Τη βελτίωση των βασικών μεγεθών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το 2016, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, ιδιαίτερα όσον αφορά τη ρευστότητα και την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων παρουσίασε αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στη συνάντηση που έγινε στο Λουξεμβούργο σε «ιδιαιτέρως θετικό» κλίμα, υπογραμμίστηκε ότι η επίτευξη των στόχων, κυρίως για τη μείωση των κόκκινων δανείων, εξαρτάται και από τη μείωση των αβεβαιοτήτων και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.

Ειδικότερα, η αντιπροσωπεία της ΕΕΤ επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες επανήλθαν σε οργανική κερδοφορία παρά το δυσμενές περιβάλλον λειτουργίας και διατηρούν επαρκείς κεφαλαιακούς δείκτες και απόθεμα προβλέψεων για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μείωσης του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός της επόμενης τριετίας. Υπογράμμισε επίσης ότι η επίτευξη των στόχων αυτών εξαρτάται και από τη μείωση των αβεβαιοτήτων και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.

Τονίζοντας ότι η συζήτηση «διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα» η ΕΕΤ αναφέρει ακόμη, στη σχετική ανακοίνωσή της, ότι κατά τη συνάντηση η αντιπροσωπεία της Ένωσης επιβεβαίωσε την πρόθεση των ελληνικών τραπεζών να συνεργαστούν με όλες τις αρμόδιες αρχές και τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς, περιλαμβανομένου του ESM, για την επιτυχή αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τη δέσμευσή τους να συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, στηρίζοντας την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

Στη συνάντηση η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Νικόλαο Καραμούζη, τον Αντιπρόεδρο κ. Βασίλειο Ράπανο, τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Σπυρίδωνα Παπασπύρου, τη Γενική Γραμματέα κα Χαρίκλεια Απαλαγάκη, και τον Πρόεδρο της Επιτροπής CFO κ. Βασίλειο Ψάλτη.