Εκατόν ογδόντα τέσσερα εκατομμύρια λιγότερα smartphones πουλήθηκαν από τη νόμιμη βιομηχανία το 2015, λόγω της παρουσίας των απομιμήσεων στη συγκεκριμένη αγορά, όπως εκτιμά μια νέα μελέτη από το Γραφείο Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ-EUIPO), της μεγαλύτερης υπηρεσίας Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ενωση Τηλεπικοινωνιών (ITU). Η μελέτη εκτιμά ότι το 2015 χάθηκε το 12,9% των νόμιμων πωλήσεων των smartphones σε όλον τον κόσμο λόγω της παρουσίας παραποιήσεων/απομιμήσεων στην αγορά –ισοδύναμη με 45,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στην έκθεση αναλύεται ο αριθμός των smartphones που πωλήθηκαν σε 90 χώρες σε κάθε περιοχή του κόσμου, βάσει point-of-sale παρακολούθησης των καταναλωτικών αγορών. Το 2015, 1,3 δισ. smartphones πουλήθηκαν σε όλον τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου ένας στους έξι ανθρώπους στον πλανήτη αγόρασε ένα smartphone εκείνη τη χρονιά με μέσο κόστος 275 ευρώ.
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, 150 εκατ. συσκευές πουλήθηκαν το 2015, ένα για κάθε τρεις πολίτες της ΕΕ. Η επίδραση της παραποίησης/απομίμησης στην ΕΕ των 28 χωρών εκτιμάται σε 14 εκατ. συσκευές το 2015, που αντιστοιχεί σε 8,3% των πωλήσεων του κλάδου, ή 4,2 δισ. ευρώ.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, για άλλες περιοχές, στην Αφρική χάθηκε 21,3% των πωλήσεων λόγω της παραποίησης/απομίμησης, 19,6% στη Λατινική Αμερική, 17,4% στις αραβικές χώρες, 15,6% στην Κίνα, 11,8% στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και 7,6% στη Βόρεια Αμερική για το 2015. Η Κίνα αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της απώλειας στο σύνολο των εσόδων παγκοσμίως στον τομέα των smartphones.
Ο γενικός διευθυντής του EUIPO κ. Antonio Campinos δήλωσε: «Στο Γραφείο Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς (EUIPO), μέσω των μελετών και αναλύσεών μας, οικοδομούμε μια εικόνα τού πώς η παραποίηση και η πειρατεία επηρεάζουν βασικούς οικονομικούς τομείς. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη μας σε αυτήν τη σειρά που αναλύει έναν τομέα τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ. Η εκτίμηση ότι το 12,9% των νόμιμων πωλήσεων των smartphones που χάθηκαν παγκοσμίως το 2015 μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ισχυρό μήνυμα για τη χάραξη πολιτικής, καθώς και για όλους όσοι εργάζονται για την καταπολέμηση της απομίμησης/παραποίησης σε όλο τον κόσμο».

Ο διευθυντής του γραφείου ανάπτυξης τηλεπικοινωνιών της ITU κ. Brahima Sanou ανέφερε: «Η απομίμηση επηρεάζει την οικονομική ανάπτυξη καθώς και την υγεία των καταναλωτών. Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω πως η συνεργασία μας με το EUIPO βοηθά στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες των παραποιημένων smartphones. Είναι ευθύνη μας να λάβουμε μέτρα για την προστασία των καταναλωτών».

Η σημερινή μελέτη είναι η 11η από μια σειρά μελετών που δημοσιεύονται από το EUIPO μέσω του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και τον οικονομικό αντίκτυπο της απομίμησης/παραποίησης σε βιομηχανικούς τομείς στην ΕΕ. Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη σε μια ευρύτερη σειρά, με παγκόσμια εμβέλεια.
Οι μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο παρελθόν είναι οι ακόλουθες: Στον τομέα των φυτοφαρμάκων, των φαρμάκων, των αλκοολούχων ποτών και του οίνου, της ηχογραφημένης μουσικής, των αποσκευών και τσαντών, των ρολογιών και των κοσμημάτων, του τομέα των παιχνιδιών και των videogames, των αθλητικών αγαθών, των ενδυμάτων και των παπουτσιών, των αξεσουάρ και, τέλος, του τομέα των καλλυντικών και της προσωπικής φροντίδας.
Στην Ιταλία το κόστος χαμένων πωλήσεων smartphones λόγω της παραποίησης/απομίμησης εκτιμάται σε 885 εκατ. ευρώ για το 2015, με ένα εκτιμώμενο 15,4% των εσόδων που χάνεται τελικά για τη νόμιμη βιομηχανία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε σε πωλήσεις λόγω της παραποίησης/απομίμησης κατ’ εκτίμηση 660 εκατ. ευρώ το 2015, με περίπου 5,7% απώλειες εσόδων για τη νόμιμη βιομηχανία.
Στη Γερμανία οι χαμένες πωλήσεις λόγω της παραποίησης/απομίμησης εκτιμώνται σε 564 εκατ. ευρώ το 2015, με το χαμηλότερο ποσοστό 5,7% στην ΕΕ σε απώλεια εσόδων για τη νόμιμη βιομηχανία.
Στην Ισπανία οι απώλειες των πωλήσεων λόγω της παραποίησης/απομίμησης εκτιμώνται στα 386 εκατ. ευρώ για το 2015, με μια εκτιμώμενη απώλεια εσόδων της τάξεως του 10%.
Στη Γαλλία οι απώλειες των πωλήσεων λόγω της παραποίησης/απομίμησης εκτιμώνται στα 380 εκατ. ευρώ το 2015. Εκτιμάται, επίσης, πως το 8% των εσόδων χάνεται για τη νόμιμη βιομηχανία.
Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) λειτουργεί από το 1988 και είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και την προστασία των δικαιωμάτων των βιομηχανικών σχεδίων. Σκοπός του ΟΒΙ είναι να συμβάλει στην τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες στον χώρο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

HeliosPlus