Ενώ η Ευρώπη των «πολλών ταχυτήτων», εν όψει μάλιστα της Συνόδου Κορυφής για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, που δείχνει να συζητείται από χώρες του «πυρήνα», θέτει νέα δεδομένα στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, οι επικείμενες γαλλικές προεδρικές εκλογές βρίσκονται στο επίκεντρο σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μετά το Brexit και τη νίκη του Τραμπ, οι πιθανότητες της Μαρίν Λεπέν – η οποία φαίνεται ότι ευνοήθηκε από το σκάνδαλο «Penelopegate» και τον θυμό που κυριαρχεί στα πλέον υποβαθμισμένα προάστια της Γαλλίας –να βρεθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων έχουν αυξηθεί, καθώς το Εθνικό Μέτωπο δεν βρέθηκε ποτέ ξανά πιο κοντά στην εξουσία, γεγονός που από μόνο του αρκεί για να προκαλέσει πανικό στους επενδυτές.
Οι αγορές δίνουν 40% πιθανότητες η Μαρίν Λεπέν να κερδίσει τις εκλογές, σημείωνε μελέτη της UBS. Ωστόσο, όπως ανέφερε, μια σειρά συνταγματικών εμποδίων, αλλά και η τρέχουσα θετική στάση της γαλλικής κοινής γνώμης υπέρ της ευρωζώνης, περιορίζει στο 10%-20% τις πραγματικές πιθανότητες του «Frexit» ακόμη και σε περίπτωση νίκης του Εθνικού Μετώπου στις εκλογές

Χωρίς εξουσία
Οπως σημείωνε και η Saxo Bank, ακόμη και να κερδίσει η Μαρίν Λεπέν θα βρισκόταν σύντομα στην άβολη θέση να είναι πρόεδρος χωρίς καμία πραγματική εξουσία.
Η χώρα θα βρεθεί σε κατάσταση συγκυβέρνησης, κάτι που θα την εμποδίσει να προγραμματίσει δημοψήφισμα. Από την άλλη πλευρά, οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ήττα της Λεπέν στον δεύτερο γύρo στην περίπτωση της Γαλλίας είναι πιο αξιόπιστες, κάτι που δεν ίσχυε στην περίπτωση του Τραμπ ή του κινήματος υπέρ του Brexit, αφού επρόκειτο για δύο νέα πολιτικά φαινόμενα που ήταν δύσκολο να μεταφραστούν σε ποσοτικούς όρους. Επίσης, ενώ λίγα χρόνια πριν οι υποστηρικτές του Εθνικού Μετώπου δίσταζαν να εκφράσουν δημόσια τον πολιτικό προσανατολισμό τους αυτό δεν ισχύει πλέον.

Η συμμετοχή
Παράλληλα, για να σημειωθεί νίκη του Εθνικού Μετώπου πρέπει να διαμορφωθούν εξαιρετικές ιστορικές συνθήκες, όπως μια άνευ προηγουμένου μείωση του ποσοστού συμμετοχής στις εκλογές. Καθ’ όλη τη διάρκεια της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας (δηλαδή από το 1958), ο μέσος όρος συμμετοχής κυμαίνεται στο 80% για τον πρώτο γύρο και στο 81,5% για τον δεύτερο γύρο. Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που το Εθνικό Μέτωπο κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο, η συμμετοχή αυξήθηκε σημαντικά, ενώ πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι οι ψηφοφόροι υιοθετούν την κατάλληλη συμπεριφορά ώστε να αποφύγουν μια νίκη των υποψηφίων ή των συνδυασμών του Εθνικού Μετώπου.
Η Μαρίν Λεπέν επίσης δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει το αποφασιστικό όριο του 50%. Με βάση την υπόθεση για 10 εκατομμύρια ψήφους στον πρώτο γύρο και ποσοστό συμμετοχής 81,5% στον δεύτερο γύρο, το Εθνικό Μέτωπο χρειάζεται άλλες 8 εκατομμύρια ψήφους για να κερδίσει. Υποθέτοντας μια συμμετοχή της τάξης του 87% (δηλαδή στα επίπεδα του 1974, του υψηλότερου ποσοστού για προεδρικές εκλογές στο πλαίσιο της Πέμπτης Δημοκρατίας) το συγκεκριμένο κόμμα χρειάζεται άλλες 9 εκατομμύρια ψήφους για να κερδίσει τον δεύτερο γύρο.
Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλότερο ποσοστό της Μαρίν Λεπέν στις δημοσκοπήσεις για τον δεύτερο γύρο (43% των ψήφων), σε όλα τα πιθανά σενάρια της λείπουν άλλες 2 ή 3 εκατομμύρια ψήφοι.
Για να εκλεγεί πρόεδρος, είναι επίσης σημαντικό να κερδίσει τις ψήφους της ομάδας ψηφοφόρων 60 ετών και άνω. Οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι όμως είναι αυτοί που ψηφίζουν λιγότερο υπέρ του Εθνικού Μετώπου εξαιτίας της θέσης του κόμματος για έξοδο από το ευρώ και του πιθανού αντίκτυπου που θα έχει κάτι τέτοιο στις αποταμιεύσεις τους.
Μείζων πρόκληση
Αν και το κεντρικό σενάριο της Citigroup είναι ότι η Λεπέν δεν πρόκειται να κερδίσει στον δεύτερο γύρο, εν τούτοις εκτιμά πως ενδεχόμενη νίκη της θα συνιστούσε μείζονα πρόκληση για τη σημερινή θεσμική δομή της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς σε περίπτωση εξόδου της Γαλλίας η διάλυση της ευρωζώνης ή και της ΕΕ φαντάζει περισσότερο έλλογη –αν και όχι αναπόφευκτη.
Για την Credit Suisse επίσης, αν η Λεπέν αντιμετωπίσει τον Εμανουέλ Μακρόν ή τον Φρανσουά Φιγιόν στον δεύτερο γύρο θα ηττηθεί –ιδιαίτερα αν το ποσοστό συμμετοχής του εκλογικού σώματος δεν περιοριστεί σοβαρά. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε αυτές τις εκλογές, υποστηρίζει, είναι να βρεθεί αντιμέτωπη η Λεπέν στον δεύτερο γύρο με άλλους υποψηφίους-έκπληξη, όπως τον Μπενουά Αμόν ή τον Ζαν-Λικ Μελανσόν.
Πώς αντιδρούν οι μετοχές και τα ομόλογα

Στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως παρατηρεί η Saxo Bank, το «φαινόμενο Λεπέν» είναι ήδη εμφανές. Οι επενδυτές, π.χ., στοιχηματίζουν όλο και περισσότερο στο γαλλικό δημόσιο χρέος, στο οποίο οι όγκοι των συναλλαγών εκτινάχθηκαν τον περασμένο μήνα στα 236,1 δισ. ευρώ (+40%).

Το spread των γαλλικών ομολόγων παραμένει κοντά στις 80 μονάδες βάσης –το υψηλότερο επίπεδο από το 2012 -, ενώ το γαλλικό CDS (ασφάλιστρο έναντι χρεοκοπίας) ξεπέρασε το όριο των 70 μονάδων βάσης, την ώρα που οι γαλλικές μετοχές υποαποδίδουν εφέτος.
Σε περίπτωση νίκης της Λεπέν, η UBS δεν αποκλείει ένα sell-off (ξεπούλημα) στα γαλλικά περιουσιακά στοιχεία, τουλάχιστον προσωρινά, με δυνατότητες μετάδοσης τόσο εντός όσο και εκτός ευρωπαϊκών αγορών, ειδικά αν αμφισβητηθεί η συμμετοχή της Γαλλίας στο ευρώ που θα μπορούσε να εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη διάλυση της ευρωζώνης ή και της ΕΕ.
Ωστόσο για τη Saxo Bank τα πράγματα θα αλλάξουν όταν οι επενδυτές συνειδητοποιήσουν ότι η νέα πρόεδρος είναι ανίσχυρη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ