Ευρωπαϊκές δικαστικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον ο ελληνικός πόλεμος της μπίρας. Η απόφαση της Ζυθοποιίας Μακεδονίας – Θράκης ΑΕ που παράγει την μπίρα Βεργίνα να προσφύγει στα ολλανδικά δικαστήρια και να διεκδικήσει με αγωγή από τον μητρικό όμιλο της Heineken αποζημίωση ύψους 100 εκατ. ευρώ για τις αντιανταγωνιστικές συμπεριφορές της θυγατρικής της στην Ελλάδα, της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ΑΕ –όπως καταγράφονται στην απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού -, δίνει ευρωπαϊκό χαρακτήρα στις αντινομίες της ελληνικής αγοράς.
Από την πλευρά της η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ, η οποία έχει προσβάλει την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο Διοικητικό Εφετείο –έχοντας καταβάλει όπως προβλέπει ο νόμος το 50% του προστίμου των 31,45 εκατ. ευρώ –αμφισβητώντας την εγκυρότητα των στοιχείων με βάση τα οποία καταδικάστηκε, σκοπεύει να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα που προβλέπει η νομοθεσία και εφόσον δεν δικαιωθεί πρόκειται, όπως έλεγαν πηγές της εταιρείας, να προσφύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο –δηλαδή εφόσον δεν ικανοποιηθεί από την επικείμενη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου σκοπεύει να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Μάλιστα τον περασμένο Ιανουάριο εκδικάστηκε η έφεση στο Διοικητικό Εφετείο και η απόφαση, όπως εκτιμάται, αναμένεται να εκδοθεί περί τον Ιούνιο.
Ειδικότερα πηγές της Ζυθοποιίας Μακεδονίας – Θράκης ΑΕ μιλώντας προς «Το Βήμα» εξηγούσαν ότι «στην Ολλανδία, όπουβρίσκεται η έδρα της Heineken, η εν λόγω πολυεθνικήθαδύναται να ελεγχθείκαι να απολογηθείενώπιον των δικαστηρίων της πατρίδας της αναφορικά με τον τεράστιο όγκο επιβαρυντικών στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη δράση της θυγατρικής της στην Ελλάδα».
Δεσπόζουσα θέση
Και προσθέτουν ότι «η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα μπορούσε να είχε συμπεριλάβει τη Heineken NV στην έρευνα, στην ακροαματική διαδικασία και στην καταδικαστική απόφαση, αλλά αποφάσισε να μην το κάνει, παρά την έκταση των πρακτικών κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης της ελληνικής θυγατρικής της στην αγορά –και παρά το γεγονός ότι η κατάχρηση αυτή διήρκεσε περισσότερο από 16 έτη!».
Από την πλευρά της η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ κάνει λόγο για «υποτιθεμένη καταχρηστική συμπεριφορά» και αναφέρει πως «όπως είναι γνωστό, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία από την αρχή έχει δηλώσει ότι θεωρεί την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού του Δεκεμβρίου του 2015 εντελώς αβάσιμη και έχει προσφύγει εναντίον της στο Διοικητικό Εφετείο, αμφισβητώντας, μεταξύ άλλων,την αξιοπιστία των υποβληθέντων αποδεικτικών μέσων.Η απόφαση επί της προσφυγής εκκρεμεί».
Σημειώνει ακόμη ότι «ουδέποτεη Ζυθοποιία Μακεδονίας –Θράκης, όλο το χρονικό διάστημα που ελεγχόταν η Αθηναϊκή Ζυθοποιία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού,κατέθεσε αγωγή στα ελληνικά δικαστήριαή καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας». Και καταλήγει λέγοντας πως «η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης προσφεύγει στα ολλανδικά δικαστήρια ενώ είναι σε εξέλιξηνομικές ενέργειες της ίδιας υπόθεσης στην ελληνική Δικαιοσύνη,στην οποία η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει εμπιστοσύνη».

Παγκόσμια στρατηγική
Εν τω μεταξύ οι ίδιες πηγές της Ζυθοποιίας Μακεδονίας – Θράκης τονίζουν χαρακτηριστικά ότι «η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι αναπόσπαστο μέρος του ομίλου Heineken, καθώς τελεί υπό τοναπόλυτοέλεγχο της μητρικής εταιρείας στο Αμστερνταμ, υλοποιεί την παγκόσμια στρατηγική της και πωλεί ακριβώς το ίδιο προϊόν μπίρας. Είναι ένα και το αυτό.Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Heineken είχε πλήρη γνώση της έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά αμέλησε να λάβει ουσιαστικά μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση της ελληνικής θυγατρικής εταιρείας παραγωγής με τη νομοθεσία ανταγωνισμού της πατρίδας μας. Η Heineken και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία φέρουν, επομένως,από κοινούευθύνη για τις ζημίες που προκάλεσαν εις βάρος της Ζυθοποιίας Μακεδονίας – Θράκης παρεμποδίζοντας την πρόσβαση της μπίρας μας στα κύρια κανάλια διανομής της Ελλάδας».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ