από metereologos.gr
Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
 
 

Πόσο ωφέλησε η απελευθέρωση διάθεσης του γάλακτος

Το κέρδος στα €3 εκ. τον χρόνο,σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το ΙΕΛΚΑ
Πόσο ωφέλησε η απελευθέρωση διάθεσης του γάλακτος
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Κέρδος 3 εκατ. ευρώ τον χρόνο αποδίδει στους καταναλωτές η απελευθέρωση των καναλιών διάθεσης του γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας (0-6 μηνών), σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας τιμών του προϊόντος που διενήργησε το ΙΕΛΚΑ τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Οι νέες οικογένειες με παιδί εξοικονομούν έως και 120 ευρώ τον χρόνο, υποστηρίζουν οι ερευνητές του Ινστιτούτου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας τιμών του ΙΕΛΚΑ για πέντε διαφορετικά προϊόντα της σχετικής κατηγορίας δείχνουν ότι η απελευθέρωση της διανομής τους επέδρασε πτωτικά στις τιμές τους.

Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι αυτά διατίθενται κατά μέσο όρο προς 24,74 ευρώ το κιλό και κατά 9,40% φθηνότερα από τα καταστήματα των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ σε σχέση με το 2011, και αντίστοιχα προς 26,78 ευρώ το κιλό από τα online καταστήματα και κατά 1,94% φθηνότερα κατά μέσο όρο σε σχέση με το 2011. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι ελάχιστες τιμές που εντόπισαν ήταν ακόμη χαμηλότερες, πράγμα που σημαίνει ότι η εξοικονόμηση χρημάτων του καταναλωτή είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Στο ίδιο πλαίσιο, σχολιάζουν ότι οι τιμές των ηλεκτρονικών καταστημάτων δεν επηρεάζονται από το μεταφορικό κόστος, εφόσον για πωλήσεις άνω των 50 ευρώ προσφέρουν δωρεάν τη φυσική διανομή στον πελάτη τους.

Αντίθετα, τονίζουν οι ερευνητές, η έρευνα έδειξε ότι μέση τιμή του προϊόντος στα εξειδικευμένα καταστήματα τον προηγούμενο Δεκέμβριο ήταν 29,27 το κιλό. Η μείωση στις τιμές του προϊόντος υπό το καθεστώς απελευθέρωσης της διανομής του εκτιμάται από το ΙΕΛΚΑ ότι αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ για το σύνολο της εγχώριας ζήτησης.

«Πρακτικά εκτιμάται ότι σε ένα νοικοκυριό που θα χρησιμοποιήσει γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας για το πρώτο εξάμηνο της ζωής του μωρού, η απελευθέρωση της διανομής θα του αποδώσει εξοικονόμηση περίπου 120 ευρώ» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Εξάλλου, όπως παρατηρείται, πέρα από το αμιγώς οικονομικό όφελος η απελευθέρωση της διανομής παρέχει ποιοτικά οφέλη στον καταναλωτή, που σχετίζονται με τη διευκόλυνσή του συνεπεία του διευρυμένου είτε ωραρίου λειτουργίας είτε και δικτύου καταστημάτων, αλλά και της δυνατότητας εξ αποστάσεως online αγοράς.

28-32 εκατ. ευρώ ο τζίρος της εγχώριας αγοράς

Σύμφωνα με στοιχεία της εγχώριας αγοράς γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας, το μηνιαίο κόστος του προϊόντος για το νοικοκυριό που αναθρέφει ένα βρέφος υπερβαίνει ενδεχομένως τα 120 ευρώ.

Η παγκόσμια ετήσια αγορά του προϊόντος εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 7,9 δισ. δολάρια, ενώ η ευρωπαϊκή υπερβαίνει τα 1,5 δισ. ευρώ και η αντίστοιχη ελληνική τα 28-32 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη μελέτη.
Ως το 2011 το βρεφικό γάλα πρώτης βρεφικής πωλούνταν αποκλειστικά από τα φαρμακεία, ενώ για τα προϊόντα γάλακτος δεύτερης βρεφικής ηλικίας δεν υπήρχε αντίστοιχος περιορισμός καθώς διετίθεντο και μέσω των σουπερμάρκετ. Από το 2012, οπότε απελευθερώθηκε η σχετική αγορά, άρχισε η διάθεσή τους από τα λοιπά κανάλια, δηλαδή από τα σουπερμάρκετ όπως και από τα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Οπως σημειώνουν οι ερευνητές, στη σχετική έρευνα του 2012 όχι μόνο δεν εντόπισαν σε άλλη χώρα της ΕΕ αποκλεισμούς καναλιών διανομής από την πώληση του προϊόντος, αλλά διαπίστωσαν ότι το βασικότερο για τη διανομή του ήταν τα σουπερμάρκετ.


HeliosPlus
Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  και πόσα εκατομύρια... | 16/03/2017 17:41
  ωφέλησε τους μεγαλοκαρχαρίες του καρτέλ γάλακτος σε βάρος των μικρότερων παραγωγών;
  αυτό θα μας το πει το ΙΕΛΚΑ;
  απάντηση31
   
   
  "11.000 φαρμακεία θα... | 16/03/2017 17:29
  είναι ο τάφος σας', είχε πει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος στον τότε υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Αυτά...
  το φιλί της τσούχτρας
  απάντηση20
   
   
  ...... και πόσο αγώνα | 16/03/2017 09:15
  έκανε η τρόικα για την απελευθέρωση του γάλατος από τα καρτέλ!!! Τα ίδια ισχύουν για Φαρμακεία,ταξί,δικηγόρους και όλα τα δια Νόμου προστατευόμενα λησταρχεία. ΕΛΕΥΘΕΡΙΆ ΣΕ ΌΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΈΛΜΑΤΑ.Tέλος με την υποδούλωση της αγοράς !!!
  ο βλαχοδήμαρχος
  απάντηση212
   
   
   
  To μητρικό γάλα είναι δωρεάν | 16/03/2017 08:13
  Είμαι υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς των προιόντων, αλλά ειδικά στο γάλα, αντί να το αγοράζουμε το έχουμε έτοιμο δωρεάν από τη μητέρα -- απίστευτο δώρο ζωής σε όλους τους τομείς .... Θηλάστε τα παιδιά σας!
  Mητέρα
  απάντηση90
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-