Τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μέτρα επιβάρυνσης και θα υλοποιηθούν στη βέβαιη περίπτωση που το 2018 θα έχουμε πετύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή έγγραφο που κατέθεσε στην ολλανδική βουλή ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών αλλά και ο ίδιος ο κ. Ντάισελμπλουμ έχουν επισημάνει ότι ο δημοσιονομικός χώρος αφορά προβλέψεις και όχι αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο του 2018 -με την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2019 θα πρέπει να υπάρχει μηχανισμός που θα πιστοποιήσει ότι στο τέλος του ίδιου έτους θα έχει επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος. Ο μηχανισμός αυτός αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, δεδομένου ότι η επίσημη πιστοποίηση του δημοσιονομικού αποτελέσματος του 2018 γίνεται από τη Eurostat τον Απρίλιο του 2019.

Ντάισελμπλουμ: Αντισταθμιστικά μέτρα μετά το 2019 μόνο αν ξεπεραστεί το 3,5%

Για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων θα πρέπει η Ελλάδα να υπερβεί τον δημοσιονομικό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5%.

Αυτό αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ προς το Κοινοβούλιο της χώρας του. Στο σημείωμα ,ακόμη, προστίθεται ότι τα αντίμετρα, εάν και εφ΄ όσον εφαρμοσθούν, πιθανότατα μετά το 2019, θα αφορούν το ποσό της υπεραπόδοσης των δημοσιονομικών μέτρων.

Ειδικότερα, στο ενημερωτικό σημείωμα που δημοσιοποίησε ο Ντάισελμπλουμ, και αφορά τα συμπεράσματα του πρόσφατου Eurogroup, αναφέρεται:

«Επίσης συζητήθηκαν μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης που θα μπορούν να εφαρμοστούν όταν θα υπάρχει διαρθρωτικός δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού». Δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος, αναφέρει το σημείωμα, κάτι που μεταφράζεται κοινώς ότι τα αντίμετρα θα ενεργοποιηθούν υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα ξεπεραστεί ο στόχος του 3,5%. Παράλληλα, αυτό ο διαρθρωτικός χώρος που θα προκύψει, σε ενδεχόμενη υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων, θα αποτελεί και το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να υλοποιηθούν τα αντισταθμιστικά μέτρα»

Η διευκρίνηση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών συγκρούεται με όσα έχει επανειλημμένα υποστηρίξει για τα λεγόμενα θετικά μέτρα η κυβέρνηση μετά το τελευταίο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Σε ενημέρωση από πλευράς κυβέρνησης είχε αναφερθεί ότι «βασική αρχή της συμφωνίας είναι πως όποια μέτρα συμφωνηθούν για την περίοδο μετά το 2019 θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018».

Αντίθετα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθαρίζει πως τα θετικά μέτρα θα ενεργοποιηθούν όταν ξεπεραστεί ο στόχος για το πλεόνασμα και θα αφορούν στο ποσό της υπεραπόδοσης. Εάν για παράδειγμα ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 είναι 3,5% του ΑΕΠ και τελικά επιτευχθεί πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ, τα θετικά μέτρα θα αφορούν στο 0,2% του ΑΕΠ που είναι ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος.