Σειρά επαφών με την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος και τις τραπεζικές διοικήσεις έχει η επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ντανιέλ Νουί, που βρίσκεται στην Αθήνα το διήμερο 14 – 15 Μαρτίου.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων βρίσκονται τα πλάνα αναδιάρθρωσης των δανείων των τεσσάρων συστημικών ομίλων, που προβλέπουν μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων κατά 40% έως το 2019.

Η επόπτης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος αναμένεται να ασκήσει πιέσεις προς τις διοικήσεις των τραπεζών για επιτάχυνση του έργου ανάκτησης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, το οποίο παρουσιάζει καθυστερήσεις στις αρχές του 2017.

Η επιστροφή της οικονομίας σε ύφεση, σε συνδυασμό με την απροθυμία νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ρυθμίσουν τα χρέη τους, λόγω του κλίματος αβεβαιότητας, αλλά και του ελλιπούς νομοθετικού πλαισίου διαχείρισης των επισφαλειών, έχει οδηγήσει στην αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση κατά 1,5 δισ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο της νέας χρονιάς.

Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος θα παρουσιάσει στην κυρία Νουί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο μέτωπο των κόκκινων δανείων.

Από την πλευρά τους τα τραπεζικά στελέχη αναμένεται να επισημάνουν στην επικεφαλής του SSM ότι δεν ευθύνονται οι ίδιες για τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην εκτέλεση του σχεδίου τους, σημειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις από την καθυστέρηση της αξιολόγησης στο σύστημα.

Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους πιστωτές έχει ως αποτέλεσμα να πηγαίνουν όλο και πιο πίσω κρίσιμες νομοθετικές παρεμβάσεις, που αφορούν τόσο τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, όσο και τη νομική κάλυψη των τραπεζικών στελεχών που θα υπογράψουν «κουρέματα» οφειλών.

Επιπλέον, ανενεργό παραμένει επί της ουσίας το όπλο των πλειστηριασμών, λόγω των ακυρώσεών τους από ακτιβιστικές ομάδες, αλλά και της συνεχιζόμενης απεργίας των συμβολαιογράφων για ακίνητα που αφορούν πρώτη κατοικία.

Το γεγονός αυτό ευνοεί τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι εκτιμάται ότι αποτελούν το 20% του συνόλου των υπερχρεωμένων δανειοληπτών, καθιστώντας δυσκολότερη τη λήψη δραστικών μέτρων για την ανάκτηση των οφειλών τους.

Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν πάντως ότι η κυρία Νουί θα βγάλει στις ελληνικές τράπεζες «κίτρινη κάρτα» για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των δομών διαχείρισης των επισφαλών απαιτήσεων.

Εξάλλου, από τις συναντήσεις που θα έχει με τις διοικήσεις των τραπεζών θα διαφανούν οι προθέσεις του SSM αναφορικά με τα μέτρα πίεσης που θα ασκήσει για την επίτευξη των στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων.

Οι τραπεζίτες δεν αποκλείουν η κυρία Νουί να ζητήσει τροποποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων των τραπεζών, προς την κατεύθυνση της αύξησης των πωλήσεων προβληματικών χαρτοφυλακίων και της επιθετικότερης εκποίησης εγγυήσεων.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξει πίεση στα αποτελέσματα και στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, παράμετρος κρίσιμη για τον κλάδο, ενόψει των πανευρωπαϊκών stress tests του 2018.