάσουμε στο 2018 και το 2019 αν φτάσετε το 3,5% θα έχετε 5,5% πλεόνασμα και δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για τα καλά μέτρα. Λέει ακριβώς το ίδιο που λέει και η κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Ενώ προκληθείς από τον βουλευτή της ΝΔ Δ. Σταμάτη για τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, αντιπαραβάλλοντάς το στην πρόταση της ΝΔ για 2%, ο κ. Τσακαλώτος ξάφνιασε τους βουλευτές με ένα χαριτολόγημα: «Κι εγώ θέλω να βγω για κοκτέιλ με την Σκάρλετ Γιόχανσον…», είπε για να αποδομήσει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (9)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  beltisto vs. praktiko | 17/03/2017 18:35
  tsakaloto, poia ergasiaka mas les. ean den kleisei apla den 8a yparxei ka8olou ergasia sto ellada.as imastan xora sobari tis ee na min mas sympoeriferontan etsi.opote ypografeis tora ke otan me to kalo doume ligo fos e8nikis kiriarxias ke oi agores se empisteuontai ligo, efarmozoume ke tis Beltistes Praktikes.alloste poses epeixiriseis exoun >100 atoma?poses apo autes endexete na kleisoun prosexos?ke pia i diafora ap' to 5% sto 10% gia om.apoliseis? synolo: 500 8eseis.ke olo touto gia 500 8eseis pou isos xa8oun??ke autes pou xanontai logo abebeotitas?? me anaptiksi dil. den prosblepoume se 500 nees 8eseis? poio to kritirio tou ofelous tis diapragmateusis? oso gia tin EE: Adiakeologitos Apon
  kollimenoi aristeroi
  απάντηση00
   
   
  Η ναυτία | 17/03/2017 11:29
  Μας έπιασε ναυτία, ούτε μια ημερομηνία δεν είστε ικανοί να καθορίσετε.... πως στο διάβολο εμπιστευθήκαμε αυτούς τους αλλοπρόσαλλους κόπανους;
  ΛΑΒΑΣ
  απάντηση91
   
   
  θα γίνει φέσι | 17/03/2017 11:20
  ανοιχτή επιστολή prow skarlet joh'Ansen. Σε παρακαλώ πολύ έλα επειγόντως στην Αθήνα γιατι τον χάνουμε. κερνάω εγω τα ποτά.
  barman
  απάντηση90
   
   
  Δεν μας λες..... | 17/03/2017 08:54
  ....και τι ωρα;;;;;;;
  A
  απάντηση110
   
   
  Αει... | 17/03/2017 08:34
  κακομοιρη φουκαρά ειλικρινά σε βλέπω και σε λυπάμαι. αναρωτιέμαι πως σε βλέπουν οι ευρωπαίοι που συναντάς εκει που πας καθε τόσο..
  Aei...
  απάντηση92
   
   
  Ποιου έτους, μανάρι μου; | 16/03/2017 22:36
  Μήπως ξέρεις;
  Πότε φεύγετε;
  απάντηση102
   
   
  Φτερά και πούπουλα, | 16/03/2017 20:23
  ή έστω ένα τσιουράπι γεμάτο στάχτη και να τον αρχίσουμε απ' το κεφάλι. Πόσα παίρνει αυτή το μήνα, τη στιγμή που το 17χρονο κοριτσάκι λιποθύμησε στο σχολείο από την πείνα ; Γαμώ την αριστερά σας, λεχρίτες. Παραιτηθείτε,ρε, ή ακόμα καλύτερα, αυτοκτονείστε ομαδικά, άχρηστοι.
  Δεξιός, ναι ρε, Δεξιός-Δεξιότατος !
  απάντηση132
   
   
  Τσακαλώτος... | 16/03/2017 19:39
  Στου κασίδη το κεφάλι.
  Γιώργος
  απάντηση122
   
   
  ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΨΕΥΤΑΡΑΔΕΣ ΔΕΝ ΞΑΝΑΕΙΔΕ Η ΧΩΡΑ!!! | 16/03/2017 19:16
  Αλήθεια λέει...Του 2018 όμως!!!
  ΙΔΑΣ
  απάντηση122
   
-