Μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και ένα νέο υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα διασταυρώσεων ανάμεσα στις τραπεζικές καταθέσεις και τα δηλωθέντα εισοδήματα, μπορεί να φέρουν τα πάνω κάτω στο υπουργείο Οικονομικών που ήδη μελετά μέτρα για να αυξήσει τα έσοδα από το μέτωπο της φοροδιαφυγής.
Τις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί μία νέα ηλεκτρονική υπηρεσία του Taxis η οποία, όπως έχει αποκαλύψει «Το Βήμα της Κυριακής» από το περασμένο καλοκαίρι, θα δίνει αποτελέσματα μέσα σε 24 ώρες και το βασικότερο θα διευκολύνει τους φοροελεγκτές να έχουν μια πρώτη εικόνα όταν εξετάζουν μια περίπτωση φοροδιαφυγής ή αδήλωτων εισοδημάτων.
Την ίδια στιγμή όμως, έρχεται μία απόφαση από το Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας που ουσιαστικά κάνει το αυτονόητο. Βάζει φρένο στις αλλεπάλληλες παρατάσεις παραγραφής φορολογικών υποθέσεων οι οποίες λιμνάζουν στα συρτάρια εφοριακών και ελεγκτών. Σύμφωνα με την απόφαση το όριο παραγραφής για ελέγχους σε φορολογικές υποθέσεις φυσικών και νομικών προσώπων δεν μπορεί να ξεπερνάει την πενταετία.
Είναι προφανές ότι αν υιοθετήσει αυτή την απόφαση η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τότε κινδυνεύουν να βρεθούν στα σκουπίδια χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις με ύποπτους για φοροδιαφυγή που βρίσκονται σε διάφορες λίστες.
Τονίζεται ότι τα τελευταία χρόνια κάθε χρόνο το υπουργείο Οικονομικών με διάταξη που έφερνε στη Βουλή παρέτεινε κατά έναν χρόνο τη συνολική διάρκεια παραγραφής φορολογικών υποθέσεων επειδή δεν είχε προλάβει να τις ελέγξει και να βγάλει τις αντίστοιχες αποφάσεις. Ομως, το Συμβούλιο της Επικρατείας έρχεται τώρα να βάλει φρένο σε αυτή τη μεθοδολογία που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η εκάστοτε πολιτική ηγεσία της Καραγεώργη Σερβίας με τις απώλειες για τα έσοδα να είναι σε αυτή τη φάση απροσδιόριστες.
Υπάρχουν υποθέσεις από το 2002, δηλαδή πριν από 15 χρόνια, που ακόμη δεν έχουν παραγραφεί λόγω των αλλεπάλληλων παρατάσεων και το σημαντικότερο είναι ότι 15 χρόνια μετά δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι αν το υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει προβλέψεις για είσπραξη εσόδων από τις εν λόγω υποθέσεις που είναι χιλιάδες θα πρέπει να αναθεωρήσει όλα τα νούμερα προς τα κάτω.

Ηλεκτρονικό «δίχτυ»
Ισως γι’ αυτόν τον λόγο έρχεται τώρα να επισπεύσει τις διαδικασίες καθιέρωσης ηλεκτρονικών συστημάτων που και χρόνο θα κερδίζουν στους ελέγχους και με μεγαλύτερη ακρίβεια θα προσδιορίζονται τα μελλοντικά έσοδα από περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Το νέο σύστημα θα βασίζεται σε δύο δεδομένα: στη διασύνδεση του συστήματος Taxis με τις βάσεις δεδομένων των τραπεζών καθώς επίσης και στα στοιχεία που υπάρχουν καταγεγραμμένα σε οποιαδήποτε βάση δεδομένων δημοσίων υπηρεσιών.
Ουσιαστικά ο ελεγκτής αναγράφοντας το ΑΦΜ του ελεγχόμενου προσώπου θα διαπιστώνει άμεσα μέσω σύνθετων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων που θα πραγματοποιούνται μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων στις τράπεζες αν υπάρχει κάλυψη του «πόθεν έσχες». Δηλαδή αν τα εισοδήματα που δηλώνει ο φορολογούμενος τα τελευταία χρόνια είναι ικανά για να δικαιολογήσουν το αντίστοιχο ποσό καταθέσεων που βρίσκονται στις τράπεζες.
Ηδη στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται 1.270.000 Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου που αντιστοιχούν σε αντίστοιχο αριθμό πολιτών και επιχειρήσεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ